Šesť tipov pri bolestiach krku

Pozerali ste sa dlho do mobilu alebo ste sedeli za počítačom? Pravdepodobnosť, že vás práve bolí krk, je extrémne vysoká. Dočítajte článok a potom si dajte od telefónu a počítača pauzu.

27.12.2018 06:00
masáž, bolesti, žena, krk Foto:
Ak posilníte svaly na chrbte a krku, stabilizujete chrbtové svaly a väzy a šľachy sa uvoľnia, vznikne menej napätia.
debata

Všetci sme sa už raz zobudili so stuhnutým krkom alebo sme náhle pocítili bolesť, ktorá tiahla až do ramien. Keď sú bolesti neznesiteľné, v hlave sa spravidla ozve pulzujúca bolesť, prípadne aj nevoľnosť. Nervové zakončenia transportujú bolesť do ostatných častí tela.

Kedy si robiť starosti

Vo väčšine prípadov to nie je také zlé, ide len o svalové napätie. Starosti si začnite robiť až keď bolesti pretrvávajú dlhšie ako šesť týždňov a vyskytujú sa aj varovné príznaky ako je paralýza, pocit hluchoty alebo extrémne bolesti. Vtedy určite vyhľadajte odborníka. Samozrejme aj v prípade, že vaše bolesti spôsobila nehoda či športové zranenie.

Príčiny bolesti krku

Sval bol príliš dlho namáhaný. Svalové kŕče pôsobia na okolité tkanivo, potláčajú zásobovacie kanály a zabraňujú tým výmene dôležitých živín. Ak stav trvá príliš dlho, napätie sa zhoršuje. Najčastejšie je príčinou nesprávne držanie hlavy či ramien, napríklad, ak máme dlho sklonenú hlavu, lebo sa pozeráme do mobilu. Ale aj psychické faktory ako stres môžu vyvolať extrémne napätie. Pri strese alebo hneve reaguje telo zúžením krvných ciev a stvrdnutím svalov. Relaxácia na mentálnej a telesnej úrovni je preto kľúčom k oslobodeniu od bolesti.

Bolesti krku: Čo robiť?

Uvoľnite svaly masážou
Masáž podporuje krvný obeh ako aj zníženie hladiny stresových hormónov v tele. V prípade núdze si môžete ramená a krk masírovať aj sami. Niekedy pomôže pritláčať palec na stvrdnuté miesta a vykonávať pulzujúci pohyb.

Správne sedieť
Existuje jednostranné, monotónne a stuhnuté sedenie. Každá forma tuhého zaťaženia a napätia vedie k stuhnutiu svalov. Striedajte pozície, aby ste odľahčili krk. Pri práci s notebookom pomôže špeciálny stojan, ktorý zvýši obrazovku.

Cielený tréning
Ak posilníte svaly na chrbte a krku, stabilizujete chrbtové svaly a väzy a šľachy sa uvoľnia, vznikne menej napätia. Tieto cvičenia pomáhajú pri problémoch s chrbtom.

Ostaňte v pohybe
Ak svalstvo ostáva v pohybe, kŕčovité zovretia vznikajú oveľa ťažšie. Robte si preto raz za čas prestávky – vstaňte, prejdite sa po miestnosti alebo sa aspoň povystierajte.

Teplo
Teplo pomáha chrániť svaly pred napätím. Čerešňový nahrievací vankúšik, hrejivá náplasť, horúci kúpeľ alebo návšteva sauny – to všetko pomôže pri bolestiach v krku.

Odbúrať stres
Pomôže autogénny tréning, meditácie, prechádzky na čerstvom vzduchu alebo beh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #meditácia #masáž #sauna #bolesť krku #napätie svalov