Pohyb je pre zdravie nevyhnutný. Ako športujú Slováci?

Slováci majú najradšej turistiku. Ako športovú aktivitu ju preferuje viac ako polovica. Až 55 % športuje najmä kvôli lepšiemu zdraviu. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý si dala vypracovať spoločnosť Intersport na vzorke 1 005 opýtaných vo veku od 14 do 69 rokov.

31.01.2019 06:00
turistika Foto:
Slováci majú najradšej turistiku.
debata (1)

Až 76 % Slovákov uprednostňuje šport v prírode minimálne raz za týždeň. Okrem 17 % športových nadšencov, ktorí si bez športovej aktivity nevedia predstaviť ani deň, máme aj 20 % tzv. „peciválov“. Práve im chýba k športu vhodná motivácia či správny „parťák“. Prieskum bol realizovaný aj v okolitých krajinách.

„Športový report“ zmapoval na základe prieskumu verejnej mienky vlani v lete správanie Slovákov a ich vzťah k športu. Až 62 % Slovákov si myslí, že šport posilňuje súdržnosť vzťahov a vzájomné rodinné spolužitie. Spomedzi okolitých krajín ako Rakúsko, Nemecko, Maďarsko či Česká republika majú našinci najpozitívnejší vzťah k športu. V porovnaní s týmito krajinami najviac preferujeme turistiku (51 %), nasleduje cyklistika (47 %) a plávanie (44 %). A práve v Česku, Rakúsku a Nemecku je športom číslo jeden plávanie. Iba v Maďarsku sa na prvú priečku vyšplhala cyklistika. Cyklistika je číslom jeden aj v kategórii slovenských mužov. Slovenskí teenageri taktiež najradšej bicyklujú, ale aj plávajú a korčuľujú.

„Náš report je v mnohých oblastiach celkom detailný a mapuje rôzne oblasti. Sledovali sme napríklad aj vzťah detí k športu. Až 62 % opýtaných si myslí, že deti by mali športovať viac a až 68 % považuje bicyklovanie za samozrejmosť,“ hovorí Zuzana Vyšinská, marketingová riaditeľka spoločnosti Intersport Slovensko. Šport neprispieva len k zdraviu jednotlivcov, ale aj k zdravým vzťahom v rodine. Až 62 % opýtaných tvrdí, že spoločné výlety na bicykli podporujú spolužitie a rodinnú súdržnosť.

Neprekvapuje, že až 55 % Slovákov športuje najmä kvôli lepšiemu zdraviu, 48 % pre lepšiu kondíciu a 45 % športuje len tak, pre radosť. Tri štvrtiny opýtaných považuje šport za súčasť života a 17 % sa radí do kategórie športových nadšencov. Hýbeme sa však málo. Až 60 % z nás športuje minimálne raz do týždňa. „Ak vychádzame z toho, že podľa odporúčaní by sme mali športovať aspoň 3– až 4-krát do týždňa minimálne 30 až 40 minút, toto číslo nie je uspokojivé,“ dodáva Vyšinská. Každý deň totiž športuje len 11 % opýtaných a len niečo viac ako štvrtina športuje niekoľkokrát do týždňa.

Málo pohybu nemá za následok len priberanie na váhe, ale aj oveľa vážnejšie ochorenia. „Až ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu, teda lepším stravovaním a dostatkom pohybu. Skorá diagnostika a včasná, správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu dokáže zabrániť vážnym komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť,“ konštatoval docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej asociácie. Jeho slová potvrdzuje aj docentka Eva Goncalvesová, primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH v Bratislave: „Väčšine srdcovo-cievnych ochorení, vrátane infarktu či mozgovej mŕtvice môžeme zabrániť jednoduchými zmenami v životnom štýle. Stačí jesť zdravšie a viac sa hýbať.“

„Je všeobecne známe, že najlepšou a najefektívnejšou liečbou akéhokoľvek ochorenia je prevencia. Ideálne by bolo nárastu hmotnosti predchádzať zdravým spôsobom života, dostatočnou zdravotnou uvedomelosťou a v neposlednom rade aj zdravou stravou a pohybom,“ konštatovala doktorka Ľubomíra Fábryová, Predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Počíta sa pritom akýkoľvek pohyb – prechádzka, schody namiesto výťahu, tancovanie, domáce práce alebo práce v záhrade.

Ako športujú Slováci a čo si o športe myslia

87 % ľudí hovorí, že sa vďaka pohybu cítia slobodne

62 % ľudí tvrdí, že deti by mali oveľa viac športovať

42 % si myslí, že deti by sa mali naučiť lyžovať

68 % tvrdí, že deti by sa mali bezpodmienečne naučiť bicyklovať

42 % je presvedčených, že motivácia detí k športu je potrebná

62 % tých, ktorí majú deti, hovorí, že spoločné výlety na bicykli podporujú spolužitie a súdržnosť v rodine

60 % Slovákov športuje aktívne minimálne raz do týždňa

38 % Slovákov športuje skôr osamote

41 % respondentov športuje rovnakým dielom osamote a spoločne

21 % radšej športuje v spoločnosti

60 % Slovákov najradšej cvičí večer od 17. do 20. hodiny

57 % Slovákov má vlastný bicykel

Ako je to nás a u susedov? Tri najobľúbenejšie športy

Slovensko

  1. turistika
  2. cyklistika
  3. plávanie

Rakúsko

  1. plávanie
  2. turistika
  3. cyklistika

Nemecko

  1. plávanie
  2. cyklistika
  3. beh

Maďarsko

  1. cyklistika
  2. turistika
  3. beh

Česko

  1. plávanie
  2. turistika
  3. cyklistika

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #šport #zdravý životný štýl