Bosé nohy v päťdesiatke? Neskoro!

"Chôdza naboso je prirodzená pre ľudí v pralese, do civilizovaných krajín nepatrí,” hovorí MUDr. Miloslav Smetana, primár operačného oddelenia Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku v Bratislave.

13.10.2018 06:00
debata (11)
Mudr. Miroslav Smetana. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Miloslav Smetana Mudr. Miroslav Smetana.

Súhlasíte s názorom, že chôdza v topánkach je pre človeka neprirodzená?

Nie, nesúhlasím s týmto názorom. Samozrejme, závisí to od stupňa civilizácie, v akej človek žije. Chôdza naboso je prirodzená pre ľudí žijúcich napríklad v pralese. V takých podmienkach je chôdza v topánkach neprirodzená. Naopak, v civilizovaných krajinách je chôdza bez topánok za každých okolností nezdravá, nevhodná a nepraktická, pretože ľudská noha prešla za milióny rokov, kedy predchodca človeka zliezol zo stromu, svojím vývojom.

Je pravda, že v topánke atrofujú svaly, narúša sa rovnovážny systém a prichádzame o stimuláciu reflexných bodov na chodidlách?

V nevhodne konštruovaných topánkach naozaj dochádza k atrofovaniu svalov, môže sa narušiť aj rovnovážny systém, ktorý závisí aj od taktilných podnetov z plosky nohy (napríklad chôdza na vysokých podpätkoch alebo hrubých podrážkach). Veľmi dôležité je, aby bola obuv primeraná pohybovej aktivite človeka. Iné topánky si obujeme na šport a iné do spoločnosti.

V akých prípadoch by sa mali ľudia vyhnúť chôdzi naboso?

Chôdza naboso je za určitých okolností potrebná a zo zdravotného hľadiska aj vhodná, jej účinok však netreba preceňovať. Treba tiež rozlišovať v akom prostredí – na akých povrchoch budeme chodiť bosí. Zo zdravotného hľadiska je vhodné chodiť naboso v prírode po tráve, po plážach, a to aj kamienkových. Nie je vhodné chodiť bez obuvi po mäkkých povrchoch, akými sú koberce v domácnosti, tiež po parketách a dlažbe. Chôdza naboso po mäkkých povrchoch je nevhodná pri plochonoží a z neho vyplývajúcich deformitách nohy, pri zápalových ochoreniach v oblasti nohy, pri otvorených ranách v oblasti nohy a tiež u diabetikov, kde je zvýšené nebezpečenstvo poranenia nohy a zavlečenia infekcie s fatálnymi dôsledkami, napríklad amputáciou končatiny.

Ako, naopak, nám môže chôdza naboso pomôcť? Zlepší držanie tela?

Chôdzu naboso odporúčame po vhodných povrchoch, ako som už uviedol, taktilnými stimuláciami chodidla sa posilňujú svaly zodpovedné za správne tvarované nožné klenby. Keďže telo tvorí jeden funkčný celok, správne tvarované nožné klenby v konečnom dôsledku napomáhajú aj správnemu držaniu tela.

Trénuje sa chôdzou naboso podporný aparát nohy? Pomáha plochým nohám?

Chôdzou naboso po vhodných terénoch pri správnom dávkovaní dochádza k zlepšovaniu nožnej klenby, čo je dôležité najmä u detí.

Aký je rozdiel začať chodiť naboso či v barefoot topánkach v dvadsiatke a v päťdesiatke?

Začať chodiť naboso v päťdesiatke je už neskoro a človek si len privodí zdravotné problémy. Barefoot obuv s tenkou podrážkou môže byť vhodná pre mladších ľudí, ale nie za všetkých okolností. V dvadsiatke je ešte čas, aby si človek na chôdzu naboso zvykol, a tým sa prejavil aj pozitívny vplyv chôdze bez obuvi na jeho zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza naboso #Mudr. Miroslav Smetana