Postcovidoví pacienti sa dočkali kúpeľnej liečby

Každý desiaty človek, ktorý sa nakazil koronavírusom, trpí pretrvávajúcimi zdravotnými problémami aj 12 týždňov po nákaze. Na pomoc ľuďom s „dlhým covidom“ preto vyzvala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

06.04.2021 06:00
žena, kyslíková maska, dýchanie, inhalácia, liečba Foto:
To, čo sa označuje ako postcovidový syndróm, sú závažné zdravotné ťažkosti pretrvávajúce dlhšie ako štyri týždne od stavu, keď už nie je možné dokázať prítomnosť vírusu v organizme.
debata

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v tejto súvislosti skonštatoval, že o takzvanom „dlhom covide" sa toho ešte veľa nevie, no jeho „záťaž je skutočná a vážna". Vyzval preto európskych zákonodarcov, aby urobili viac pre jeho uznanie a liečbu, uviedla agentúra SITA. Čo je vlastne postcovidový syndróm či longcovid?

„Ide o dlhodobo pretrvávajúce závažné zdravotné ťažkosti u časti pacientov, ktorí prekonali akútnu fázu COVID-19, najmä s ťažkým a stredne ťažkým priebehom. Nie je to však pravidlo, závažné ťažkosti sa môžu rozvinúť aj u tých, ktorí akútnu fázu ochorenia prekonali v domácom prostredí. Naopak, nie všetci, ktorí boli hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti či boli napojení na pľúcnu ventiláciu, musia trpieť dlhodobými zdravotnými ťažkosťami,“ približuje doktorka Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov a viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov (pre liečebné kúpele).

Podľa jej slov to, čo sa označuje ako postcovidový syndróm, sú závažné zdravotné ťažkosti pretrvávajúce dlhšie ako štyri týždne od stavu, keď už nie je možné dokázať prítomnosť vírusu v organizme. „Tieto ťažkosti výrazne ovplyvňujú kvalitu života viazanú na zdravie. Neumožňujú návrat do práce a v mnohých prípadoch je ohrozená aj sebestačnosť pri bežných denných aktivitách. Naozaj nejde len o bežnú únavu, ktorá pretrváva niekoľko dní, napríklad po prekonaní sezónnej chrípky,“ upozorňuje doktorka Zálešáková.

Už v októbri 2020 Asociácia slovenských kúpeľov ponúkla rezortu zdravotníctva okamžité riešenie vo forme následnej kúpeľnej rehabilitácie v slovenských liečebných kúpeľoch. "Každý kúpeľný podnik na Slovensku, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť, má licenciu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti v konkrétnej indikačnej skupine, pre ktorú musí mať príslušné personálne a materiálovo-technické vybavenie a mať vhodný prírodný liečivý zdroj.

V tom období sme intenzívne spolupracovali aj v rámci Európskeho zväzu kúpeľov a Slovensko bolo medzi prvými, ktoré pripravilo program postcovidovej kúpeľnej rehabilitácie spolu s Nemeckom, Francúzskom a Islandom," uvádza Janka Zálešáková. Ako dodala, postupne sa pridávali ďalšie krajiny. Každá krajina už lieči postcovidových pacientov, považujú to v súčasnosti za obrovskú výhodu.

„Prešlo už päť mesiacov od návrhu asociácie pre ministerstvo a možno padne rozhodnutie tento týždeň v Národnej rade. Neskoro, veľmi neskoro. U mnohých pacientov sme už premeškali optimálne načasovanie rehabilitácie,“ podotýka prezidentka asociácie združujúcej liečebné kúpele a upozorňuje, že na Slovensku sme mohli ponúknuť optimálny model rehabilitačnej postcovidovej starostlivosti. Možnosť zohľadniť pri výbere kúpeľov prevažujúce najťažšie príznaky pacienta.

„Ponúkli sme využiť „špecializáciu kúpeľných podnikov“ ako dôležitú pridanú hodnotu rehabilitácie. Žiadna potreba školenia personálu či riešenia technického vybavenia. Tisíce lôžok na Slovensku pripravených okamžite.“

V praxi to znamená, že pacienti s prevažujúcimi ťažkosťami zo strany dýchacích ciest by mohli 21-dňovú plne hradenú liečbu (typ A) absolvovať v tých kúpeľoch, ktoré sa špecializujú na liečbu chorôb dýchacích ciest, tí u ktorých pretrvávajú ťažkosti neurologického charakteru či problémy zo strany pohybového aparátu absolvujú liečbu v tých kúpeľoch, ktoré tieto choroby liečia a majú potrebné zázemie. „Rovnako sme to navrhovali pre dominujúce ťažkosti zo strany srdca a ciev a rovnako pre psychické poruchy zhoršujúce psychické zdravie,“ dodala doktorka Zálešáková.

Najčastejšie príznaky postcovidového syndrómu

  • Medzi ne patrí extrémna únava a vyčerpanosť, pretrvávajúci dusivý vyčerpávajúci kašeľ, dýchavičnosť aj pri miernej záťaži, pretrvávajúce bolesti svalov a kĺbov, bolesti na hrudníku, úporné bolesti hlavy, vystreľujúce bolesti a tŕpnutie končatín, príznaky slabosti končatín podobné ako po mozgovej mŕtvici, pretrvávajúce poruchy čuchu a chuti, poruchy spánkového rytmu, poruchy pamäti a koncentrácie označované aj ako „covidová alebo mozgová hmla“, závažné depresívne stavy, úzkosť, obsedantné myšlienky, úplná strata motivácie k akejkoľvek činnosti, objavujú sa aj orgánové poruchy srdca, ciev, obličiek, tráviaceho traktu, ktoré sa prejavujú zmenami ich funkcie a ktoré neboli pozorované pred ochorením na COVID-19.
  • Psychické poruchy sú veľmi časté ako dekompenzácia predchádzajúcej poruchy duševného zdravia. Prichádzajú však veľmi často aj u tých, ktorí sa nikdy v minulosti neliečili na žiadne psychiatrické ochorenie, a to je alarmujúce.
  • Ochorenie, ktoré sa začína ako respiračná infekcia, nakoniec spôsobuje multiorgánové poškodenie a širokú paletu rôznych symptómov, ktoré sa dokonca rôzne kombinujú.
MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov, Bratislava a viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov (pre liečebné kúpele), Brusel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpeľný pobyt #syndróm #Covid-19