Patríte k víkendovým športovcom? ... a ďalšie chyby, ktorých sa dopúšťame

Príliš málo spánku alebo tréning len raz do týždňa: Týmto chybám by ste sa mali vyhýbať, ak chcete byť skutočne vo forme.

23.05.2018 06:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Pri intenzívnom cvičení hrozí vyššie riziko úrazu.
debata

Nie je rozhodujúce, či ste so športom len začali koketovať, alebo už športujete poctivo a pravidelne. Toto sú chyby, ktorých sa dopúšťame najčastejšie. Spôsobujú nielen to, že má tréning nežiadúci efekt, ale v horšom prípade dochádza aj k zraneniam.

Doprajte svojmu telu odpočinok

Čím viac, tým lepšie…? Ak trénujete podľa tohto hesla a nedoprajete tým pádom svojmu telu žiadnu pauzu, dopúšťate sa hneď prvej veľkej chyby pri trénovaní. Výsledok sa odvíja od intenzity tréningu, môže byť neškodný, ale tiež život ohrozujúci.

Namiesto chudnutia priberáte

Život to síce neohrozí, ale nepoteší: Namiesto toho, aby ste schudli, čo je zrejme cieľom vášho tréningu, priberiete. Má to do činenia s kortizolom, resp. inzulínom: Telo sa v dôsledku neustáleho trénovania prepne do módu, v ktorom namiesto odbúravania tuk ukladá. Ale aj poruchy spánku, depresie alebo nepravidelná menštruácia môžu byť výsledkom pretrénovania.

Víkendový bojovník

Áno, všetci zažívame stres, je pochopiteľné, že po dlhom pracovnom dni už nemáme chuť na tréning a presúvame ho na víkend. To je ale dosť zlý nápad. Pretože tzv. rhabdomyolýza predstavuje skutočné nebezpečenstvo. Ide o rozpad svalových vlákien kostrových svalov. Toto ochorenie sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku nehôd, ale aj pri pretrénovaní, najmä pri spinningu. Takže určite sú lepšie pravidelné, hoci kratšie tréningy, ako tie víkendové.

Máte obľúbený len jeden šport

Je jedno, či beháte, alebo dvíhate činky – samozrejme, akákoľvek aktivita je lepšia ako ležanie na gauči, ale keď sa sústredíte len na jeden druh športu, telu to neprospieva, pretože svaly sa budujú nerovnomerne, tréning nevedie k požadovanému úspechu – v najhoršom prípade sa preťažia určité časti tela, napríklad kĺby.

Chcete príliš rýchlo príliš veľa

Áno, keď trénujeme, chceme vidieť aj výsledky. Čím skôr, tým lepšie. Bežnou chybou pri zdvíhaní činiek je príliš rýchlo zvyšovať hmotnosť. Ak chcete ideálny tréning, spoľahnite sa na trénera.

Dávate si zlé ciele

Motivácia je dôležitá – ale musí byť primeraná tomu, čo môžete reálne dokázať. Príliš odvážne ciele, najmä na začiatku, môžu rýchlo viesť k demotivácii, bolesti a zraneniam. Majte trpezlivosť s telom a plánujte dlhodobo.

Spíte príliš málo

Ak vám má váš tréning niečo priniesť, tak dôležitý je v neposlednom rade aj spánok. Ak si v noci nestihnete oddýchnuť, pretože skoro ráno plánujete vstať a cvičiť, vášmu telu to určite neprospeje!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #chudnutie #tréning #motivácia #spánok #kortizol