Láka vás behať bez prestávky? O tom je trend run streaking

Ľudia, ktorí behajú denne, sa nazývajú "streakrunneri". Nedoprajú si žiadnu pauzu a behajú v akomkoľvek počasí.

23.04.2018 06:00
beh, pohyb, potenie Foto:
Lekári odporúčajú opatrnosť, aby neprišlo k pretrénovaniu. To totiž môže spôsobiť vážne problémy pohybového aparátu.
debata (4)

Brit Ron Hill je streakrunner, behá každý deň, 365 dní v roku. Tento, takmer 80-ročný muž však nie je jediný, kto behá denne. Vytvoril komunitu ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že medzi športovými aktivitami nepotrebujeme žiaden odpočinok, ktorý odborníci za normálnych okolností spravidla odporúčajú. Streakrunneri sú však dôkazom toho, že vedia, čo robia. Pre nich je každodenné behanie jednoducho rutinou, ktorá má presné pravidlá – vydala ich americká asociácia United States Running Streak Association. Hovorí sa v nich o tom, že treba denne zabehnúť aspoň 1,6 kilometra, v prípade nepriaznivého počasia je povolený bežiaci pás, pauzy sú zakázané, rovnako aj technické pomôcky (okrem protéz).

Pozor na pretrénovanie

Športoví lekári odporúčajú opatrnosť, aby neprišlo k pretrénovaniu. To totiž môže spôsobiť vážne problémy pohybového aparátu, ktoré môžu pretrvávať. Aj imunosupresia, čiže masívne oslabenie imunitného systému je jedným z dôsledkov trvalého a nadmerného prepínania síl.

Ak vás napriek tomu tento koncept zaujíma, orientujte sa podľa týchto bodov:

Pripojte sa pomaly!
Kto nie je zvyknutý intenzívne športovať, musí začať pomaly. Štyrikrát týždenne je chvályhodný štart s potrebnými prestávkami.

Aj malé ciele sa cenia
Nestresujte sa prísnym pravidlom „odteraz musím každý deň behať“. Malé, realistické ciele motivujú dlhodobo. Aké by to bolo behať dva týždne každý deň? To je štrnásť dní bez prestávky, výzva pre vás.

Rozložte sily
Intervalový tréning je úžasný, pretože strieda intenzívne fázy s menej náročnými. Dá sa aplikovať aj pri behaní. Napríklad behať päť minút príjemným tempom, potom minútu „na plný plyn“. Prehnať to s tréningom a na druhý deň mať bolesti – to nič neprinesie. Pomalé stupňovanie je oveľa lepšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #imunitný systém #rutina #odpočinok #intervalový tréning