Mať ruky v bahne sa oplatí. Viete prečo?

Peloidokinezioterapia je názov procedúry určenej nielen na precvičenie jazyka pri vyslovovaní, ale najmä na precvičenie rúk. Gymnastika s rukami sa však uskutočňuje v sťažených podmienkach - ruky máte totiž ponorené v bahne.

06.06.2021 06:00
bahno, Piešťany, kúpele, terapia,... Foto: ,
Peloidokinezioterapia. Nepolámte si jazyk!
debata

Navyše v horúcom piešťanskom bahne, ktoré má aj vďaka teplote 45 stupňov Celzia svoje liečivé účinky. To, ako hlboko ich ponoríte, záleží na vás, ak však trpíte syndrómom karpálneho tunela, bolesťami zápästia následkom jednotvárnej práce pri počítači, určite si ponorte aj celé zápästia.

V miestnosti je niekoľko nerezových vaničiek, do ktorých sa prestrie plátno, vzápätí príde zriadenec so "škopíkom“ doplna načapovaným piešťanským bahnom z tzv. bahennej kuchyne a vyleje do "kúpeľného drezu“ potrebnú dávku. "Tak, dámy, ruky dovnútra, cvičte podľa obrázkov pred vami a mágajte – ako doma!“ zavtipkuje.

Žeby miesenie cesta na koláč? Z terapeutického hľadiska sú myšlienky nepodstatné, hlavné je vnútri bahna hýbať článkami prstov i zápästiami. Bahno kladie odpor, navyše je horúce a cez pokožku dovnútra prenikajú sulfidy, ktoré majú protizápalový e­fekt.

bahno, bahenný zábal, Piešťany Čítajte viac Sila bahna je v špeciálnych baktériách

Procedúra je obzvlášť účinná na zlepšenie pohyblivosti rúk a krvného obehu v nich, pričom zároveň využíva liečivé vlastnosti bahna. Pomáha zmierniť lokálne opuchy a stuhnuté kĺby v rukách a zápästiach, no okrem toho v týchto oblastiach uvoľňuje svalové napätie.

Rozhodne neočakávajte, že vám táto terapia v danej chvíli zlepší vizáž nechtov. Manikúra pred touto liečebnou terapiou je úplne zbytočná a gélové nechty zbytočná investícia. Aj pokožku treba po bahenných procedúrach premasťovať, pretože bahno so svojím obsahom síry síce lieči, ale aj vysušuje. Po terapii budete mať ruky ako po zemiakovej brigáde, ale môžete očakávať, že vás časom prestanú bolieť drobné kĺby a preťažené zápästia.

Mimochodom, to "mliaganie“ striebornosivej blatistej hmoty je celkovo upokojujúce a táto procedúra by spokojne mohla byť aj súčasťou psychoterapie.

Aplikácia bahenného zábalu. Fotografia z... Foto: Reprofoto Bianka Stuppacherová, Pravda
bahenný zábal, história, Piešťany, bahno, terapia Aplikácia bahenného zábalu. Fotografia z obdobia I. ČSR.

Zrelé piešťanské bahno má maslovitú konzistenciu, ktorá krásne priľne na kožu. Liečivý efekt spočíva v tom, že teplota bahna rýchlo otvára kožné póry a cez ne sa vstrebávajú potrebné minerály a najmä vysoký obsah síry, ktorá má výborný účinok na pohybový systém aj pokožku. Piešťanské bahno znižuje aktivitu zápalových buniek aj množstvo zápalových mediátorov. Po kúpeľných procedúrach bola dokázaná zvýšená koncentrácia síry v zápalových výpotkoch kĺbov, ktorá prevyšovala jej hodnoty v krvi. Práve aktívna síra, unikátne sulfické baktérie, tvoria onen liečivý zázrak. Špecifický účinok sírovodíka navyše spočíva v tom, že znižuje o 30–40 % tlakovú bolesť, a to nielen počas trvania bahennej procedúry, ale aj po nej.

Piešťany, Thermia, Irma, Kúpeľný ostrov, kúpele Čítajte viac Lajos Winter: Prežil pád pod vlak aj koncentračný tábor

Buďte si istí, že vo chvíli, keď ruky ponoríte do bahna, začne vás svrbieť nos. Neostáva vám nič iné, ako vymyslieť spôsob poškriabania sa bez použitia rúk. Ak máte na ústach respirátor alebo rúško, tak to máte sťažené ešte viac. Na čele sa vám perlia kvapôčky potu, veď z bahna stúpa teplo. Pred sebou máte nákresy, aké cviky môžete s rukami robiť, ak ste náhodou stratili nápady na "prstové fitnes“. Bahenný kúpeľ rúk trvá 20 minút. Nie je to čiastkový bahenný zábal, pretože pri zábale nehybne ležíte obalení bahnom a zakrútení v plachte na lôžku a na prsiach máte položenú chladiacu špirálu s prúdiacou chladnou vodou, aby teplo príliš nezaťažilo váš srdcovo-cievny systém.

Zjednodušene sa dá povedať, že peloidokinezi­oterapia je terapeutická procedúra, pri ktorej sa "mága liečivé blatko“. Najmä si však pred začiatkom terapie nezabudnite sňať z prstov prstene! Sčerneli by ako to bahno!

Liečba bahnom

Ilustračné foto.
  • Najznámejšie liečivé bahno na svete je minerálne bahno z Mŕtveho mora.
  • Najznámejšie zdroje liečivého bahna na Slovensku sú v Piešťanoch a v Smrdákoch.
  • Bahenný kúpeľ má liečivé účinky na pokožku, kĺby, kosti, cievy.
  • Bahno na organizmus pôsobí pozitívne mechanicky, chemicky aj fyzikálne, prostredníctvom odovzdávaného te­pla.
  • Bahenné kúpele v slovenských kúpeľoch majú teplotu asi 45 stupňov Celzia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Piešťany #bahno #liečivé bahno #kúpele Piešťany