Sila bahna je v špeciálnych baktériách

Nielen človek, aj zvieratá sa rady bahnia. Od nich to dvojnožec vlastne iba odpozeral. Kým v daždivej pľačkanici je blato niečo, čo nikto nemá rád, skutočné liečivé bahno má veľkú moc! A nemusíme za ním cestovať k Mŕtvemu moru ani na taliansky ostrov Vulcano, unikátne sírnaté bahno zo dna obtokového ramena rieky Váh je piešťanským fenoménom.

02.01.2020 06:00
bahno, bahenný zábal, Piešťany Foto:
Bahenný zábal môže byť celotelový alebo čiastkový. Na celotelový bahenný zábal sa minie aj 60 kg bahna a vrstva na tele je hrubá aj štyri centimetre.
debata

Piešťanské bahno má tri fázy zrenia. Prvá fáza je v slepom obtokovom ramene rieky Váh, ktoré obteká Kúpeľný ostrov. Od rieky ho oddeľuje ochranná hrádza, pretože v minulosti, keď prišla vysoká voda, obyčajne odniesla aj vzácne bahno. Toto bahno sa raz ročne ťaží na pontónovom člne s elektromotorom, keď sa s pomocou hasičskej hadice 12 kubíkov bahenného roztoku načerpá do tzv. zrecích bazénov.

Tu bahno sedimentuje, usadzuje sa na dne, pričom je ešte stále v neaktívnej forme. V zrecích bazénoch bahno rok dozrieva. Do bazénov totiž neustále priteká minerálna voda s obsahom sírovodíka. Bahno sa tak nasycuje minerálnymi látkami a čerpá silu práve zo sírnatej vody, ktorá naň tečie. Z neaktívneho bahna sa stáva aktívne. To je druhá fáza zrenia. Spôsobujú to sírne baktérie, ktoré sa v ňom množia v čase dozrievania. „Je ich 20 kmeňov a neboli dokázané nikde inde,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Makovník, známy piešťanský fyziater a balneológ. "Sú to teplomilné baktérie, ktorým sa darí pri teplotách okolo 45 – 50 stupňov Celzia.“

Pred použitím na pacientovi sa bahno ešte raz dáva do horúcej minerálnej vody, čo je akoby tretia fáza zrenia. Aj preto z hľadiska liečby ochorení pohybového aparátu nemá veľký význam, ak si niekto odnesie domov vychladnuté piešťanské bahno, pretože v ňom neprežije potrebná mikroflóra, ktorá neaktívnu síru robí aktívnou. Už sa to vlastne ani nedá, v minulosti bolo možné kúpiť kocku vysušeného bahna, ktoré sa doma "zarobilo“ s nahriatou minerálkou.

Na zrecie jazierka s vodou hlbokou 1,5 až 2 metre, kde prebieha ročný proces zrenia bahna, sa na Kúpeľnom ostrove, najväčšom riečnom ostrove na Slovensku, možno ísť pozrieť. Samozrejme, len po plot, ktorý ich chráni. Horúca minerálna voda sem konštantne priteká a odteká. Malé útvary na hladinke sú živé sinice, ktoré tvoria živnú pôdu pre spomínané termofilné sulfické baktérie, čo transformujú síru do podoby lepšie využiteľnej naším telom.

Odtiaľto sa bahno prenesie do tzv. bahennej kuchyne, ale cyklus množenia baktérií sa nepreruší, pretože bahno je neustále zaliate termálnou vodou. "Piešťanské kúpele majú štyri bahenné kuchyne. Odtiaľto putuje nahriate bahno do jednotlivých kúpeľných domov, kde sa sanitizované pripraví na aplikáciu. Pritom sa v ňom neustále udržiava konštantná teplota. Potrebné množstvo bahna musí v trubkách čakať natlakované už večer pred použitím, aby ho bolo dostatok na presný počet naplánovaných bahenných zábalov v nasledujúci deň. Terapeuti si ho potom tankujú do nerezových nádob, tzv. škopíkov, ktoré si už len privezú na terapeutické miesto.

Bahenný zábal môže byť celotelový alebo čiastkový. Na celotelový bahenný zábal sa minie aj 60 kg bahna a vrstva na tele je hrubá aj štyri centimetre. Dĺžka bahenného zábalu s teplotou cca 45 stupňov Celzia je 20 minút, po ňom sa treba osprchovať a nasleduje rovnako dlhý suchý zábal. Po každej termálnej procedúre je veľmi dôležitý, pretože prehriate telo a jeho srdcovo-cievny systém potrebujete dostať do normálu,“ vysvetľuje vedúca jedného z najväčších balneocentier v strednej Európe Balnea Ivona Hrdinová. "Oceľovomodré až čierne zrelé piešťanské bahno má maslovitú konzistenciu, ktorá krásne priľnie na pokožku. Liečivý efekt spočíva v tom, že teplota bahna rýchlo otvára kožné póry a cez ne sa vstrebávajú potrebné minerály a najmä vysoký obsah síry, ktorá má výborný účinok na pohybový systém aj pokožku.“

Piešťanské bahno je prírodný liečivý zdroj a zdravotnícka pomôcka. Nesmie sa s ním obchodovať. "Naposledy pán minister obrany Peter Gajdoš počas svojej návštevy aj s ostatnými ministrami krajín V4 prejavil záujem o nákup bahna na maskovacie účely pre armádu,“ smeje sa sprievodkyňa po Piešťanoch Mária Michalčíková. "Museli sme ho odmietnuť.“

Liečba bahnom

Ilustračné foto.
  • Najznámejšie liečivé bahno na svete je minerálne bahno z Mŕtveho mora.
  • Najznámejšie zdroje liečivého bahna na Slovensku sú v Piešťanoch a v Smrdákoch.
  • Bahenný kúpeľ má liečivé účinky na pokožku, kĺby, kosti, cievy.
  • Bahno na organizmus pôsobí pozitívne mechanicky, chemicky aj fyzikálne, prostredníctvom odovzdávaného te­pla.
  • Bahenné kúpele v slovenských kúpeľoch majú teplotu asi 45 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Piešťany #baktérie #liečivé bahno