Silné svaly predlžujú život - dokonca aj vážne chorým ľuďom

Dobrá muskulatúra má veľmi pozitívny vplyv na celkový stav a dĺžku ľudského života.

25.09.2019 06:00
seniori, dôchodcovia, cvičenie Foto:
Je nevyhnutné včas identifikovať pacientov so svalovou slabosťou a účinne ich liečiť.
debata

Aktuálna metaanalýza teraz ukazuje, že sila svalov má významný vplyv na dĺžku života dokonca aj u ľudí, ktorí sú v kritickom stave, alebo trpia chronickými ochorenimi. Preskúmané boli výsledky 39 prospektívnych kohortných štúdií, ktoré zahŕňali celkom 39.852 pacientov. Dôraz bol kladený na vplyv svalovej sily na úmrtnosť ľudí, ktorí dostávajú lekársku starostlivosť v ambulantných či lôžkových zariadeniach.

Svalový tréning aj pri závažných ochoreniach

Výsledky metaanalýzy jasne ukázali, že „zlá svalová kondícia zvyšuje pravdepodobnosť smrti skôr“, povedala Barbara Prüller-Strasser, vedúca projektu univerzity v Regensburgu. „Pacienti s nízkou svalovou silou mali 1,8-násobne zvýšené riziko úmrtia v porovnaní s pacientami s vysokou svalovou silou.“ Vyššia hladina svalovej sily o 5 kilogramov znižuje riziko úmrtnosti o 28 percent.

„Preto je nevyhnutné včas identifikovať pacientov so svalovou slabosťou a účinne ich liečiť.“ Prüller-Strasser si myslí, že by sa na to mali lekári oveľa viac zamerať. Predovšetkým pri závažných ochoreniach ako aj pri liečbe nádorov, má svalová slabosť veľmi negatívny vplyv na priebeh ochorenia. „Pacienti si potom často vyžadujú starostlivosť a pri starších ľuďoch je, žiaľ, často potrebný presun do domova dôchodcov.“ Dôležitým cieľom v klinickom manažmente preto musí byť identifikácia pacientov s nízkou svalovou zdatnosťou v ranom štádiu a prijatie okamžitých opatrení ako je adekvátna výživa a včasný a cielený silový tréning, aby sa zabránilo strate svalovej sily, dodala.

Strava a tréning dôležité ako lieky

Cielený zásah do výživy a odbornej prípravy je pri mnohých chorobách rovnako dôležitý ako medikamentózna liečba. Prüller-Strasser zdôrazňuje, že pacienti môžu z terapeutického výcviku profitovať takmer pri každom ochorení. Okrem zlepšenej prognózy má pozitívny vplyv aj na kvalitu života. „Pacienti sa cítia menej vyčerpaní a výkonnejší.“

Vedkyňa naliehavo žiada, aby sa vytvorili podmienky na vykonávanie takéhoto komplexného prístupu k liečbe. Lekári, zdravotné sestry a v konečnom dôsledku aj pacienti musia chápať cvičenie a výživu ako vysoko účinnú súčasť prevencie a liečby. Prospieva to predovšetkým pacientom, nemocniciam a celému systému zdravotnej starostlivosti," potvrdzuje Prüller-Strasser.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #únava #svaly #úmrtnosť #svalový tréning