Preháňate to so športom? Riskujete mentálnu únavu

Kto prehnane veľa športuje, koleduje si podľa jednej štúdie nielen o telesné, ale aj duševné vyčerpanie. A to zďaleka nie je všetko...

07.10.2019 06:00
šport, pohyb, životný štýl, beh, Foto:
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 150 minút mierneho cvičenia týždenne.
debata

Pohyb je zdravý, odporúčajú ho lekári, čítame o tom snáď v každom časopise… Avšak keď je športu veľa, nepomáha. Dni odpočinku sú dôležité nielen pre telesné, ale aj duševné zdravie. Kto totiž trénuje nadmerne, môže začať cítiť vyčerpanie a vyhorenie. Ako píšu výskumníci z Paríža vo svojej štúdii, tzv. „pretrénovanie“ by malo viesť k impulzívnym neprimeraným činom a netrpezlivosti.

Fyzické vyčerpanie ovplyvňuje mozog

Znie to ako dobrá výhovorka, ak chceme nasledujúci večer stráviť polihovaním na gauči. Ale! Ak patríte k tým, ktorí si bez športu vôbec nevedia predstaviť deň, mali by ste sa naučiť pribrzdiť.

Vytrvalostní športovci prehovorili

Vysoká telesná vyčerpanosť ovplyvňuje podľa vedcov kognitívnu kontrolu. Vo vyčerpanom stave prijímame iné rozhodnutia ako obvykle, tvrdia vedci. Pretože oblasti, ktoré sú v mozgu hlavné za rozhodovanie, sú ovplyvňované telesným tréningom. Týmto štýlom sa môžeme dopracovať k stavom podobným vyhoreniu. Pre experiment žiadali 37 vytrvalostných športovcov, mužov, aby svoj tréning zvýšili v nasledujúcich troch týždňoch o 40 percent. Následne, pomocou dotazníkov zaznamenávali pocity vyčerpania.

Koľko športu potrebujeme?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 150 minút mierneho cvičenia týždenne. Alternatívou je 75 minút intenzívneho športu (beh, kolektívny šport). Stačí to na zlepšenie zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #šport #vyhorenie #odpočinok