Intenzívny tréning pred spaním odsúva spánok

Je to praktické - ráno si zbalíme tašku s teplákmi a po práci zamierime na hodinu do fitnescentra. Pocit, ktorý sa potom dostaví, je na nezaplatenie. Potrvá však niekedy len dovtedy, keď sa začnete pokúšať zaspať.

20.03.2019 06:00
nespavosť Foto:
Jeden z negatívnych účinkov neskorého športovania je problém pri zaspávaní.
debata

Ako to už chodí, náš spánkový rytmus závisí aj od toho, kedy športujeme. Štúdie ukázali, že poctivý tréning, ktorý praktizujeme len tri hodiny pred odchodom do postele, „odsunie“ spánok. Keď sa totiž pohybujeme, naše srdce bije rýchlejšie a pumpuje viac krvi do svalov, čo zvyšuje krvný obeh v celom tele, vrátane krvného obehu v mozgu.

Pri tréningu sa uvoľňuje adrenalín a noroadrenalín

Telo po tréningu navyše uvoľňuje určité hormóny, vrátane adrenalínu a noroadrenalínu. Tieto hormóny sa uvoľňujú aj pri strese a zvyšujú tlkot srdca, energiu a metabolizmus, čo je pri cvičení veľmi užitočné, v skutočnosti však nepodporuje spánok. Po tréningu prechádza telo prirodzene do fázy „ochladzovania“, kedy sa hormóny dostanú znova do rovnováhy. Ako dlho to potrvá, je u každého človeka individuálne. Niekto potrebuje 30 minút, iný hodiny.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s pneumológom Imrichom Mucskom o tom, ako mať zdravý a kvalitný spánok a čo všetko môže spôsobovať nespavosť.

Video

Kedy teda cvičiť?

Na otázku, kedy je najvhodnejšie cvičiť, žiaľ, neexistuje žiadna všeobecne platná odpoveď. Nebudeme fit skôr, keď sa budeme snažiť pravidelne trénovať skoro ráno na prázdny žalúdok a tuk sa nebude ukladať ľahšie, keď si zabeháme pred spaním. Nútiť sa do niečoho nemá význam – ak nie ste ranné vtáča, určite neudržíte krok s ľuďmi, ktorí trénujú ráno o šiestej.

Čím intenzívnejší tréning, tým ťažšie zaspávanie

Takže ak máte čas na šport najskôr o ôsmej večer, mali by ste sa pripraviť na to, že budete aj neskôr zaspávať. Platí tu pravidlo: Čím intenzívnejší tréning, tým ťažšie zaspávanie. Kým však netrénujete tesne pred spaním, môže vám šport, naopak, pri poruchách spánku pomôcť. Uvoľňujúce cvičenia, ako sú pomalá joga či strečing, každopádne môžete pred spaním vyskúšať, tieto pohyby pomáhajú upokojiť nervový systém.

Ako sa po športe čo najrýchlejšie uvoľniť?

V žiadnom prípade sa nechcete vzdať HIIT tréningu v neskorých nočných hodinách? Strečing a pomalá chôdza po tréningu pomôže vášmu telu rýchlejšie znova „normálne“ vypnúť. Pri relaxácii pomôže aj teplá sprcha a dobre vyvážená večera, bohatá na bielkoviny, sacharidy z celozrnnej múky a zeleniny. Pomôže tiež, keď hodinu pred spaním vypnete jasné svetlá, vrátane mobilu. Tzv. modré svetlo totiž narúša zaspávanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #tréning #nespavosť #adrenalín #strečing #tlkot srdca