Najväčšie chyby, ktorých sa dopúšťame po tréningu

Pot, baktérie alebo make-up - každý tréning je pre pleť poriadnou skúškou!

05.06.2018 06:00
cvičenie - fitness - pokožka Foto:
Robíme to celkom automaticky, hoci zle. Utierame si tvár do tréningového uteráka - a ten je plný baktérií.
debata

Osprchovať sa až doma, neprezliecť sa, málo piť či neodlíčiť sa, pretože je to pohodlné? Robíme to takmer všetci, no naša pokožka sa nám za to nepoďakuje. A pritom z nášho tréningu profituje tiež – v konečnom dôsledku je vďaka športovaniu lepšie prekrvená a zásobená kyslíkom. Týmto chybám sa však určite oplatí vyhnúť:

Osprchovať sa až doma

Zmes potu, baktérií a mazu sa našej pleti vôbec nepáči. V horšom prípade zareaguje podráždením. Najideálnejšie je osprchovať sa priamo vo fitnesscentre po cvičení.

Utrieť sa do tréningového uteráka

Robíme to celkom automaticky, hoci veľmi zle. Utierame si do tréningového uteráka tvár – a ten je plný baktérií, lebo bol možno zavesený na posilňovacích strojoch, alebo dokonca padol na zem. V prípade núdze radšej použite na tvár papierovú vreckovku, alebo si pribaľte do tašky špeciálny uteráčik, určený len na tvár.

Piť málo tekutín

V horúcich dňoch stratíme možno aj tri litre potu. Samozrejme, závisí to od intenzity športovania, držte sa však pravidla, doplniť po cvičení 1,5 násobok stratenej tekutiny. Malo by ísť o studenú a neochutenú vodu. Proteínové šejky sa nerátajú.

Nesprávna starostlivosť

Pohyb stimuluje náš krvný obeh, zároveň však robí našu pokožku citlivejšou. Bezprostredne po športe nesiahnite po mastnom kréme, uprednostnite skôr ľahký gél či pleťovú vodu. Dávajte pozor na to, aby neobsahovali aromatické látky.

Prstami do tváre

Aj v tomto prípade platí – po tréningu sa nedotýkajte tváre špinavými prstami. Predstavte si len, čoho všetkého ste sa počas tréningu dotýkali. Takže osvojte si rituál po tréningu a hneď si umyte ruky.

Neprezliecť sa

Láka to. Po namáhavom tréningu sa hodiť len tak na gauč. Prezliecť sa po takej „ťažkej práci“ chce veľa energie… Ale je to dôležité – hneď po tréningu si prezlečte tričko aj nohavice, aby sa baktérie nezdržali na vašom tele dlhšie, ako je nutné…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #tréning #baktérie #krvný obeh #pot