Ako funguje spaľovanie tukov a ktorý tréning je optimálny?

Spaľovanie tukov, to znie ako sen. Akoby sme mali v tele pec, ktorá pri dostatočnom pohybe premení tuk na tekutý olej a zázračne opustí telo...

07.05.2018 06:00
kardio - beh - bežiaci pás Foto:
Kto chce schudnúť, musí buď jesť menej, ako si jeho telo žiada. Alebo, ešte lepšou cestou je športovať - spotrebovať viac energie, ako sme prijali.
debata (6)

Hoci, o detailoch nemusíme príliš rozmýšľať. Tuk sa musí spáliť, ako a prečo, na tom väčšine ľudí nezáleží. Možno patríte k tým, čo chcú vedieť, čo sa deje v tele – ak to budete totiž vedieť, môžete tento proces urýchliť.

Ako funguje spaľovanie tukov?

V podstate by sa malo nazývať „metabolizmus tukov“, pretože v konečnom dôsledku ide o oxidačné procesy. Kto chce schudnúť, musí buď jesť menej, ako si jeho telo žiada. Alebo, ešte lepšou cestou je športovať – spotrebovať viac energie, ako sme prijali.

K tomu musíte vedieť:

Kalórie (alebo vlastne kilokalórie) popisujú množstvo energie, potrebnej na ohrev jedného litra vody z 15 na 16 stupňov. Prijímame ich každý deň stravou. Ak chceme dať kilám zbohom, v prvej línii ide o kalórie, resp. energiu – a nielen o tuk. Je to síce veľký zdroj energie (1 gram obsahuje 9,3 kalórií), ale sú aj iné živiny ako bielkoviny a sacharidy.

Čo je najdôležitejšie?

Najdôležitejšie, keď chceme schudnúť, je vytvoriť mierne negatívnu bilanciu kalórií. Najlepšie pohybom – a predovšetkým silovým tréningom. Pretože svaly spaľujú energiu dokonca aj v stave pokoja. Optimálnou formou je vyvážený tréning – kombinácia kardio a silového tréningu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #kalórie #šport #svaly #spaľovanie tukov