Kúpele liečili o 40 percent menej pacientov

Pandemický rok 2020 výrazne zasiahol aj kúpeľnú liečbu na Slovensku. V porovnaní s rokom 2019 klesol počet klientov v slovenských kúpeľoch o 40 %.

31.08.2021 06:00
žena, kúpele, relax, oddych, masáž Foto:
Dospelým Slovákom bola kúpeľná liečba vlani najčastejšie indikovaná pre choroby pohybového ústrojenstva, ktoré tvorili 71 %.
debata (9)

Dospelí pacienti sa liečili najmä s chorobami pohybového ústrojenstva, deti a mladiství s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií, píše sa v správe agentúry SITA.

Liečebný pobyt v slovenských kúpeľoch vlani absolvovalo takmer 111-tisíc pacientov, čo bolo o 75-tisíc menej ako v roku 2019. Počet liečených osôb s trvalým pobytom na Slovensku poklesol o 34 % a počet osôb bez trvalého pobytu dokonca o 72 %. V roku 2020 uhradili zdravotné poisťovne liečebný pobyt 52 % pacientom, zvyšní pacienti, 48 %, si pobyt platili sami. V porovnaní s rokom 2019 sa znížil najmä počet pobytov samoplatcov, pobyty hradené poisťovňou klesli miernejšie.

Medziročný pokles počtu návštevníkov potvrdil aj riaditeľ Kúpeľov Nový Smokovec Jozef Vilim. „Rok 2020, ale aj rok 2021 sa zapíšu do našich pamätí ako obdobie, počas ktorého stále pretrvávala epidémia a s ňou spojené rôzne obmedzenia a opatrenia. Vykrytie strát, ktoré vznikli, nie je otázka niekoľkých mesiacov, ale rokov,“ konštatoval.

„Evidovali sme 30-percentný pokles počtu návštevníkov, dokonca sme museli na viac ako mesiac naše zariadenia aj zavrieť. Situácia bola naozaj veľmi ťažká a často sme museli rozhodnutia robiť z hodiny na hodinu, keďže sa nariadenia či obmedzenia menili veľmi rýchlo. Vykryť straty z minulého roka je náročné a usilovali sme sa ich vykryť napríklad úsporami v nákladoch, odkladaním investícií a na začiatku roka aj akciami či zvýšenou formou informovania, že sme otvorení, keďže mnohí z nich nevedeli, že poskytujeme liečebné pobyty aj pre samoplatcov,“ hovorí aj Andrea Petrušová z Kúpeľov Dudince.

doktor, pacientka, rúška, písanie Čítajte viac Otázky a odpovede o novej postcovidovej indikácii

Negatívny dosah na chod kúpeľov pre pandémiu potvrdzuje aj ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov Tamara Šatanková: „Ak by sme to mali rozmeniť na drobné, tak pokles počtu klientov zo zdravotných poisťovní bol medziročne 32,3 % a ostatných klientov vrátane zahraničných bol 44,2 %, priemerne teda viac ako 38 %.“ Podľa jej slov sa aj straty darí vykrývať len čiastočne. „Prázdninová topsezóna je tradične veľmi silná a sme spokojní, len je tu opätovne obava z 3. vlny a zo zatvárania prevádzok. Už od jarných mesiacov sme aktívne využívali marketingové aktivity zamerané na samoplatcov. Ako jedny z prvých kúpeľov sme reflektovali na postcovidových pacientov a pripravili balíček práve pre túto skupinu,“ uviedla Tamara Šatanková.

Dospelým Slovákom bola kúpeľná liečba vlani najčastejšie indikovaná pre choroby pohybového ústrojenstva, ktoré tvorili 71 %. Nasledovali netuberkulózne choroby dýchacích ciest a choroby obehového ústrojenstva. U detských pacientov dominovali liečenia pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest, ďalej choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby.

