Wellness pomáha relaxovať, choroby však nelieči

Úlohou wellnessu je zlepšiť telesný aj duševný stav. Pobyt možno absolvovať v kúpeľoch, ale kvalitné wellness centrá ponúkajú aj mnohé hotely.

01.11.2018 06:00
welness, SPA, oddych Foto:
Ak chcete riešiť pracovný stres alebo nabrať energiu zamerajte sa na hotelové wellness centrá.
debata

Ponuka wellness pobytov je naozaj široká. Stačí si do internetového vyhľadávača zadať slovné spojenie wellness pobyt a objavia sa desiatky odkazov. V každom prípade sa však oplatí vyberať starostlivo podľa problému, ktorý chcete riešiť. V prípade, ak chcete riešiť pracovný stres, nabrať energiu alebo máte napríklad menšie problémy s chrbticou zamerajte sa na hotelové wellness centrá.

Ak vás trápia výraznejšie zdravotné problémy, skúste si vybrať z ponuky kúpeľov. Pozor si treba dať na ponuku procedúr. „Nie každá procedúra ponúkaná v rámci wellness balíčkov je vhodná pre každého. Pri niektorých chorobách je nevhodné absolvovať viaceré typy masáží, najmä exotické. Aj wellness procedúry majú svoje indikácie a kontraindikácie,“ upozorňuje všeobecná lekárka Mária Mišková.

Problémy hrozia najmä ľuďom, ktorí majú problém s pohybovým aparátom. Pre nich je absolútne nevhodná napríklad thajská masáž. O výbere vhodnej masáže sa treba poradiť aj vtedy, ak trpíte zápalovými ochoreniami napríklad žíl, máte vysoký tlak, ste tehotná, máte infekčné kožné ochorenie. Zakázané sú napríklad masáže oblastí, kde sa nachádzajú zápalové prejavy, opuchy, hnisavé ložiská kože, zhubné alebo nezhubné nádory.

Obmedzenia pri wellness procedúrach sa týkajú aj pacientov so srdcovo-cievnymi chorobami. Riziková pre nich môže byť kryoterapia, pri ktorej ľudia vstupujú do komory s extrémnou teplotou až okolo 160 °C. Vyhnúť by sa jej mali ľudia s chorobami srdca a ciev, ale aj s kardiostimu­látorom. Kryoterapia nie je určená ani tým, ktorí trpia onkologickými ochoreniami, ale ani tehotným ženám.

Pred vstupom do kryokomory by sa zodpovední prevádzkovatelia mali zaujímať o zdravotný stav človeka, ktorý chce procedúru absolvovať. Podľa lekárky sa treba poradiť aj o vhodnosti saunovania. Saunovaniu by sa mali vyhýbať ľudia s akútnymi chorobnými stavmi, ale aj tí, čo trpia srdcovo-cievnymi chorobami alebo ich trápia v danom momente prejavy ich chronických ochorení.

Ak vás teda trápia zdravotné ťažkosti, konzultujte návštevu wellness centra so svojím lekárom, predídete tak prípadnému zhoršeniu zdravotného stavu. „Pacienti, ktorých zdravotný stav si vyžaduje obmedzenia v stravovaní, prípadne špeciálnu diétu, by si mali vopred overiť, nakoľko je vybraný wellness hotel alebo kúpele schopné vyhovieť ich špeciálnym stravovacím nárokom,“ radí Mišková.

Lekárka odporúča, aby ste si pred výberom... Foto: SHUTTERSTOCK
Welness, medical welness, skrášľovanie, krása, žena, kúpele Lekárka odporúča, aby ste si pred výberom procedúr o nich zistili čo najviac.

Lekárka preto odporúča si pred výberom procedúr zistiť o nich čo najviac. V prípade, ak trpíte zdravotnými ťažkosťami, je na mieste výber wellness centra, ktoré ponúka aj medicínske konzultácie. „Wellness si netreba zamieňať s liečbou. Jeho úlohou je zlepšiť duševný a telesný stav, nie liečiť zdravotný problém,“ vysvetľuje lekárka. Zdravému človeku však wellness pobyt prospeje. Pomôže oddýchnuť si, uvoľniť telo a výrazne pomáha najmä psychike.

