Dynamický sed: Stolička nemusí mať štyri nohy

Žijeme v dobe, keď sa z Homo sapiens stal homo sedens. Mnohí z nás sedia denne celé hodiny, či už v práci, v aute, alebo doma pri rôznych činnostiach. 70 % populácie má sedavé zamestnanie. Už však neplatí, že sed je nehybná činnosť a každá stolička má štyri nohy. Neveríte?

04.01.2018 06:00
debata
Ľudia majú problém vydržať sedieť vzpriamene a... Foto: SPINALIS
stolička, sedenie, sedavé zamestnanie Ľudia majú problém vydržať sedieť vzpriamene a radšej skĺznu do pre nich pohodlnej polohy. Väčšinou je to zaguľatený chrbát a hlava a ramená v predsune.

Ak zoberieme do úvahy bežný pracovný čas (5 × 8 hodín týždenne), presedíme priemerne 1 664 hodín ročne. Tento životný štýl nám „nesedí“, pretože naše telo naň nebolo prispôsobené. Áno, stolička v našom živote začala zaberať príliš veľa životného priestoru a fyzický kontakt s ňou príliš veľa času. Sedí?

„Sedavý spôsob života má za následok ochabnutie predovšetkým hlbokého svalstva. Ľudia majú problém vydržať sedieť vzpriamene a radšej skĺznu do pre nich pohodlnej polohy. Väčšinou je to zaguľatený chrbát a hlava a ramená v predsune," hovorí Mgr. Helena Škultétyová, fyzioterapeutka zo zdravotníckeho centra Hippokrates. 5 % akútnych bolestí chrbta prejde do chronického štádia až invalidizácie. Ak nechceme skončiť na invalidnom dôchodku, treba si ozrejmiť, ako správne sedieť a hýbať sa.

Štandardná stolička má rovnú a nepohyblivú sedaciu časť. Umožňuje nám sedieť v rôznych krkolomných polohách, hrbiť sa, mať prekrížené nohy a stlačený žalúdok, panvu vykrútenú nabok, dokonca v poloľahu. Pre dlho sediaceho človeka sú to akési úľavové polohy, pretože ho bolí chrbát. Chrbát však bolí preto, lebo statické svaly chrbtice sú poskracované dlhodobým preťažovaním a tie dynamické, ktoré zabezpečujú vôľou ovládané a nečakané pohyby, ochabli. Na dodržiavanie správnej polohy tela pri sedení existuje aj aplikácia Spine Hero, ktorú si možno stiahnuť zo stránky spinehero.com.

Čoraz častejšie sa hovorí o aktívnom, čiže dynamickom sedení. Bežné, hoci aj ergonomické stoličky, aktívne sedenie nepodporujú. Chrbticu síce odľahčia, ale nemobilizujú svalovú aktivitu, telo držia v správnej polohe, ale svaly chrbta naďalej ochabujú. Zdravotná stolička (napr. certifikovaná zdravotná pomôcka Spinalis) má patentovaný pohyblivý sedák na pružine, ktorý umožňuje aktívne sedenie a znižuje tak tlak na medzistavcové platničky a stavce. Sedák sa s každým pohybom tela nakláňa dopredu, dozadu či do bokov a núti telo balansovať, teda aktivovať svalstvo v oblastiach chrbta, bedier a brucha a vracať tak chrbát do prirodzenej optimálnej polohy.

Aj pri bežných činnostiach pri kancelárskom stole – pohyby myšou, natiahnutie sa za telefónom, hľadanie v šuplíkoch či písanie na počítači – sa tieto svaly aktívne zapájajú bez toho, aby si to človek uvedomoval. Pohyblivý sedák na pružine funguje rovnako ako fyzioterapeutmi a lekármi odporúčaná fitlopta, s tým rozdielom, že na dynamickej stoličke možno sedieť po celý deň, zatiaľ čo na fitlopte sa odporúča sedieť maximálne dve hodiny denne.

Nekrivte si chrbát, meňte polohy! Nech vám stolička sadne! Ako hovoria Angličania: Keep moving while working! (Počas sedenia sa hýbte!) Viac info aj na blogu bezbolestichrbta­.sk.

