Lieči sírnatá i slaná voda, ale aj vínko

Dnes vám u našich moravských susedov predstavíme štvoro kúpeľov, ktoré sa nachádzajú v dvoch krajoch hraničiacich so Slovenskom. V Zlínskom kraji možno nájsť Ostrožskú Novú Ves a známe kúpele Luhačovice. V Juhomoravskom kraji sa nachádzajú kúpele Lednice a Hodonín. Všetky sú na skok od nás a ponúkajú...

06.11.2021 06:00
kupele, dobre zdravie, Foto:
Kúpele Ostrožská Nová Ves.
debata (1)

Ostrožská Nová Ves chrlí liečivú síru

Kúpele v Ostrožskej Novej Vsi. Foto: Lázně Ostrožská Nová Ves
kupele, dobre zdravie Kúpele v Ostrožskej Novej Vsi.

Malebné prostredie sírnatých kúpeľov ponúka výborné účinky kúpeľných aj relaxačných procedúr, prechádzky kúpeľným parkom, výlety do okolia či posedenie v niektorej zo stoviek vínnych pivničiek, ktoré sú také typické pre túto vinársku oblasť. Nepochybne to prispeje k regenerácii tela a psychiky, však? Ostrožská Nová Ves leží asi osem kilometrov od okresného mesta Uherské Hradiště. Hlavnou liečebnou procedúrou sú tu sírnaté kúpele. Používa sa na ne vlastná minerálna voda, ktorá sa získava z niekoľkých vrtov za kúpeľnou kolonádou. Sírnaté kúpele sa špecializujú na liečbu pohybového aparátu, najmä kĺbov, chrbtice, stavy po operáciách a úrazoch, po totálnych endoprotézach a tiež na neurologické ochorenia pohybového ústrojenstva. Ďalšou veľkou skupinou ochorení sú logicky pre obsah síry vo vode kožné ochorenia ako psoriáza, atopické ekzémy a akné. Kúpele majú aj vlastnú kozmetiku vyrobenú z jedinečného sírnatého prameňa z kozmetického radu Sinova.

Kúpele Ostrožská Nová Ves. Foto: Lázně Ostrožská Nová Ves
kupele, dobre zdravie, Kúpele Ostrožská Nová Ves.

Navyše Ostrožská Nová Ves je kúpeľné mestečko s rodinnou atmosférou. Zaujímavosťou je, že obec nemá žiadne námestie, na orientáciu slúži kúpeľný komplex a štrkové jazerá prezývané "slovácke more“, ideálne na vodné športy. Hneď vedľa je golfový rezort. Areál kúpeľov sa nachádza uprostred lesoparku. Na kolonáde nájdete obchodíky a kaviarne. Aktívnu dovolenku tu, medzi vrcholkami Bielych Karpát a vysočiny Chřiby, možno stráviť prakticky celoročne. Vedie tadiaľto krásna cyklotrasa, na ktorej si užijú aj korčuliari. V zime sa dá vyraziť na zamrznuté jazero či na bežkárske trate. Ak sa vyberiete od kúpeľnej budovy po náučnej cestičke, po piatich kilometroch dorazíte k renesančnému zámku v Uhorskom Ostrohu. V zámockom podzemí nájdete unikátnu Krištáľovú jaskyňu. V susednej obci Kunovice je letisko s Leteckým múzeom, možné sú vyhliadkové lety lietadlom aj v teplovzdušnom balóne, dokonca tandemové zoskoky padákom. Súčasťou "slováckej cyklistickej dopravnej tepny“ je Včelia náučná trasa, ktorá prechádza kúpeľmi a krajinou štrkových jazier až do spomínaného Uhorského Ostrohu.

Luhačovice s Jurkovičovými stavbami

Známy hotel Jurkovičův dům na pešej zóne v... Foto: Václav Jirásek, CzechTourism
Luhačovice, dobré zdravie, Známy hotel Jurkovičův dům na pešej zóne v Luhačoviciach.

Ach, kto by nepoznal kúpele Luhačovice a Vincentku? Sú to štvrté najväčšie kúpele v Českej republike a najnavštevovanejšie kúpele na Morave s viac ako 300-ročnou tradíciou! Malebné kúpele ležia v údolí riečky Šťávnice s viacerými liečivými minerálnymi prameňmi. Neopakovateľnú pečať im na prelome 19. a 20. storočia vtlačil architekt Jurkovič, autor mnohých stavieb inšpirovaných ľudovou architektúrou Valašska a Kysúc. Dokonca jeden zo štvorhviezdičkových kúpeľných hotelov sa nazýva Jurkovičov dom a túto rozprávkovú stavbu počas prechádzky po zrekonštruovanom kúpeľnom parku nemôžete prehliadnuť! Jeho atmosféru dotvárajú početné kúpeľné vily i kolonáda. Medzi najznámejšie pramene patrí slávna Vincentka, ale aj pramene Aloiska a Ottovka. Liečia sa tu ochorenia dýchacieho, tráviaceho (vrátane zápalových ochorení čriev) aj obehového ústrojenstva, cukrovka, poruchy obehového aparátu a onkologické ochorenia.

