Bahno na tele aj na tanieri. Viete, že "bahno" môžete aj jesť?

Bahnisko a bahenné procedúry sú pojmy, ktoré v iných slovenských kúpeľoch nepoznajú. Návštevníci v kúpeľoch Piešťany (prípadne v Smrdákoch) však majú s fenoménom bahna s obsahom liečivého sírovodíka dôverné skúsenosti. Využíva sa na celotelový aj čiastkový bahenný zábal, na zábal rúk (peloidokinezioterapia) a možný je aj pobyt v jednom z troch bahnísk.

29.04.2022 06:00
pramene, obraz, Piešťany, termálne pramene, bahno Foto:
Pramene vyvierajú z hĺbky dvoch km a majú 67 stupňov Celzia.
debata

Prírodná liečivá voda z piešťanských liečivých zdrojov vyvierajúca z hĺbky dvoch kilometrov je stredne mineralizovaná, s obsahom liečivého sírovodíka. Využíva sa najmä na kúpele, ale aj na pitné kúry. „Všetky liečivé pramene v Piešťanoch majú rovnaké zloženie, tá istá voda je v bahnisku, zrkadlisku i vo vaňovom kúpeli,“ vysvetľuje známy kúpeľný lekár MUDr. Pavel Makovník.

Historická snímka bahniska v kúpeľnom dome Irma. Foto: OOCR Piešťany
bahnisko, Piešťany, história, Thermia, bahno Historická snímka bahniska v kúpeľnom dome Irma.

Voda v bahnisku je logicky zakalená, najmä, ak sa v nej pohybujú kúpeľní klienti. Bahno sa totiž nachádza na dne bahniska, ktoré má teplotu až do 40 stupňov Celzia, odporúča sa v ňom zotrvať maximálne 10 minút (veľká záťaž pre srdcovo-cievny systém) a počas pobytu si ramená a tvár možno ponatierať bahnom. Áno, v sprche sa to trochu ťažšie umýva, pretože oceľovomodré až čierne piešťanské bahno má maslovitú konzistenciu, ktorá dobre priľne na pokožku.

V Piešťanoch sú tri bahniská, najkrajšie je určite pod kupolou historických kúpeľov Irma, ktoré sú prepojené so secesným hotelom Thermia. Ten teraz oslavuje 110 rokov. Najstaršie bahnisko je v Napoleonských kúpeľoch (uprostred Kúpeľného ostrova). „Kedysi sa robili aj individuálne bahenné kúpele, keď bol človek celý ponorený v akejsi hustejšej bahennej vode. Pôvodne sa na to používali drevené, neskôr mramorové vane. To sa dnes už nerobí,“ vysvetľuje Mária Michalčíková.

Bahenný zábal je procedúrou s veľkým liečebným... Foto: OOCR Piešťany
bahenný zábal, bahno, Piešťany, síra Bahenný zábal je procedúrou s veľkým liečebným potenciálom.

K dispozícii sú bahniská vo forme bahenného kúpeľa, kde sa v bazéne kúpu viacerí, alebo je možný celotelový či čiastkový bahenný zábal, pri ktorom človek leží na lôžku obložený horúcim bahnom, zabalený v plachtách a deke. Možná je aj procedúra, počas ktorej sa robí gymnastika s rukami ponorenými v bahne s teplotou 45 stupňov Celzia – peloidokinezi­oterapia. Je vhodná najmä na drobné kĺby rúk alebo zápästia pri syndróme karpálneho tunela.

Sila liečivého bahna spočíva v špeciálnych baktériách. „Je ich 20 kmeňov a neboli dokázané nikde inde,“ vysvetľuje MUDr. Pavel Makovník. „Sú to teplomilné baktérie, ktorým sa darí pri teplotách okolo 45–50 stupňov Celzia.“ Je vedecky dokázané, že sírovodík, ktorý produkujú, znižuje tlakovú bolesť o 30–40 %.

Piešťanské bahno má tri fázy zrenia. Prvá fáza je v slepom obtokovom ramene rieky Váh, ktoré obteká Kúpeľný ostrov. Toto bahno sa raz ročne ťaží a približne rok dozrieva v tzv. zrecích bazénoch. Do bazénov totiž neustále priteká minerálna voda s obsahom sírovodíka. Bahno sa tak nasycuje minerálnymi látkami a čerpá silu práve zo sírnatej vody, ktorá naň tečie. Z neaktívneho bahna sa stáva aktívne. To je druhá fáza zrenia. Pred použitím na pacientovi sa bahno ešte raz dáva do horúcej minerálnej vody, čo je akoby tretia fáza zrenia.

Slávny čokoládový dezert... Foto: OOCR Piešťany
Bahno, Piešťany, Thermia, čokoláda, dezert Slávny čokoládový dezert "bahno".

Kúpele majú tri bahenné kuchyne, odkiaľ bahno putuje do jednotlivých kúpeľných domov. Mimochodom, v Piešťanoch dostanete „bahno“ aj na tanieri, ale paradoxne nie z „bahennej kuchyne“, ale z cukrárne. A to v kaviarni Alexander v hoteli Thermia vo forme slávneho čokoládového dezertu.

Bahenné procedúry

Bahnisko v kúpeľnom dome Irma dnes. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
bahnisko, Irma, Thermia, Piešťany, kupola Bahnisko v kúpeľnom dome Irma dnes.

Bahnisko: Je bazénový kúpeľ, kde do prírodného dna tvoreného 10–30 cm hrubou vrstvou pôvodného piešťanského sírneho bahna prenikajú prírodné vývery termálnej minerálnej vody. Jej hladina siaha do výšky 50–90 cm nad vrstvou bahna a má teplotu 39–40 stupňov Celzia. Pacienti v kúpeli stoja, prechádzajú sa alebo sedia. Môžu sa natierať bahnom. Trvanie kúpeľa je ideálne 5–10 minút, po osprchovaní sa zakončí celkovým suchým zábalom v trvaní 15 minút.

Bahenné zábaly znamenajú, že sa bahno nanesie na niekoľko lokalít na tele. Zábalová vrstva bahna na tele je 4–5 cm, aplikačná teplota bahna je cca 44–46 stupňov Celzia. Trvanie celkového alebo čiastočného zábalu je 15–20 min. Na prsiach má klient chladiacu špirálu s prúdiacou chladnou vodou, aby teplo príliš nezaťažilo jeho srdcovo-cievny systém. Zábal sa nikdy neaplikuje na hlavu, prednú stranu krku a hrudník. Zakončí sa celkovým suchým zábalom v trvaní 15 minút.

Peloidokinezi­oterapia je niečo ako gymnastika s rukami ponorenými v antikorovej vaničke s horúcim bahnom. Procedúra je zvlášť účinná na zlepšenie pohyblivosti rúk a krvného obehu v nich, pomáha zmierniť lokálne opuchy a stuhnuté kĺby v rukách a zápästiach. „Mliaganie“ striebornosivej mazľavej hmoty je navyše aj celkovo upokojujúce. Bahenný kúpeľ rúk trvá 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľ #bahno #zábal