Pomôcky na dynamický sed. Foto: archív
stolička, fitlopta, vankúš na sedenie Pomôcky na dynamický sed.

Pomôcky na dynamický sed

  • fitvankúš na sedenie – rehabilitačná, liečebná a preventívna pomôcka DynaSit, slúži ako praktická náhrada fitlopty. Zabraňuje statickému preťažovaniu pohybového aparátu, predovšetkým chrbtice. Tento vankúš sa cez ventil nafúkne, ale nie úplne naplno, aby si sedenie na ňom zachovalo dynamiku. Pri sedení núti stále sa meniacim tvarom meniť polohu. Možno ho využiť v interiéri aj v exteriéri pri sedení na čerstvom vzduchu. Nie je náročný na skladovanie. Pri sedení aktivuje vzpriamené držanie tela, uvoľňuje tlak na medzistavcových platničkách, posilňuje chrbtové svalstvo. Nosnosť 130 kg. Nie je vhodný na celodenné sedenie
  • fitlopta – rehabilitačná, liečebná, cvičebná a preventívna pomôcka, ktorá núti do aktívneho sedenia. Umožňuje správne držanie tela a spevnenie chrbtových a brušných svalov. Veľkosť fitlopty treba správne vybrať. Ak máme kúpenú správnu veľkosť fitlopty vzhľadom na našu výšku, kolená by mali byť nižšie ako bedrový kĺb, to znamená, že naše stehná sa zvažujú smerom nadol. Uhol, ktorý zviera náš trup s vypnutým hrudníkom a priamka stehna, je väčší ako 90 stupňov. Pre dospelých v zásade jestvujú tri základné veľkosti fitlôpt – s priemerom 55 cm, 65 cm a 75 cm. Detská fitlopta má priemer 45 cm. Na určenú veľkosť treba fitloptu aj nafúkať. Kvalitné protišmykové fitlopty vydržia správne nafúknuté aj pol roka a majú nosnosť aj 300 kg. Sedenie sa odporúča striedať so stoličkou (na fitlopte sa odporúča sedieť maximálne 1 – 2 hodiny denne)
  • dynamické stoličky: ide o kancelárske stoličky, ktoré sledujú pohyb panvy vo všetkých rozmeroch. Všetky známe značky, z ktorých každá je dizajnovo úplne iná, spája fakt, že človek je na nich nútený balansovať podobne ako na fitlopte, čiže aktivuje svalstvo v oblastiach chrbta, bedier a brucha a vracia tak chrbát do optimálnej prirodzenej polohy. Pohyblivý sedák na pružine funguje rovnako ako fyzioterapeutmi a lekármi odporúčaná fitlopta, s tým rozdielom, že na kvalitnej dynamickej stoličke môžete sedieť celý deň. Značky: najznámejšia Spinalis, ďalej Swopper či Ergonomis (nosnosť cca 110 – 130 kg v závislosti aj od druhu stoličky pri konkrétnej značke)
  • stolička na striedanie polôh: na rozdiel od pohyblivého sedáka na pružine je filozofia tohto sedenia iná – stolička Neseda umožňuje vystriedať 5 – 6 polôh sedenia, v ktorých je možné pracovať, napr. od tradičného sedenia cez sed v kľaku, v tureckom sede, sedenie naopak s oporou na prsiach (táto poloha veľmi pomáha opravovať rozšírený problém „text neck“, ktorý mnohým ľuďom spôsobuje bolesti v oblasti krčnej chrbtice), v hlbokom drepe (squat, jedna z najdôležitejších antidegeneračnych polôh) a podobne. Dynamický sed sa tu vníma nie ako balansovanie panvou na nestabilnom povrchu, ale ako primerane dlhé sedenie s prestávkami v rôznych polohách, ktoré vás nedegenerujú. Na tejto stoličke sa nesedí v tradičnej „kazajke“ kancelárskej stoličky (nosnosť do 100 kg)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stolička #sedavé zamestnanie #fitlopta #dynamické sedenie