Dôvody, prečo máte večne studené ruky a čo s tým

Či je december alebo máj, vaše ruky sú večne studené? Môže to mať rôzne príčiny.

30.12.2019 06:00
zima, sneh, mráz, sneženie, žena, čiapka,... Foto:
Jedným z príznakov zníženej funkcie štítnej žľazy je aj citlivosť na chlad.
debata

To, že máme studené ruky, keď teploty vonku klesajú, je logické. Naše cievy sa kvôli chladu zužujú, takže naše končatiny už nie sú tak dobre prekrvené. Preto máme chladné ruky. Za normálnych okolností by sa však mali zohriať, len čo vstúpime do teplej miestnosti. V prípade, že nie, môže to byť spôsobené jedným z nasledujúcich dôvodov:

Vediete nezdravý spôsob života

Fajčíte jednu za druhou a vo fitnescentre už aj zabudli, ako vyzeráte? Naše návyky majú vplyv na naše zdravie: Tak môže fajčenie, nedostatok pohybu či spánku, alkohol a stres viesť k tomu, že budeme mať permanentne studené ruky. Pokúste sa venovať viac pozornosti svojmu zdraviu a čo najviac znižovať stresové faktory – vaše telo sa vám poďakuje. Mimochodom, stačí jedna cigareta na to, aby sa prietok krvi v rukách na viac ako hodinu drasticky znížil.

Trpíte nedostatkom železa

Máte krehké vlasy, tiky v očiach a lámu sa vám nechty? Na vine môže byť nedostatok železa. Ak nemáme v organizme dostatok železa, telo ho vyrovnáva prostredníctvom krvného obehu. To môže viesť k zmene nášho pocitu tepla a chladu. Ak máte skutočne málo železa (zisťuje sa z krvi), dbajte na správnu stravu, jedzte strukoviny, obilniny, orechy, fazuľu, kapustu a špenát.

Pravidelne užívate lieky

Určité lieky ako betablokátory, ktoré znižujú krvný tlak, môžu spôsobiť zúženie tepien v rukách, čo zas môže spôsobiť studené prsty. Tento vedľajší účinok majú často aj lieky na migrénu alebo proti bolesti. Informujte sa o nežiadúcich účinkoch vašich liekov a podľa potreby zvážte alternatívu.

Máte nízky krvný tlak

Za studenými rukami môžete nájsť aj jasnú príčinu: nízky krvný tlak. Typickými príznakmi sú závraty, únava, poruchy spánku alebo podráždenosť. Čo pomôže v prvom rade, je šport.

Máte zníženú funkciu štítnej žľazy

Tí, čo majú zníženú funkciu štítnej žľazy, častejšie mrznú. Je to preto, že štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov štítnej žľazy, čo zas spomaľuje dôležité metabolické procesy. Jedným z príznakov zníženej funkcie štítnej žľazy je aj citlivosť na chlad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #stres #cievy #štítna žľaza #studené ruky #nedostatok železa