Pozeráte často do blízka? Pomôžu relaxačné okuliare

Počuli ste už o relaxačných okuliaroch? Nie, nie sú to tmavé okuliare, pod ktorých sklami by ste zatvorili oči a nenápadne si v kancelárii pospali bez rušivých vplyvov. Nie sú to ani dierkované okuliare určené na zlepšenie ostrosti pri čítaní, dokonca ani okuliare filtrujúce modré svetlo, aj keď samotný filter modrého svetla môže byť ich súčasťou.

03.01.2022 00:00
fokus, pr nepouzivat

Nemáme na mysli ani rôzne masážne či vibračné prístroje, ktoré ponúkajú internetové obchody s prívlastkom "relaxačné okuliare“. Ide o okuliarové šošovky určené pre všetkých od 20 rokov, ktorí niekoľko hodín denne pracujú so zobrazovacími zariadeniami, ako sú rôzne obrazovky, počítače či mobily. Nie sú to však výlučne „okuliare na počítač“.

To, kto je vhodným adeptom na relaxačné okuliarové šošovky, možno ľahko zistiť zodpovedaním niekoľkých otázok:

  1. Máte viac ako 20 rokov? Často čítate, pracujete na PC, alebo pozeráte na displeje mobilov?
  2. Nosíte okuliare pri práci s počítačom, ale musíte si ich dávať dole, keď sa potrebujete otočiť na kolegov?
  3. Nebaví vás stále si dávať dole okuliare, keď sa venujete niečomu inému ako sedenie pred monitorom, napríklad vstanete od počítača, aby ste si zaliali čaj?
  4. Mávate bolesti očí, krku, chrbtice a pocit únavy pri dlhšej práci za počítačom?

Ak ste na niečo z tohto alebo dokonca na všetky otázky odpovedali áno, ste optimálnym adeptom na relaxačné okuliare.

Denne hodiny hľadíme do monitorov

V posledných rokoch veľmi výrazne narástla spotreba digitálnych zariadení. Denne hodiny hľadíme do monitorov a mobilných zariadení. Z hľadiska evolúcie sú však naše oči viac prispôsobené na pohľad do diaľky,“ vysvetľuje Martin Slaný, odborný garant a školiteľ siete optík FOKUS.

Aby sme vo všeobecnosti mohli zaostrovať do blízka, do vzdialenosti menej ako šesť metrov, napríklad v kanceláriách či nákupných centrách, musia sa aktivovať tzv. ciliárne svaly, na ktorých je zavesená očná šošovka. Zabezpečujú zmenu tvaru očnej šošovky, tzv. akomodácia, čiže prispôsobenie sa oka rôznym vzdialenostiam. Častá akomodácia oka z dôvodu častého pozerania sa do blízka so sebou prináša aj neduhy. Ciliárne svaly sa prepínajú, pretože nie sú vývojovo stavané na takú námahu. "Dochádza k ich mimovoľnému sťahovaniu (spazmom), pomalšiemu zaostrovaniu a javu, ktorý nazývame digitálna únava očí,“ dodáva Martin Slaný.

Digitálna únava očí sa prejavuje rôzne: bolesťami očí, zvýšeným slzením, bolesťami hlavy. Môže sa pridať aj pálenie, začervenanie, bolesť očí.

Podľa veku a potrieb užívateľa

„Veľmi veľa ľudí sa dnes živí čítaním a pozeraním na monitor. V priebehu krátkeho času sme sa dostali do situácie, keď naše oči hľadia väčšinu času na kratšie vzdialenosti, dochádza teda ku vychýleniu z normy. A práve tu môžu pomôcť tzv. relaxačné sklá, ktoré sa dajú vyrobiť a nastaviť podľa veku a potrieb konkrétneho užívateľa,“ tvrdí Martin Slaný z FOKUS-u.

