Štyri tipy, ako šetriť kolená pri turistike

Turistika patrí k úžasným športom, znižuje krvný tlak a posilňuje imunitný systém, vo všeobecnosti vyvoláva šťastie.

17.05.2019 06:00
turistika Foto:
Každý turista pozná aj odvrátenú, bolestivú stránku tohto športu a tou je cesta z kopca.
debata

Pôžitok zo zelenej prírody a únik z každodenného života spôsobuje hotový endorfínový tanec. Každý turista však pozná aj odvrátenú, bolestivú stránku tohto športu a tou je cesta z kopca. Pre kolená predstavuje veľkú záťaž. Zatiaľ čo si vyžaduje menej energie ako výstup, kĺby zaťažuje dvojnásobne, najmä kolenné. Dobrou správou je, že so správnou stratégiou ich možno chrániť. Pre rakúsky časopis Woman dal štyri praktické tipy odborník na kolená a tímový lekár FK Austria Wien, Marcus Hofbauer.

Štyri tipy, ako šetriť kolená

Výber trasy pri poranených kolenách
V prípade, že vás kolená už bolia, odporúča sa trasu vopred starostlivo naplánovať. Mnohé vrchy majú rôzne úrovne obtiažnosti, od štandardných trás až po náročné výstupy – to najlepšie je kombinácia oboch variantov. Poteší to nielen srdiečko turistu, ale aj jeho kolená. Neskúsení turisti by mohli začať s krátkymi, jednoduchými trasami a keď nie sú si príliš istí, cestou späť radšej využiť lanovku. Je to dobrá alternatíva pre všetkých, čo majú problémy s kolenami.

Silový tréning
Príčinou bolesti kolena býva často slabé, netrénované svalstvo. Marcus Hofbauer odporúča trénovať bočné stehenné svaly. „Tie podporujú koleno a udržiavajú jabĺčko na svojom mieste. Kombinácia ľahkej cyklistiky, plávania a drepov je dobrá možnosť, ako tieto svalové skupiny "jemne okoreniť“.

Správna obuv
Súčasťou základnej výbavy je dobre otestovaná turistická topánka. V ideálnom prípade je dobre tlmená. Mala by byť uzavretá, nie príliš ťažká a mať pevné odpruženie na päte.

Trekingové palice na ochranu kolien
Používanie trekingových či turistických palíc môže výrazne znížiť vašu už existujúcu bolesť kolena a zvýšiť silu a vytrvalosť. Keď zapojíte ramenné svaly, odľahčíte nohy a lepšie udržíte rovnováhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #imunitný systém #silový tréning #endorfíny #bolesť kolien