Čo ponúkajú wellness a SPA centrá

Wellness

Byť zdravý, vyzerať dobre, cítiť sa skvele a konať pohodovo, to je cieľom wellnessu. Pre každého wellness znamená niečo iné, pretože každý potrebuje alebo robí rád niečo s cieľom cítiť sa dobre. Aktívne aj pasívne činnosti, ktoré prispievajú k zdraviu, ku kráse, k mladosti, udržiavaniu kondície a dobrej nálade sú považované za wellness aktivity. Vyhľadávané sú najmä vo wellness centrách, ale aj v rámci domáceho wellness, na športoviskách či v prírode. Obľúbené sú wellness a spa hotely, wellness víkendy, ktoré ponúkajú rôzne wellness aktivity, ktoré prospievajú telu, duši i mysli.

Medical wellness (medical spa)

Miesto, ktoré klientom ponúka špeciálne služby a pobyt pod dohľadom lekára, býva označované ako medical spa alebo medical wellness. Pobyty sa začínajú vstupným odborným vyšetrením a konzultáciou s lekárom. Ten klientovi odporučí konkrétne kúry, ich počet, stravu, pitie bylinných čajov a podobne. V ponuke môžu byť pobyty zamerané na jogu, čínsku medicínu, nechýbajú rôzne terapie a cvičenia. Bohatá býva ponuka zameraná na služby estetickej medicíny, korektívnej dermatológie, ale aj plastickej chirurgie. Medical wellness sa dnes považuje za odbor, ktorý spája wellness a medicínu.

Thalassocentrum

Používanie morskej vody, rias, bahna a morskej klímy pôsobí blahodarne na celý organizmus a spoločne tvoria ponuku thalassocentra. Sú to vlastne kúpele s ponukou terapií, ktorých podstata je využívanie mora. Thalassoterapia má veľmi prísne pravidlá, možno ju praktizovať iba v tesnej blízkosti mora, tam, kde je ľahko dostupná morská voda a morský vzduch. Thalassoterapia spočíva v uváženom a dobre kombinovanom využití blahodarných účinkov morských produktov. Kombinácia mikroorganizmov, soli, minerálov a ostatných prvkov prítomných v morskej vode a ovzdušia bohatého na jód, tiež chaluhy a morské bahno majú pozitívny vplyv pri liečebných terapiách a procedúrach zameraných na zdravie, krásu a mladosť (anti-aging).

Podstatou Thalasoterapie je využívanie mora. Foto: SHUTTERSTOCK
Thalassocentrum, more, oddych, dovolenka, mušľa, pláž Podstatou Thalasoterapie je využívanie mora.

Morská voda sa čerpá len niekoľko málo kilometrov od pobrežia a privádza sa priamo do strediska, kde sa zahrieva na teplotu 30 až 35 oC. Thalasso procedúry a programy – liečba a ošetrenie, pri ktorých sa používajú produkty z mora. Sú to procedúry, ktoré môže klient podstúpiť kdekoľvek na svete, bez toho, aby musel cestovať do thalassocentra k moru. Sú to programy starostlivosti o tvár a telo, ktoré rôznymi spôsobmi využívajú morské produkty, bahno, morské riasy, soľ, vodu a patria do wellness programov ako samostatné balíky starostlivosti, alebo ako súčasť rôznych programov. Predovšetkým ide o ošetrenie kozmetikou s prídavkom niektorého produktu z mora, predovšetkým rias.

Fytoterapia

Spojenie pochádza z gréckych slov fyton-rastlina a therapeuein-starať, liečiť. Predtým sa označovala ako bylinkárstvo. Fytoterapia je odbor, ktorý využíva prírody – liečivé sily rastlín v kozmetike, pri procedúrach, liečenie a ošetrenie tela. Fytoterapia býva označovaná ako druh alternatívnej medicíny. Bylinky sa vo wellness a spa používajú najmä pri kúpeľoch, masážach, príprave čajov, ale aj pre špeciálne kozmetické produkty. Bylinné terapie sú veľmi žiadané a vyhľadávané, súvisia tiež s momentálnym trendom vo wellness, a tým je návrat k prírode. Používajú sa aj bio prípravky a bio čaje, pripravujú sa bylinné peelingy do sprchy, na masáže i do sauny.

Aromaterapia

Aromaterapiu možno definovať ako cielené používanie esenciálnych olejov na udržanie, podporu a zlepšenie fyzickej, emocionálnej a duševnej pohody. V aromaterapii sa využívajú najmä esenciálne oleje, čo je to isté ako éterické oleje, získavajú sa rôznymi metódami, najmä destiláciou.

