Viete, koľko spánku skutočne potrebujete?

Vedci vytvorili usmernenie, ktoré odporúča správne množstvo spánku. Závisí od vekovej skupiny. Zistite, koľko spánku potrebujete vy!

14.05.2018 06:00
hodiny, budík, spánok Foto:
Dostatočné množstvo spánku je podľa vedcov rovnako dôležité ako zdravé stravovanie.
debata (1)

Zimná depresia, siesta pri 35 stupňoch plus a jesenná únava. Náš spánkový rytmus je ako celebrita s vysokými nárokmi. Každé nové ročné obdobie, akákoľvek zmena v bežnom dni a každá minúta, ktorú ste strávili v posteli (viac alebo menej, ako je potrebné), vyvádza spánok z rovnováhy. Mnohí z nás nemajú rovnaký spánkový rytmus, pretože majú prácu s flexibilným pracovným časom, alebo poruchy spánku. Ako sa v celom tomto chaose vyznať a vedieť, koľko spánku skutočne potrebujeme? Našťastie vedci to vyriešili za nás! Existuje totiž usmernenie, ktoré vyvinul tím osemnástich výskumníkov. Koľko spánku potrebujeme, závisí hlavne od nášho veku. Líši sa to od tej-ktorej životnej etapy.

Toľko spánku potrebuje človek:

0–3 mesiacov – 14–17 hodín
4–11 mesiacov – 12–15 hodín
1–2 roky – 11–14 hodín
3–5 rokov – 10–13 hodín
6–13 rokov – 9–11 hodín
14–17 rokov – 8–10 hodín
18–25 rokov – 7–9 hodín
26–64 rokov – 7–9 hodín
65+ rokov – 7–8 hodín

Samozrejme, že toto odporúčanie neplatí na všetkých, existujú aj výnimky. No tento zoznam pomôže rodičom lepšie pochopiť spánkové správanie detí. Napríklad v prípade tínedžerov, keď deti cez víkend takmer nevylezú z postele.

Ak chcete zistiť, či potrebujete spať 7, 8 alebo 9 hodín, musíte pozorne počúvať signály svojho tela. Máte energiu? Vydržíte celý deň bez kofeínu alebo iných povzbudzujúcich prostriedkov? Máte problémy so spánkom, keď idete spať príliš skoro alebo príliš neskoro?

Treba si tiež uvedomiť, že spánok nie je luxus, ale životne dôležitý pre regeneráciu človeka. V hlbokom spánku sa vytvárajú hormóny a proteíny a vylučujú sa špeciálne imunitné bunky. Tým sa telo „opravuje“ každú noc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #regenerácia #hormóny #poruchy spánku #spánkový rytmus