V tých istých okuliaroch možno čítať aj hľadieť na monitor, zobrať si do ruky mobil a čítať na ňom správy, študovať drobné návody na nálepkách produktov. Výhodou nie je len to, že okuliare nebudete stále niekde hľadať a následne čistiť sklá, ale menej namáhate ciliárne svaly a oči sa pomalšie unavia. Ak je do skiel zabudovaný zároveň aj filter modrého svetla, človek vidí kontrastnejšie, čo tiež chráni pred digitálnou únavou. Samozrejme, filtrácia modrého svetla počítačov, monitorov a žiariviek je najmä dve-tri hodiny pred spánkom žiaduca z dôvodu prevencie spánkových porúch.

Najpodobnejšie multifokálnym sklám

Relaxačné okuliare sú v zásade najpodobnejšie multifokálnym sklám. Odborník vysvetľuje: „Pri multifokáloch sa však už ráta s vyššími dioptrickými hodnotami a ich dizajn je viac určený na pohľad do diaľky a blízka a len minimálne (menej ako tri hodiny denne) na pohľad do stredných vzdialeností (0,4 až 6 metrov) v kancelárii pri práci na PC a podobne. Vzdialenosť 40 cm a menej je určená na čítanie textov.“

Každé relaxačné sklá je potrebné dať vyrobiť individuálne. Klient musí prísť do optiky FOKUS osobne, aby optometristovi poskytol dostatočné informácie o druhu svojej práce, koníčkoch, či často šoféruje, jednoducho, aby spoločne zvážili, na čo všetko bude okuliare používať. Optometrista mu nameria dioptriu a čo je veľmi dôležité, zistí polohu zreníc, podľa ktorej sú následne nastavené aj optické stredy skiel. „Niekedy môžu optometristi položiť aj otázky zdanlivo nesúvisiace s kvalitou videnia. Cieľom je však získať čo najviac informácií na vyrobenie optimálnych skiel pre toho-ktorého užívateľa okuliarov,“ dodáva odborný garant siete optík FOKUS.

Čo by mali spĺňať špičkové okuliare určené na prácu s počítačom

  • musia byť opticky dokonale centrované a sklá musia byť presne umiestnené v ráme podľa potrieb konkrétnej osoby
  • rámy musia byť anatomicky prispôsobené individuálnym anatomickým potrebám nositeľa
  • samozrejmosťou je kvalitná antireflexná úprava napríklad filtrujúca modré svetlo
  • odporúčaným riešením je aj zabudovaný filter modrého svetla priamo v materiáli skiel (nie je vhodný pre grafických dizajnérov)
  • v prípade presbyopie (vetchozrakosť – potreba okuliarov na čítanie po štyridsiatke) sa odporúčajú špeciálne počítačové šošovky určené na prácu v interiéroch alebo multifokálne šošovky so zvlášť širokými čítacími zónami
  • vzhľadom na výšku dioptrie treba uvažovať aj o možnosti použitia stenčených materiálov skiel šošoviek
fokus, pr nepouzivat

Ako zabrániť únave očí i tela pri práci s počítačom?

  • používať kvalitný monitor a dbať na jeho správne umiestnenie (výškovo aj vzdialenostne, horná hrana monitora v úrovni očí)
  • monitor by nemal byť umiestnený oproti silnému zdroju svetla (napríklad oknu)
  • sklon hlavy pri práci s počítačom by mal byť prirodzený, nie v predklone alebo v záklone
  • pamätať na kvalitné osvetlenie miestnosti
  • nepodceňovať výber kancelárskej stoličky
  • pri práci s počítačom vedome žmurkať, pretože pri plnom sústredení sa spomaľuje žmurkací reflex a oko vysychá (grafickým dizajnérom pomôže mať viac ako jeden monitor, pri pootočení hlavy totiž obyčajne automaticky žmurknú)
  • častá zmena pohľadových vzdialeností (do blízka, do ďaleka, napr. z okna)
  • v neposlednom rade sú najlepším pomocníkom relaxačné okuliare!
chyba