Bicyklovanie v horúčave? S týmito tipmi to zvládnete!

V lete častokrát uprednostníme pred autom bicykel. Pozrime sa, na čo si však pri teplotách nad 30 stupňov treba posvietiť.

17.07.2019 06:00
cyklisti, bicykel, rodina, šport, pohyb Foto:
Pri vysokých teplotách sa odporúča zvoliť si tienistú trasu.
debata (5)

Nezabudnite opaľovací krém

Pri osviežujúcom vánku rýchlo zabudneme na intenzitu slnečného žiarenia. Aby ste sa na slnku nespálili, mali by ste sa predtým, ako vysadnete na bicykel, poriadne natrieť opaľovacím krémom a v prípade, že vaša cesta trvá dlhšie, urobiť si krátku prestávku a natierací proces zopakovať.

Vyhnite sa najväčšej horúčave

Horúčava je najneznesiteľnejšia okolo obeda, preto sú najvhodnejšie hodiny na bicyklovanie doobeda a neskôr popoludní.

Vyberte si tienistú trasu

Pri vysokých teplotách sa odporúča zvoliť si tienistú trasu. Vhodné sú lesy alebo zelené parky so stromami – poskytujú nielen dostatočný tieň, ale vytvárajú tiež úžasný spôsob, ako si vychutnať prírodu a zabudnúť na každodenné starosti.

Veľa pite

Ak chcete byť na dvoch kolesách aktívni, určite sa budete potiť, a preto nesmiete zabudnúť pribaliť si dostatočné množstvo tekutín. Najvhodnejšie sú izotonické nápoje alebo šťavy, ktoré ostávajú v izolovaných fľašiach chladné aj na dlhších trasách.

Malé občerstvenie

Hoci vás v horúcom počasí netrápi veľký hlad, určite by ste mali myslieť na malé občerstvenie. Ovocie, tyčinky alebo oriešky sú ideálne na posilnenie a natankovanie novej energie.

Zabudnite na ruksak

Na všetko, čo potrebujete preniesť, by ste mali v lete používať batožinové tašky. Okrem iného vám poďakuje aj váš chrbát. Batožinové tašky sa dajú na bicykel ľahko zavesiť a ponúkajú dostatok úložného priestoru pre všetko, čo je potrebné pre príjemnú jazdu na bicykli v lete.

Ľahké a svetlé oblečenie

Najvhodnejšie je najmä bledé oblečenie z ľahkej priedušnej látky. Čo určite nemôže chýbať, sú slnečné okuliare – ochránia nielen oči pred UV žiarením, ale aj drobným hmyzom.

Prilba je potrebná aj v lete

Voľte bledé farby. Niektoré prilby majú tzv. vzduchové štrbiny, ktoré poskytujú sviežosť, pozor, prechádzajú nimi aj slnečné lúče.

Pomaly ďalej zájdeš?

V horúcom počasí spomaľte. Nie je dôležitý len cieľ, uvoľnite sa a objavujte na ceste veľa drobných, nádherných detailov…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #horúčava #UV žiarenie #opaľovací krém #prilba