Kardio tréning: Vyhnite sa týmto chybám

Beh, plávanie, krížový tréning: Kardio tréning zlepší obehovú sústavu a spaľovanie tukov. Ale len za predpokladu, že sa vyhnete nasledujúcim chybám.

12.02.2018 06:00
fitness, cvičenie, tréning, chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Len silový tréning – to tiež nie je dobré. Ak chcete zlepšiť svoju kondičku a dostať telo do formy, tréningový plán by mal byť vyvážený. Optimálna je kombinácia kardio tréningu, v rámci ktorého sa posilňuje vytrvalosť a kardiovaskulárny systém.

Hoci beh, plávanie, krížový tréning či spinning patria k najobľúbenejším formám, často sa pri nich dopúšťame chýb, ktoré znižujú účinok, čo je škoda.

Chyba číslo 1: Trénujete nalačno

Stále pretrváva mýtus, že kardio tréning s prázdnym žalúdkom je účinnejší, tukové zásoby sú napadnuté rýchlejšie a tiež spálime viac. Znie to logicky. Skutočnosťou však je, že podobne, ako auto nezájde bez šťavy ďaleko, na podobnom princípe funguje aj naše telo. Bez energie je tréning menej efektívny. Zdravšie je pred kardio programom dať si niečo pod zub, napríklad banán či proteínovú tyčinku.

Chyba číslo 2: Stále ten istý kardio program

Je to ľudské: Načo si zvykneme, k tomu sa radi vraciame. Ak nám vyhovuje spaľovať na eliptickom trenažéri, sadneme si naň, hoci aj každý deň. Tu však vzniká problém – trénujeme vždy tie isté svalové skupiny. Telo si zvykne na rovnaké pohyby a znižuje vynaloženú energiu. Aby bol váš tréning čo najvyváženejší, mali by ste do programu vnášať rôznorodosť. Choďte dvakrát do týždňa do fitnescentra, po silových cvičeniach jeden deň bicyklujte alebo plávajte, na druhý deň bežte na bežiacom páse alebo na eliptickom trenažéri.

Chyba číslo 3: Už vás to nebaví

Aby vám nadšenie vydržalo, musí vás tréning baviť. Určite je chyba, ak odchádzate do fitnescentra s odporom a zakaždým sa musíte do toho dokopať – a je jedno, či je vaším cieľom schudnúť alebo posilniť pohybový aparát. Aby ste nestratili nadšenie a motiváciu, skúšajte zakaždým nový kardio tréning, inak hrozí, že sa začnete nudiť.

Chyba číslo 4: Rýchlo sa vzdáte

Pri kardio tréningu nevidíme zmeny na tele rýchlo – rozhodujúca je nepretržitá drina.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #motivácia #kardio tréning #nalačno #tukové zásoby