Stačí nám na udržanie váhy 2,5 hodiny pohybu týždenne?

Znie to dobre! Podľa jednej americkej štúdie stačí pre mladého dospelého jedinca 150 minút pohybu týždenne na to, aby si udržal váhu.

22.05.2018 06:00
žena, šport, rozcvička, pohyb, fitness Foto:
Čím viac športových aktivít dobrovoľníci začlenili do svojho života, tým ľahšie bolo pre nich udržať si váhu, alebo dokonca schudnúť.
debata (3)

Keď sa niekto zaoberá svojou váhou, väčšinou ide o chudnutie. Nadbytočné kilogramy sa snaží zhodiť kombináciou zdravej stravy a pohybu. Vo chvíli, kedy sme už so svojou váhou spokojní, pre mnohých z nás je ťažké, resp. najťažšie si túto váhu udržať. Pretože ide o obdobie, ktoré by sme chceli, aby trvalo „navždy“, no bojujeme medzi prísnym režimom a slobodou, ktorá odteraz signalizuje odmenu. Nová štúdia by sa mohla stať dobrým sprievodcom, pretože podľa výskumného tímu by stačilo 150 minút športu týždenne na to, aby sme si ju udržali.

Pod drobnohľadom bolo 600 mladých dospelých vo veku medzi 27 a 31 rokov, s BMI od 25 a 28 (ľahká nadváha). Boli rozdelení do troch skupín. Dobrovoľníci v prvej skupine spravili vo svojej rutine len minimálne zmeny, jedli o 100 kcal menej a donútili sa spraviť o 2000 krokov viac ako predtým. Druhá skupina mala za cieľ schudnúť dva až štyri kilogramy. No a tretia skupina nemusela to mala najľahšie – nezmeniť nič, len sa pozorovať.

2,5 hodín športovania týždenne: Znie to rozumne

Prekvapivo, vývoj troch skupín neodhalil veľké rozdiely. 30 percent osôb, ktoré športovali týždenne viac ako 250 minút, pribralo v priemere pol kilogramu. Podobný výsledok sa prejavil však aj u tých, ktorí športovali maximálne 250 minút. No niečo sa ukázalo celkom zreteľne: Čím viac športových aktivít dobrovoľníci začlenili do svojho života, tým ľahšie bolo pre nich udržať si váhu, alebo dokonca aj schudnúť.

150 minút, čiže 2,5 hodiny pohybu týždenne, podľa vedeckého tímu stačí na to, aby sme si udržali váhu. Nemali by sme si však pridávať ďalších 2000 krokov, ale zvoliť skutočnú športovú aktivitu. Spomínaných 150 minút sa ukazuje ako magické číslo v oblasti fitness, pretože už staršia štúdia odporúčala toto číslo v boji proti srdcovým chorobám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #šport #odmena #rutina #BMI