Esenciálne oleje, ktoré nemožno získať touto metódou, sa získavajú inými spôsobmi. Používajú sa aj rastlinné oleje lisované za studena. Ďalej sa používajú najmä kvetinové vody, ktoré sú taktiež produktom destilácie. Esenciálne oleje sú veľmi aromatické, bohaté na minerály a ďalšie zložky, ktoré blahodarne pôsobia na telo, dušu i myseľ. Využívajú sa pri inhaláciách, aromaterapii, masážach, kúpeľoch, niekedy tiež vnútorne. Niekedy sa aromaterapia radí k alternatívnym liečebným metódam. Jej využitie vo wellness, beauty a spa je veľmi široké, dnes sa už wellness bez aromaterapie takmer nezaobíde.

Kolorterapia

Kolorterapia, tiež nazývaná aj chromoterapia, je procedúra, pri ktorej sa využíva terapeutické pôsobenie farebných svetiel. Niektoré farby majú upokojujúci účinok, iné povzbudzujú. Svetlo pôsobí na našu psychiku, pomáha ľudskému telu pri regulácii mnohých dôležitých biologických procesov. Kolorterapia sa najčastejšie inštaluje do soľných jaskýň, do vaní, whirlpoolov a do sáun, napríklad ako „hviezdne nebo“ do stropu sauny. Efekty svetla sa výrazne podieľajú na celkovej atmosfére a súčasne na nás blahodarne pôsobia.

Haloterapia

Haloterapia predstavuje vdychovanie soľných mikročastíc a bola známa už v starovekom Grécku. Od gréckeho slova halos (soľ) vznikol aj jej samotný názov. Je to originálna prírodná metóda – liečba soľou, ktorá zaznamenala najväčší rozkvet v 70. rokoch 20. storočia. Najčastejšie sa s haloterapiou, teda umiestnením soli do wellness interiérov, stretneme v soľnej jaskyni alebo v saunách.

Názov haloterapia vznikol od gréckeho slova... Foto: SHUTTERSTOCK
Haloterapia, spa, welness, oddych rodina Názov haloterapia vznikol od gréckeho slova halos - soľ, ktorej mikročastice sa pri terapii vdychujú.

Kryoterapia

Liečba mrazom je pomerne nová metóda, pri ktorej sa ľudské telo vystavuje na určitý čas extrémne nízkym teplotám. Mrazivý pobyt má rad priaznivých účinkov na ľudský organizmus a pomáha uľaviť pri rôznych zdravotných problémoch. Táto mrazivá terapia sa osvedčuje najmä pri bolestiach chrbta, celulitíde alebo pri lupienke, kde liečba vykazuje veľmi dobré výsledky. Kryoterapia má však dobrý vplyv nielen na našu fyzickú kondíciu, ale aj na celkovú pohodu. Priaznivo ovplyvňuje psychiku tým, že pri procedúre výrazne klesá hladina úzkosti a podráždenosti, zlepšujú sa rozhodovacie procesy, pohybová a vizuálna koordinácia, lepšia je aj presnosť práce a emocionálna kontrola, orientácia v priestore i presnosť myslenia.

Pri kryoterapii sa človek zdržiava v kryosaune, v uzavretom mrazivom priestore, počas troch minút a podstupuje teploty blížiace sa až k –170 °C. Všetko by malo prebiehať pod dohľadom skúseného odborníka. Dôvod, prečo nám hlboký mráz neublíži, vyplýva zo skutočnosti, že kryosauna vnútri obsahuje iba upravený suchý vzduch, technicky absolútne zbavený vlhkosti. Nedochádza teda vôbec k zníženiu vnútornej teploty tela, prudko a výlučne sa však ochladí jeho povrch, čo vedie k obrovskému periférnemu prekrveniu tela, dosahujúcemu štvornásobné hodnoty oproti stavu pred začiatkom.

Tento efekt potom pretrváva ešte niekoľko hodín. Dochádza pri ňom najmä k výraznému zlepšeniu metabolizmu tkanív. Rýchlejšie sa vyplavujú z tela škodlivé látky a dosahuje sa výrazné urýchlenie hojenia zranení a zápalov. Pri kryoterapiu sa tiež zvyšuje hladina hormónov tlmiacich zápalové reakcie, svaly stuhnuté nadmernou aktivitou sa uvoľňujú a na mnoho hodín miznú aj dlhodobé bolesti chrbta a pohybového ústrojenstva.

