Dlhé sedenie je nezdravé! Už malé prestávky pomôžu

Nekonečné vysedávanie je extrémne nezdravé. Istá štúdia teraz ukazuje, že už krátke prestávky, ktoré toto vysedávanie prerušia, môžu riziko predčasnej smrti drasticky znížiť.

20.01.2019 06:00
chrbát, chrbtica, sedenie, počítač, laptop Foto:
Obzvlášť škodlivé je neprerušované sedenie.
debata

Sedenie je nové fajčenie

Dlhé vysedávanie z dlhodobého hľadiska zhoršuje zdravotný stav. Výsledkom môžu byť nielen bolesti chrbta, ale aj srdcovo-cievne ochorenia. Nedostatok pohybu okrem iného zvyšuje aj riziko rakoviny. Novým aspektom v debatách o sedení je drastické zníženie rizík u tých, ktorí zo stoličky (z gauča, z kresla…) pravidelne vstanú.

Už minúta pomôže

Užitočný by mal byť už minútový, resp. dvojminútový pohyb. Každý, kto nahradí 30 minút celkového času, ktorý by v skutočnosti strávil sedením, pohybom v nízkej intenzite, žije dlhšie, a to až o 17 percent. Kto sa však hýbe intenzívnejšie, môže toto riziko znížiť až o 35 percent.

Každá aktivita sa ráta

Súvislosť medzi aktivitou a zdravotnými rizikami pozorne skúmali aj na univerzite Columbia v New Yorku. Výsledok znie: Akákoľvek aktivita v akejkoľvek intenzite znižuje riziko predčasného úmrtia. Obzvlášť škodlivé je neprerušované sedenie.

Pohnúť sa každých 30 minút

Štatistika neklame. Kto do svojho vysedávania zakomponuje viac prestávok v podobe pohybu, znižuje riziko predčasnej smrti viac, ako tí, čo sedia rovnako dlho, avšak počas svojej „nečinnosti“ sa vôbec nehýbu. Najnižšie riziko vzniká, ak sedenie prerušíme na polhodinu. „Odpočinúť“ si od sedenia a každých tridsať minút sa pohnúť, to spraví skutočne veľa. Vedci sú v tomto jednotní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #pohyb #predčasná smrť