Desať tisíc krokov denne nechráni pred priberaním

Aktuálna štúdia ukazuje: Spraviť denne veľa krokov síce podporuje zdravie, nechráni však pred nadváhou.

26.02.2020 06:00
nohy, chôdza, schody Foto:
Samotný šport nie je najúčinnejšia cesta, ako schudnúť.
debata (9)

Spraviť povestných desať tisíc krokov denne, sa odporúča už roky. Smartfóny alebo krokomery to zodpovedne umožňujú zmerať. Nedávna štúdia tiež ukázala, že úplne stačí 7500 krokov.

Súčasná štúdia sa zamerala na to, ako denný počet krokov ovplyvňuje telesnú hmotnosť. Pomôže „zbierať“ denne kroky a tým predísť priberaniu? Odpoveď autorov štúdie znie: Nie. Účastníci štúdie boli prváci z USA, ktorých pozorovali počas prvých šiestich mesiacov štúdia. Je známe, že študenti prvého ročníka priberajú na váhe – v priemere od 1 do 4 kilogramov.

Žiaden rozdiel na váhe

Účastníci štúdie absolvovali 10-tisíc, 12.500 alebo 15-tisíc krokov denne, šesť dní v týždni. Nakoniec nezáležalo na tom, koľko krokov urobili – na váhe priberali. V priemere to bolo po šiestich mesiacoch o 1,5 kg viac.

„Samotný šport nie je najúčinnejšia cesta, ako schudnúť,“ povedala autorka štúdie Bruce Bailey, profesorka vied o športe na Brigham Young University. „Keď niekto meria svoje kroky, môže ho to prinútiť viac sa hýbať. Naša štúdia však ukazuje, že odporúčané množstvo krokov vám nepomôže udržať si hmotnosť, alebo zabrániť nárastu hmotnosti.“

Aj keď denný nárast počtu krokov sa na váhe neodzrkadlil, existovalo množstvo iných pozitívnych aspektov. Čas, ktoré testované osoby strávili sedením, sa dramaticky skrátil. V skupine s 15-tisíc krokmi o 77 minút denne. „Najväčšou výhodou odporúčaní pre denné počítanie krokov je to, že títo ľudia sa dostanú zo sedavého životného štýlu,“ vraví Bruce Bailey.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #priberanie #kroky #sedavý spôsob života