Kardio tréning vám môže zachrániť sexuálny život

Radšej ako pohyb preferujete vylihovanie na gauči? Možno by vás mohli motivovať výsledky aktuálnej štúdie. Podľa jej výsledkov by mal totiž intenzívny šport z dlhodobého hľadiska zlepšiť sexuálny život.

11.09.2019 06:00
šport, športovanie, pohyb, beh Foto:
Kto sa vôbec nehýbe, riskuje problémy s prekrvením, ktoré môžu byť kľúčovým prvkom pre uspokojivý sexuálny život.
debata (8)

Najmä ľudia, ktorí sa pravidelne venujú intenzívnym kardio tréningom, údajne majú lepší sex. Sexuálna dysfunkcia, ktorá sa vyskytuje s pribúdajúcimi rokmi, je u nich oveľa menej pravdepodobnejšia.

Beh pre dobrý sex:

Štúdia, ktorá bola zverejnená v magazíne Journal of Sexual Medicine, skúmala viac ako 6 tisíc žien a mužov. Všetci boli členmi rôznych športových klubov (cyklistika, beh a plávanie). Pýtali sa ich na sexuálny život a frekvenciu cvičenia. Výsledok? U žien, ktoré behali v priemere štyri hodiny týždenne, sa pravdepodobnosť sexuálnej poruchy znížila až o 30 percent. U mužov, ktorí behali cca. 4,5 hodiny týždenne, bolo toto zníženie o 23 percent.

Čo spôsobuje intenzívny šport:

Erektilné a iné sexuálne dysfunkcie sú často spojené s poruchou krvného obehu. Počas cvičenia so zvýšenou srdcovou frekvenciou sa krvný obeh opäť stimuluje – dokonca aj v oblasti genitálií. Čiže čím viac športujeme, tým lepšie prekrvujeme telo a tým kvalitnejšia môže byť aj erekcia.

Potvrdzujú to aj staršie štúdie. Napríklad jedna, zverejnená v roku 2010 v tom istom časopise, Journal of Sexual Medicine. Bola zistená súvislosť medzi sympatikom a zvýšeným sexuálnym vzrušením u žien. Sympatický nervový systém, ktorý riadi väčšinu orgánov, bol celotelovým cvičením aktivovaný.

Keď zájdeme ešte hlbšie do minulosti, v štúdii z roku 1990 muselo 78 mužov 9 mesiacov denne cvičiť aerobik. Na konci pozorovania sa ukázalo, že boli nielen v lepšej kondícií a zdravší, ale mali tiež uspokojivejší sex, bez problémov s erekciou či s orgazmom.

Čím viac športu, tým lepšie?

Výskum naznačuje, že veľmi intenzívny tréning je kľúčom k fungujúcej sexualite. Podľa vedcov súčasnej štúdie to nie je celkom tak. Pravdaže, kto sa vôbec nehýbe, riskuje problémy s prekrvením, ktoré, ako sme uviedli vyššie, môžu byť kľúčovým prvkom pre uspokojivý sexuálny život.

Avšak (žiaľ), tréning nie je jediným všeliekom pri sexuálnych poruchách. Napríklad ženám, ktoré majú bolesti, cvičenie nemusí nevyhnutne pomôcť. Preto vedci odporúčajú konzultáciu s odborníkom, najmä v prípade, že problémy sú dlhodobého charakteru.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #erekcia #orgazmus #sexuálny život #kardio tréning #prekrvenie