Move it – trénujme telo tak, aby fungovalo

Koncept, ktorý dostal názov „move it“, je na Slovensku absolútnou novinkou. Patrí do balíka tréningov, ktoré sa označujú ako funkčné. V tejto skupinke si našiel svoje miesto aj boot camp alebo cross fit.

24.06.2012 07:00
move it, Letnická Foto:
Funkčný tréning je špecifický aj tým, že väčšina cvikov sa vykonáva postojačky.
debata

„Telo sa trénuje tak, aby fungovalo,“ to je podľa osobnej trénerky Aleny Letnickej azda najjednoduchšia definícia funkčného tréningu. „Nepracujeme telom len v dvoch rovinách ako v posilňovni, ale vo všetkých troch. Čiže okrem flexie a extenzie (ohnutie a vystretie), abdukcie a addukcie (unoženie a prinoženie) trénujeme telo aj v rotáciách a najmä ako celok,“ doplnila a objasnila, že v posilňovni človek používa málo pohybových stereotypov, a preto cvičí nefunkčne. „Jednotlivé svalové skupiny sa s činkami a na strojoch v posilňovni cvičia izolovane, nezapájajú sa komplexne. Ak má potom takýto človek zdvihnúť a preniesť ťažké bremeno, má s tým problém. Pretože svaly síce má, ale nepracujú efektívne z dôvodu, že svalové reťazce nie sú izolovaným tréningom aktivované.“

Funkčný tréning je špecifický aj tým, že väčšina cvikov sa vykonáva postojačky. „Celý čas ste vo vertikále, stojíte, beháte, skáčete, balansujete. Ak klient koordinačne náročnejšie cvičenia nezvláda, vždy sa dá vymyslieť jednoduchší a napriek tomu funkčný variant,“ povedala Alena Letnická, čím mala na mysli cvičenie v posilňovni posediačky, ktoré sa s funkčným cvičením vylučuje. Pretože „v sede pracujeme s telom väčšinou izolovane.“

Základom pre fitnesový program move it je ihrisko. Ide o farebne označenú plochu, rozdelenú na niekoľko zón – na silovú, dynamickú, balančnú, reakčnú, TRX zónu a boxovaciu. Gro sa cvičí v telocvični, pričom využívajú sa pomôcky od výmyslu sveta. Závesný systém TRX, TRX Rip Trainer, medicimbaly, bosu, balančné plošiny, rôzne expandery, bulgarian bagy, sparrow bagy (vaky naplnené pieskom), aquahity (valce naplnené vodou), vipre (plastové tyče rôznych veľkostí), odrazový reaktor (trampolína, do ktorej sa hádže medicimbal), rôzne prekážky, kuželky, rebríky… Tréner potrebuje veľkú dávku fantázie, aby vo svojom tréningu skĺbil silové, dynamické, balančné a stabilizačné cvičenia. Výsledkom totiž má byť skoordinované, silné a najmä funkčné telo.

Alena Letnická vysvetlila, že pri jednotlivých cvičeniach sa efektívne zapájajú všetky svalové skupiny. „Postavíme sa na jednej nohe na bosu a do trampolíny hádžeme medicimbal. Pri tomto cvičení pracuje celé telo a zapojíme aj tie svaly, o ktorých ani netušíme, že ich máme,“ priblížila. Move it sa dá charakterizovať aj ako návrat do detských čias. Loziť, visieť, behať, preskakovať, to všetko je dovolené. A ešte oveľa viac. „Dnešné deti sa už toľko nevešajú a nelozia po stromoch či preliezkach, pohybujú sa čoraz menej. Ale keď vyrastú, prídu do fitka a my ich to naučíme,“ hovorí s úsmevom inštruktorka Letnická.

Vo fitnes svete sa to novinkami doslova hemží. Veď aký by bol nudný, keby nič nové nepribúdalo? Pomôcky, koncepty… Je už len na majiteľovi fitnescentra, akým spôsobom ich svojim klientom podá. Každopádne, klienti by si mali na novinky zvykať postupne. „Malo by ísť o akýsi vývoj,“ skonštatovala na záver Letnická.

Alena Letnická (40) pochádza z Pezinka. Je certifikovaná inštruktorka a osobná trénerka. V oblasti fitnes pôsobí od roku 1997. Vedie skupinové cvičenia a individuálne tréningy.
Okrem metódy SM systém sa špecializuje aj na TRX, bosu, pilates, powerjogu a aerobic.

debata chyba