Speleoterapia

Ide o súbor liečebných metód, ktorých základom je využívanie mikroklímy podzemného prostredia. Tým spravidla bývajú krasové jaskyne, prípadne iné podzemné priestory, kde sa dá uplatniť pobyt a liečebná metodológia. Speleoterapia je alternatívna liečebná metóda pre pacientov s najrôznejšími typmi ochorenia. Často ide o ochorenia dýchacej sústavy, pri ktorých sa odporúča využívanie jaskynnej klímy. Jaskyňa pôsobí blahodarne na ľudský organizmus, pobyt v nej pre speleoterapiu často odporúčajú alergológovia aj imunológovia.

SPA

Ide o procedúry a kúry priamo spojené s vodou a najčastejšie majú podobu kúpeľov, minerálnych, perličkových a uvoľňujúcich, ako aj kúpeľov s kvetinami a tichou hudbou. Využívajú sa rôzne terapie, pri ktorých sa používa voda, zamerané na liečenie, relaxáciu, oddych, zlepšenie kondície organizmu či pokožky. Často pri procedúrach nechýbajú esenciálne oleje, bylinky, íly, rôzne prísady, obklady, morská voda.

Hand SPA

Hand spa sú procedúry spojené so starostlivosťou o ruky, využíva sa voda, kúpele, zábaly, namáčanie. Cieľom je liečiť či zlepšiť stav a kondíciu kože rúk, zjemniť pokožku, vyživovať ju. Často sú ponúkané balíky starostlivosti o ruky, ktoré zahŕňajú masáž, peeling, kúpeľ, zábal, záverečné ošetrenie kože, manikúru. Pre kúpeľoch, zábaloch, obkladoch a starostlivosti sa používajú esenciálne a vonné oleje, bylinky, bahnové zábaly, soľné peelingy, výživné masky a podobne.

Cieľom hand spa je liečiť či zlepšiť stav a... Foto: SHUTTERSTOCK
Hand spa, welness, manikúra Cieľom hand spa je liečiť či zlepšiť stav a kondíciu kože rúk, zjemniť pokožku a vyživovať ju.

Hair SPA

Ide o procedúru, pri ktorej sa ošetrujú vlasy a vlasová pokožka. Dôraz sa kladie na zlepšenie kondície a stavu vlasov a vlasovej pokožky a tiež je dôležitý relaxačný zážitok klienta počas procedúry. Hair spa balíčky starostlivosti zahŕňajú najmä konzultáciu kvality vlasov s odborníkom, návrh starostlivosti, masáže vlasovej pokožky, aplikáciu účinných výživných kozmetických produktov a tiež zábaly vlasov. Nasleduje umývanie vlasov, prípadne záverečná úprava. Pri ošetrení sa používajú intenzívne séra, účinné masky plné aktívnych látok, výživné oleje, bylinky a koreniny.

Day SPA

Day SPA (jednodenné kúpele) je služba, ktorá akútne rieši potrebu starostlivosti o telo, dušu či myseľ. Predstavuje ideálny spôsob, ako dopriať unavenej mysli a telu regeneráciu a úľavu. Day spa je prevádzka, ktorá ponúka jednotlivé procedúry alebo kombinované balíčky, napríklad kompletné procedúry na jednu hodinu alebo tri hodiny alebo na pol dňa (masáže, kozmetika, zábaly, kúpele, sauny). Ponuka služieb vychádza z konkrétneho konceptu. Day spa využívajú predovšetkým vyťažení ľudia v mestách, ktorí sa tu zotavujú zo stresu všedného dňa.

Resort SPA

Resort SPA je miesto, väčšinou väčší hotel alebo komplex, ktoré poskytuje SPA a wellness služby spolu s ubytovaním na atraktívnom mieste – pri mori, na horách, na ostrove, pri športovom areáli a na iných zaujímavých miestach. Poskytujú ubytovanie. Hlavným dôvodom príchodu na miesto nie je len užívanie wellness a spa služieb, ale sú jeho dôležitou súčasťou. Pri pobyte na horách či pri mori, alebo na mieste zameranom na športové aktivity si klient dopraje služby hotelového spa, navštívi spa či wellness centrum, ktoré je zvyčajne na veľmi dobrej úrovni. Hlavná ponuka je ubytovanie, gastronómia, zážitky v mieste a okolí, dôležitou súčasťou je však wellness či spa prevádzka.

Zdroj: wellnesslife.cz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SPA #aromaterapia #haloterapia #kryoterapia #welness #Speleoterapia #Kolorterapia