Pichanie v boku - prečo vzniká a ako mu zabrániť?

Pichanie v boku môže bežca poriadne znechutiť. Viete, prečo a ako vlastne vzniká? A ako proti nemu zabojovať?

03.07.2018 06:00
behanie Foto:
Ani profesionálni športovci nie sú voči pichaniu v boku imúnni.
debata (2)

Pichanie v boku prekazí každú radosť z behu, to bez debaty. Objavuje sa z ničoho nič, náhle. Ak spomalíme, oslabí sa, až potom môžeme prejsť k pôvodnému tempu. Zvyčajne sa spomínané bolesti objavujú na jednej strane trupu (podľa štatistiky „vyhráva“ pravá). Pociťujeme ich ako kŕč či trhnutie, ktoré zmizne, len čo sa prestaneme pohybovať alebo sa zohneme. Skutočne je normálne, že pri behu pociťujeme pichanie v boku, stretlo sa s ním až 70 percent bežcov. Ani odborníci zatiaľ presne nevedia, prečo k nemu dochádza, hoci existujú dosť pravdepodobné teórie.

Ako vzniká?

Bránica je kupolovitý sval pod našimi pľúcami, ktorý usmerňuje dýchanie. Počas kardiotréningu, alebo keď začneme náhle intenzívne trénovať, môže sa kŕčovito stiahnuť a spôsobiť pichanie v boku. Sú to nepríjemné bolesti, no v skutočnosti existuje pár možností, ako im zabrániť.

Ako prichádza k typickému pichaniu v boku?

Hoci väčšina ľudí pozná pichanie v boku predovšetkým z behania, pravdou je, že sa môže vyskytnúť pri hocijakej činnosti, pri ktorej sa otáča vrchná časť tela – napríklad pri plávaní, bicyklovaní, basketbale alebo jazde na koni. Veľa mladých ľudí tiež pozoruje pichanie v boku, keď sa najedia pred tréningom. Preto sa odporúča chvíľu počkať, kým telo dôkladne strávi potravu.

Nie sme v kondičke?

To sa celkom povedať nedá. Ani profesionálni športovci nie sú voči pichaniu v boku imúnni. Štúdie ukázali, že ľudí, ktorí pravidelne športujú, trápi pichanie v boku menej, no ostáva rovnako intenzívne, ako u tých, čo športujú menej. Ďalšie štúdie skúmali, či môže vyššie BMI zvýšiť pravdepodobnosť pichania v boku, zistilo sa však, že tu neexistuje žiadna súvislosť.

Ako mu zabrániť?

Väčšinou zaberie, keď sa zohneme, alebo sa prestaneme pohybovať. To je v podstate všetko, čo môžeme spraviť, ak sa pichanie v boku už objaví. Dýchaním zhlboka nič nepokazíte. Čo sa týka prevencie, niektoré štúdie ukázali, že posilnenie drieku vedie k tomu, že sa toto pichanie objaví zriedkavejšie. Ľudia, ktorých často trápia svalové kŕče, často siahnu po banánoch alebo pomarančovej šťave. Pravidelne piť je tiež veľmi dôležité, rovnako aj špecifické zahriatie tela pred tréningom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #beh #tréning #kŕč #pichanie v boku #bránica #trup