Najlepší prostriedok proti bolestiam v bedrovej časti chrbtice

Čo najlepšie zaberie proti bolestiam chrbta? Je to teplo, masáž, pohyb alebo bedrový pás?

20.12.2017 06:00
chrbát, chrbtica, bolesť chrbta Foto:
llustračné foto.
debata (3)

Bolesti chrbta dôverne pozná väčšina ľudí, ale obzvlášť intenzívna bolesť v bedrovej časti postihuje najmä ženy. Vzhľadom na fyziologické rozdiely medzi mužmi a ženami má viac príčin.

Menštruácia

Najčastejšie sa tieto bolesti spájajú s menštruáciou. Opakované spazmatické kontrakcie maternice spôsobujú bolesti, vyžarujúce od brucha až po oblasť bedrovej chrbtice. Uvoľniť tieto bolesti môže termofor alebo horčík. Kto však má podobné bolesti nielen počas menštruácie, mal by navštíviť lekára, aby vylúčili prípadné gynekologické ochorenia (endometrióza alebo myómy).

Menopauza

Dolná časť chrbta bolí aj s postupujúcim tehotenstvom, ale častokrát aj ženy v menopauze. Po menopauze veľa žien tvrdilo, že táto špecifická bolesť ustúpila. Závažnejšie je zistenie, ak ju spôsobila osteoporóza, čiže strata kostnej hmoty. Táto choroba je bežnejšia u žien v dôsledku poklesu hladiny estrogénu častejšie ako u mužov.

Vysoké opätky

Aj pre časté nosenie vysokých opätkov alebo v dôsledku stresu sa môžu ozvať bolesti v bedrovej oblasti.

Čo pomôže najviac?

Austrálski vedci chceli zistiť, ako najúčinnejšie poraziť bolesti v tejto časti chrbtice. Tím okolo doktora Daniela Steffensa z univerzity v Sydney vyhodnotil 21 klinických štúdií dovedna viac ako 30-tisíc dobrovoľníkov. Všetci boli pracujúci a sťažovali sa na rôzne dôvody v dolnej časti chrbta.

K skúmaným zákrokom patril pohyb (fyzioterapia alebo šport), vložky v topánkach, bedrový pás, vysvetlenie príčin a vyšetrenie bolestí chrbta. Úspech každého opatrenia sa meral tým, či by mohlo bolestiam a chorobe zabrániť.

Ukázalo sa, že najlepšou metódou proti hlbokej bolesti chrbta je pohyb. Znižuje riziko novej epizódy bolesti o 35 percent, kým bedrový pás a vložky do topánok neukázali žiaden účinok. Pohybový program znížil potrebu práceneschopnosti až o 78 percent.

Štúdie tiež ukázali, že ochrana pred bolesťami v bedrovej časti chrbta nevydržala. Po roku sa účinok vyparil – dôvodom bolo, že väčšina účastníkov štúdie neskôr prestala športovať. Pre skutočnú ochranu je však pravidelný šport nevyhnutný. Malý tip: Keď musíte v práci veľa sedieť, mali by ste z času na čas svoju polohu meniť, medzičasom sa postaviť a ponaťahovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesť #menštruácia #menopauza #myóm #bedrá