Čítate a hráte hry často? Môže vám to len prospieť

V rámci štúdie, ktorej výsledky boli publikované v prestížnom časopise JAMA Psychiatry, odborníci po dobu piatich rokov sledovali 15 500 dobrovoľníkov vo vekovej skupine 65+ žijúcich v čínskom Hongkongu. Na začiatku štúdie sledovaní muži ani ženy netrpeli demenciou, do konca sledovaného obdobia sa choroba rozvinula u viac ako 1 300 ľudí.

04.10.2018 06:00
žena, čítanie, relax, oddych Foto:
Čítanie kníh, časopisov, hranie doskových či kartových hier, dokonca aj stávkovanie na konské dostihy môže znížiť riziko demencie.
debata

Na začiatku aj v priebehu štúdie sa pri rozhovoroch jedincov pýtali, ako sú na tom s rôznymi intelektuálnymi aktivitami a ktoré z nich opakovane vykonávali za posledný mesiac, v ktorom boli rozhovory uskutočnené. Skupina daných aktivít zahŕňala čítanie kníh, časopisov, hranie doskových či kartových hier, dokonca aj stávkovanie na konské dostihy.

Nižšie riziko výskytu demencie potom bolo podľa výsledkov zaznamenané práve u ľudí, ktorí niektoré z aktivít vykonávali denne, oproti tým, ktorí sa im venovali len občas alebo vôbec nie. Ako vedci dodávajú, nebolo preukázané, že by toto znížené riziko malo nejakú spojitosť napríklad aj so zdravším stravovaním či s cvičením.

„Vzhľadom na nárast počtu staršieho obyvateľstva po celom svete môže byť zapojenie do podobných intelektuálnych aktivít účinnou formou prevencie alebo spomalenia výskytu tejto choroby,“ cituje server časopisu Time vyjadrenia autorov štúdie.

Našli sa však aj jedinci, ktorí, naopak, tvrdia, že podobná spojitosť medzi uvedenými činnosťami a nižším rizikom výskytu demencie neexistuje. Autori spomínanej štúdie si však stoja za svojím a tvrdia, že akékoľvek zapojenie do mentálne náročnejších aktivít – hoci aj v neskoršom veku – môže byť len a len prínosom.

Test, ktorý overí vaše mentálne zdravie

  • K meraniu tlaku, odberu moču a krvi či ku kontrole cholesterolu pribudne na preventívnej prehliadke nový výkon. Muži a ženy vo veku nad 50 rokov absolvujú po novom aj špeciálny test na mentálne ochorenia. Pripravili ho odborníci na mentálne zdravie z Centra Memory. I keď sa na prvý pohľad zdá veľmi jednoduchý, človeku, ktorý trpí demenciou, spôsobuje nemalé problémy.
  • „Test sa skladá z verbálnych úloh a jedného grafického zadania. Je nenáročný na administráciu a jednotlivé testové položky sú všeobecným lekárom dobre známe. Zároveň sú však citlivé na zachytenie prejavov poškodenia poznávacích funkcií typických pre demenciu“, približuje Petra Brandoburová, spoluautorka testu z Centra Memory.
  • Dôvodom, prečo Union ako prvá spomedzi zdravotných poisťovní zavádza tento nový druh testu k preventívnej prehliadke, je vyšší vek, ktorého sa priemerne dožívame. Aktuálne má na Slovensku demenciu už asi 60-tisíc pacientov a je predpoklad, že do roku 2040 vzrastie počet chorých až trojnásobne, teda na 180-tisíc. „Tieto alarmujúce čísla potvrdzujú, že dlhší čas života so sebou prináša aj nové civilizačné ochorenia. Musíme akceptovať tieto negatívne trendy a efektívne s nimi bojovať,“ hovorí Elena Májeková z Unionu. Dodáva, že tak ako pri každej chorobe včasné odhalenie je veľmi dôležité.
  • Psychiatrička Mária Králová upozorňuje, že čím skôr sa choroba správne diagnostikuje, tým lepšie. „Mnoho takzvaných sekundárnych demencií je vyliečiteľných, ak sa porucha odhalí včas. Aj pri všetkých ostatných demenciách veľmi záleží na zachytení poruchy v čo najskoršom štádiu, v ktorom máme najviac možností terapie demencie – farmakologickej aj nefarmakologickej. Pri včasnom zachytení dementného syndrómu majú nezastupiteľnú úlohu práve všeobecní lekári.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #čítanie #mentálne zdravie