Bazén v hoteli Jurkovičův dům. Foto: Lázně Luhačovice
kupele, dobre zdravie, Bazén v hoteli Jurkovičův dům.

Zachovaná architektúra s prvorepublikovou noblesou láka aj filmárov. Nakrúcali sa tu dokumentárne filmy, filmy aj seriály (napr. Četnické humoresky). Luhačovice získali titul excelentnej európskej destinácie EDEN 2019 za udržateľný cestovný ruch a zdravý životný štýl.

fyzioterapeutka, doktorka, pacientka Čítajte aj Ako sa dostať do kúpeľov

Lednice ako v rozprávke

Keď sa povie Lednice, každý Slovák si v mysli vybaví Lednicko-valtický areál zapísaný do Svetového dedičstva UNESCO. Okrem hlavných atrakcií, zámkov v Ledniciach a Valticiach, sú tu roztrúsené ďalšie rozprávkové menšie stavby. Možno neviete, že od jari 2017 majú Lednice oficiálny status kúpeľného miesta, pretože v tomto areáli prírodných krás a rozprávkových zámkov otvorili kúpeľný dom Perla, moderné rehabilitačné zariadenie v tesnej blízkosti zámockej záhrady!

Kúpele Lednice. Foto: Libor Sváček, CzechTourism
kupele, lednice, dobré zdravie, Kúpele Lednice.

Lednické kúpele využívajú účinky prírodnej jódo-brómovej minerálnej vody, ktorá blahodarne pôsobí na pohybový a obehový systém, na neurologické ochorenia, ale aj na gynekologické ťažkosti, dokonca stavy po popáleninách! Malé kúpele majú síce kapacitu 80 lôžok, ale hostia majú k dispozícii reštauráciu, kaviareň s vonkajšou terasou, priestornú telocvičňu, fitnescentrum a bazén s vírivkou a protiprúdom. Bezbariérový prístup je samozrejmosťou.

Kúpeľný dom Perla obklopuje množstvo cyklotrás a cyklistika sa môže stať súčasťou pobytového balíčka. Takže krásy Lednicko-valtického areálu možno objavovať aj šliapaním do pedálov. Čo je však "pikoškou“ týchto kúpeľov, je pobytový balíček "Konope pre vaše zdravie“. Konopné procedúry, jódo-brómové kúpele, pitné kúry s konopným čajom a masáže s konopným olejom. Konope má totiž protizápalové, hojivé a antibakteriálne účinky, navyše obsahuje vitamín E a celý rad minerálov. V kúpeľoch Lednice sa liečia pohybové, kožné, neurologické problémy, ale aj neplodnosť.

Hodonín a jeho "soľanka“

Srdce moravského Slovácka na juhovýchodnej Morave, kúpele Hodonín! Kraj preslávený svojbytným folklórom vrátane krásnych krojov, cimbalovou hudbou, dobrým vínom a množstvom zaujímavých a turistických miest! Áno, aj tu sa nachádza moderný kúpeľný komplex, ktorý už viac ako tridsať rokov poskytuje cielenú liečebnú a rehabilitačnú starostlivosť. Tunajšia "soľanka“ totiž patrí medzi najkvalitnejšie vody v Európe, má vysoký obsah jódových solí a pre svoje jedinečné liečebné, preventívne a regeneračné účinky sa často prirovnáva k vode z Mŕtveho mora.

Kúpele Hodonín. Foto: Artis - reklamní studio, Michaela Dusíková
Lázně Hodonín, město Hodonín, Jihomoravský kraj, Česká r Kúpele Hodonín.

Terapeutické spektrum hodonínskych kúpeľov tvorí celý rad balneologických procedúr a metód, ktoré slúžia na liečbu pohybového aparátu, obehového systému a neurologických ochorení. Vítaní sú dokonca aj jednodňoví návštevníci, pre ktorých je k dispozícii otvorený pavilón "Denné kúpele Bliss Day Spa“. Výhodou je, že si tu všetky procedúry možno poskladať do jediného dňa a od rána do večera relaxovať. A po tom všetkom do ruky pohár vínka s rovnako regeneračným obsahom a – na zdravie!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #liečenie #kúpele #minerálna voda #sírne kúpele #minerálne pramene #Lednice