Tretina pacientov strávila v kúpeľnej starostlivosti štyri až sedem dní a väčšina z nich boli samoplatcovia s trvalým pobytom na Slovensku. Pobyty s dĺžkou trvania 22 až 28 dní boli druhé najčastejšie, za nimi nasledovali pobyty trvajúce 15 až 21 dní. Klienti bez trvalého pobytu na Slovensku, ktorí absolvovali pobyt v slovenských kúpeľoch, pochádzali predovšetkým z Česka a Nemecka, zriedkavejšie z Rakúska, Ruska, Litvy, Poľska a Ukrajiny.

haloterapia, soľ, relax, liečenie, seniori Čítajte aj Slovník kúpeľných pojmov

Po covide choďte do kúpeľov

Ochorenie COVID-19 u mnohých ľudí zanecháva dlhodobé zdravotné ťažkosti, ktoré je potrebné riešiť čo najskôr. Jednou z ciest ako postcovidovým pacientom pomôcť, je rehabilitačná starostlivosť v kúpeľoch.

Paleta dlhotrvajúcich zdravotných ťažkostí je veľmi široká a nie je viazaná len na dýchacie cesty. Respiračné problémy dokonca nie sú tie najčastejšie. Následné ťažkosti môžu postihnúť takmer všetky orgány ľudského tela – srdce, cievy, periférne nervy, mozog, obličky, kĺby a svaly, orgány tráviaceho systému, čo sa následne prejaví zmenou ich funkcie a často úpornými bolesťami. Niektoré orgánové zmeny môžu mať závažný charakter a môžu byť príčinou invalidity v budúcich rokoch, zvýšených výdavkov na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie. Mimoriadne závažné sú aj sprievodné prejavy ťažkej únavy, ktorá limituje všetky aktivity, poruchy spánku, apatia, demotivácia, depresia, úzkosť.

Kto môže ísť do kúpeľov

Kúpeľná starostlivosť pri postcovidovom syndróme je následná zdravotná starostlivosť, obyčajne po 8 až 12 týždňoch po ukončení akútnej fázy ochorenia a pri pretrvávaní závažných zdravotných problémov, ktoré limitujú aj bežné denné aktivity. Od apríla sú stavy po prekonaní covidu zaradené do indikačného zoznamu pre kúpeľnú starostlivosť s úhradou z verejného zdravotného poistenia. Dĺžka kúpeľnej starostlivosti hradenej zdravotnými poisťovňami je 21 dní.

Pacientom, u ktorých sú v popredí ťažkosti zo strany srdcovo-cievneho systému, návrh na kúpeľnú liečbu pod kódom II/12 môže vypísať kardiológ, internista alebo všeobecný lekár. Liečbu treba absolvovať do 12 mesiacov od skončenia akútnej fázy ochorenia. Liečba je plne hradená zdravotnou poisťovňou.

Pacientom, u ktorých prevažujú ťažkosti zo strany dýchacích ciest, návrh na kúpeľnú liečbu vypíše lekár pneumológ, internista alebo všeobecný lekár. Ak liečbu pacient absolvuje do 6 mesiacov od skončenia infekčnej fázy ochorenia (kód V/9), hradí ju zdravotná poisťovňa plne, ak to bude od 6 do 12 mesiacov od skončenia akútnej fázy (kód V/10), tak liečbu uhradí zdravotná poisťovňa len čiastočne, čo znamená, že ubytovanie a stravu si hradí pacient z vlastných prostriedkov.

Ak sú v popredí neurologické symptómy, tak návrh vypíše neurológ, reumatológ alebo všeobecný lekár (kód VI/15). Liečbu treba absolvovať do 12 mesiacov a je plne hradená zdravotnou poisťovňou.

Tam, kde sú v popredí bolesti a porucha funkcie zo strany pohybového aparátu, návrh môže vypísať ortopéd alebo všeobecný lekár. Návrh bude vypísaný s kódom VII/12 v skupine chorôb pohybového aparátu. Liečbu v kúpeľoch je potrebné absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy choroby a liečba bude plne hradené zo zdravotného poistenia.

Ak budú prevažovať poruchy duševného zdravia ako úzkostné a depresívne stavy, kognitívne poruchy a extrémna únava (kód IX/4) návrh vypíše psychiater alebo všeobecný lekár. Liečbu bude možné absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia infekčnej fázy choroby a bude len čiastočne hradená zo zdravotného poistenia, pacient si bude musieť uhradiť ubytovanie a stravovanie.

Zdroj: ask.sk
doktor, pacient, úsmev, dobrá správa, ukazovanie Čítajte aj Čo sa lieči v kúpeľoch

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľný pobyt #postcovidový syndróm