Aby bola sauna prínosom: Vyhnite sa zbytočným chybám

V chladnom ročnom období často a radi navštevujeme saunu, dôležité je však nezabúdať na pitný režim.

29.11.2018 06:00
sauna, saunovanie, zdravie Foto:
Ak chcete spraviť pre svoje telo niečo špeciálne, pite veľa minerálnej vody.
debata (1)

Saunu mnohí vnímame ako „falošné leto“, vnesie aspoň trochu tepla do nášho „pochmúrneho“ života… Aj tu sa možno dopustiť mnohých zbytočných chýb, v opačnom prípade je však pre naše zdravie prínosom. Často je v súvislosti so saunovaním na mieste otázka, koľko toho vypiť a či vôbec počas saunovania treba niečo piť? Ak áno, radšej izotonické nápoje alebo vodu z vodovodu?

Koľko toho vypiť?

V priemere stráca dospelý počas dňa 2,5 litra tekutín. Počas wellness pobytu sa práve kvôli návšteve sauny zvyšuje toto číslo ešte o cca. 1,5 až 2 litre. Túto stratu treba rozhodne vyrovnať, už 1–2 percentá straty tekutín totiž znižujú duševnú a fyzickú výkonnosť. Koľko stačí piť, možno jednoducho určiť, ak sa pred vchodom a po odchode zo sauny odvážime. Úbytok na váhe je množstvo tekutín, ktoré treba dodatočne doplniť.

Piť pred vstupom do sauny

Piť treba už pred vstupom do wellness, najlepšie napiť sa už skoro ráno vody. Pomôže to potom aj v saune, kde tekutina poslúži ako prirodzený ochladzovací prostriedok.

Kedy piť v saune?

Odpoveď je dosť jednoduchá: Počas saunovania by sa vôbec nemalo piť, odporúča sa napiť sa minerálnej vody pred prvým vstupom do sauny, ale aj tu platí „menej je viac“. Poriadne by sme sa mali napiť až pred posledným vstupom do sauny, v takom prípade, ak je to možné, treba uprednostniť izotonický nápoj či minerálku, aby sme opätovným pitím vyrovnali stratu soli.

Aj počas relaxácie

Čo to v rámci celého denného wellnes pobytu znamená? Okrem sauny si užívame aj polihovanie na ležadle a pobyt v bazénoch, najlepšie je pravidelne piť počas celého dňa. Piť do zásoby? To nefunguje, pretože telo môže prijať len určité množstvo tekutín. Dôležité preto je piť zakaždým, keď cítime smäd. Lepšie by však bolo rozdeliť plánované množstvo tekutiny rovnomerne počas celého dňa, a to v malých množstvách.

Minerálku do ruky

Ak chcete spraviť pre svoje telo niečo špeciálne, pite veľa minerálnej vody. Pretože práve pri potení strácame dôležité minerálne látky a stopové prvky, pitím minerálnej vody ich elegantne doplníme. Minerálna voda nie je len osviežujúca, postará sa aj o doplnenie elektrolytov a žiarivú pleť. Viac litrov vody denne vyčistí telo od škodlivých látok, podporí metabolizmus a postará sa o lepšie prekrvenie. Ak vám bublinky prekážajú, siahnite po tichých variantoch.

A čo jedlo? Čo jesť?

Pred saunovaním sa odporúča zjesť len niečo ľahké – šalát, ovocie alebo zeleninu. Ťažkým jedlám sa treba pred návštevou sauny vyhnúť, pretože zbytočne zaťažujú gastrointestinálny trakt, čo v kombinácii s vysokou teplotou môže spôsobiť poruchu krvného obehu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #smäd #potenie #sauna #elektrolyty