Mať psa sa oplatí! Psíčkari žijú zdravšie, ukázala štúdia

Chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a predčasnou smrťou. Psíčkari žijú zdravšie, ukázala to veľká štúdia zo Švédska.

02.11.2018 06:00
psi - psy - domáce zvieratá - opatera - psíčkar... Foto:
Psíčkari majú vo všeobecnosti viac pohybu ako ľudia bez psov.
debata (3)

Nie je to prvá štúdia, ktorá ukazuje, mať psa sa oplatí. Vyhodnotili dáta 3,4 miliónov Švédov a ukázalo sa, že kto má psa, má nižšie riziko predčasného úmrtia, či už ide o kardiovaskulárne choroby alebo iné príčiny.

Najväčší efekt u single ľudí

Najväčší účinok zaznamenali u majiteľov psov, ktorí žili sami. Táto skupina single ľudí sa v skutočnosti považuje za obzvlášť ohrozenú rozvojom kardiovaskulárnych ochorení alebo predčasného úmrtia. Výsledky štúdie však ukázali, že osamelí majitelia psov mali o 33 percent nižšie riziko predčasnej smrti. Riziko srdcového infarktu bolo u nich o jedenásť percent nižšie ako u ľudí bez psov.

„Pravdepodobne prevezme pes v domácnostiach single ľudí rolu dôležitého rodinného člena,“ povedala Mwenya Mubanga z univerzity v Uppsala. Zaujímavý je tiež objav, že najväčší efekt na zdravie svojich majiteľov mali práve druhy psov, ktoré boli pôvodne chované na poľovnícke účely, konkrétne teriér alebo retríver.

Pokus o vysvetlenie

Každopádne treba povedať, že štúdia sa zamerala len na informácie o zdraví Švédov vo vzťahu k tomu, či psa majú alebo nie. Je dosť možné, že psa si zaobstarávajú ľudia, ktorí majú vo všeobecnosti viac pohybu a žijú preto zdravšie. Napriek tomu poskytli výskumníci možné vysvetlenie toho, akým prínosom môžu byť štvornohí miláčikovia pre svojich pánov.

Viac telesnej aktivity
Najpochopiteľnejšie je vysvetlenie, že vďaka psom majú ich majitelia viac telesnej aktivity. „Vieme, že psíčkari majú vo všeobecnosti viac pohybu ako ľudia bez psov,“ povedal Tove Fall, autor štúdie. Pohyb je zdravý a je jedno, či sa hýbeme vďaka psovi, či bez neho.

Celková pohoda a sociálne interakcie
Psy tiež zvyšujú celkovú pohodu a sociálne interakcie, čo sa tiež odráža na zdraví.

Zmena mikrobiómu
Psy menia mikrobióm svojich majiteľov. Prichádzajú do kontaktu s baktériami, s ktorými by inak do styku neprišli. Tým sa mení mikrobiálna kolonizácia, predovšetkým v čreve, čo môže mať vplyv na zdravie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #pes #predčasná smrť #mikrobióm #psíčkar