Zdravotné poisťovne liečbu v kúpeľoch podporujú

Čo hovoria na kúpeľnú liečbu pre postcovidových pacientov zdravotné poisťovne Union, Dôvera a Všeobecná zdravotná poisťovňa?

18.04.2021 06:00
muž, kúpele, bazén, relax Foto:
Postcovidoví pacienti s respiračnými ťažkosťami môžu byť hospitalizovaní v odborných liečebných ústavoch.
debata

Union zdravotná poisťovňa

Starostlivosť o pacientov po prekonanom covide zatiaľ prebieha najmä v bežne dostupných ambulanciách jednotlivých špecialistov podľa toho, aké príznaky u pacienta pretrvávajú. Môže totiž ísť o rôzne pretrvávajúce problémy, predovšetkým však respiračné, neurologické, psychiatrické alebo kardiologické.

Zdravotné potreby Slovákov sa tak vplyvom covidu začínajú výrazne meniť, a tým aj vyťaženie lekárov niektorých odborností, napr. pneumológia a fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR). Evidujeme enormnú snahu odborníkov nájsť čo najefektívnejší a zároveň epidemiologicky bezpečný model starostlivosti o týchto poistencov (on-line objednávanie, telemedicínske postupy a pod.).

Myslíme si, že na účely postcovidového doliečenia by bolo vhodné čo najskôr využiť aj kúpeľné kapacity a kapacity odborných liečebných ústavov Slovenska. Ak pacient spĺňa kritériá na poskytnutie kúpeľného pobytu v indikačnej skupine V/2 zdĺhavá obštrukčná pľúcna choroba alebo V/8 pľúcne fibrózy, po vyplnení štandardného návrhu na kúpeľnú starostlivosť zo strany ošetrujúceho lekára a jeho schválení zo strany zdravotnej poisťovne si pacient na liečebný pobyt môže vybrať z viac ako desiatky existujúcich špecializovaných kúpeľných zariadení Slovenska.

Ak pacient trpí závažnejšími postcovidovými komplikáciami, pre ktoré by kúpeľná starostlivosť nebola dostatočná, ako najlepšie vidíme absolvovanie ústavného liečebného pobytu v liečebniach Kúpele Štós, Sanatórium Dr. Guhra Tatranská Polianka a Sanatórium Tatranská Kotlina.

Koncepčným riešením je však až pripravovaná novela Indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť, ktorá sa má doplniť o stavy po prekonaní COVID-19 v oblasti nielen dýchacích, ale aj nervových chorôb a chorôb pohybového ústrojenstva. Zdravotná poisťovňa túto novelu pripomienkovala podporila ju už v decembri minulého roku.

Odpovedala: Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa

Dôvera zdravotná poisťovňa

Postcovidoví pacienti s respiračnými ťažkosťami môžu byť hospitalizovaní v odborných liečebných ústavoch (Sanatórium Dr. Guhra, Sanatórium Tatranská Kotlina, Kúpele Štós). V prípade, že pacient má dlhodobé respiračné ťažkosti, napríklad fibrózu pľúc alebo obštrukčnú chorobu pľúc ako následok ochorenia COVID-19, môže byť štandardne liečený aj v kúpeľoch (lekár vypíše návrh, poisťovňa ho schváli a pacient môže nastúpiť do kúpeľov, ktoré sa zaoberajú liečbou „respiračných ťažkostí“).

Koncepčným riešením bude doplnenie Indikačného zoznamu pre kúpeľnú liečbu (doplnenie o pacientov po covide). Pripomienky v rámci legislatívneho procesu sme podávali ešte v decembri 2020. Aktuálne informácie o príprave tejto legislatívy však nemáme.

Odpovedal: Matej Štepianský, hovorca

Všeobecná zdravotná poisťovňa

V súčasnosti prebiehajú rokovania s poskytovateľmi ústavnej starostlivosti v súvislosti s liečbou pacientov po prekonaní ochorenia COVID- 19. Všetky informácie o postupe pri ústavnej liečbe pacienta budú zverejnené na internetovej stránke VšZP.

V prípade novely Indikačného zoznamu bude VšZP pri posudzovaní kúpeľnej liečby pre uvedených pacientov postupovať v súlade s platnou legislatívou.

Odpovedal: Matej Neumann, hovorca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Union #zdravotné poisťovne #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Covid-19