Svalom sa nepáčia nešikovné pohyby ani dlhodobá nečinnosť

Sval sa poraní jednoducho. Na kŕč či pretrhnutie svalu skutočne stačí málo.

02.07.2012 06:00
cvik, cvičenie, svaly, fitnes, klik Foto:
Bolestivým postihnutím svalu je tzv. natiahnutý sval. Prichádza k nemu v prípade precenenia našich schopností.
debata

Najčastejšie si ich, prirodzene, porania športovci, no tiež všetci, ktorí vykonajú nejaký pohyb nešikovne alebo veľmi nečasto. Čo ešte negatívne vplýva na svaly, je dlhodobá nečinnosť. Nemali by byť ani studené, to im tiež nerobí dobre. Preto treba svaly pred cvičením zahrievať, môže ich to ochrániť pred zranením.

Množstvo kyseliny mliečnej vo svale, ale tiež dehydratácia a studené svaly, to sú najčastejšie dôvody, kedy prichádza k nepríjemnému kŕču, ktorý lekári označujú ako „bolestivá kontrakcia svalov“. Kŕč môže sval bolestivo stiahnúť až na niekoľko minút, ktoré sú také nepríjemné, že pre postihnutého predstavujú hodiny. Profesionálni, ale aj rekreační športovci ho najčastejšie dostanú do lýtka, stehna, chodidla, ale aj do ruky, a to najmä počas cvičenia.

Nemenej častý je však aj celkom opačný extrém. Kŕč „šokuje“ sval aj vtedy, ak je telo, resp. niektorý zo svalov dlhší čas nehybný (napríklad v spánku). Príčina sa môže skrývať aj v nedostatku vápnika – telo si ho pýta viac. Vtedy pomáha opačný pohyb – napríklad ak je kŕč v lýtku, treba ťahať chodidlo prudko dlaňami smerom k telu. Účinné je aj trenie postihnutého miesta. Kto však má kŕče často, mal by navštíviť lekára, môžu totiž signalizovať cukrovku.

Ďalším, tiež bolestivým postihnutím svalu je tzv. natiahnutý sval. Prichádza k nemu v prípade precenenia našich schopností (myslíme si, že sme šikovnejší, prípadne, že máme viac sily a sme vytrvalejší ako onedlho ukáže realita). Stačí tiež trhavý pohyb alebo vykonávanie činnosti, ktorá pre nás nie je zvyklá či bežná. Natiahnuté svaly poznajú dôverne napríklad atléti. Symptómami natiahnutého svalu, okrem bolesti, sú opuchy a podliatiny. V ľahších prípadoch zaberie samoliečba (protizápalové lieky, rôzne cvičenia, dostatok tekutín, masáž a podobne). Bolesť by mala po dvoch dňoch ustúpiť.

Ak sa však sval natrhne, na to, aby sa obnovila jeho sila, možno bude potrebná fyzioterapia. V prípade, že zaťaženie svalu bolo veľké, asi si sval bude vyžadovať vyšetrenie rontgenom, aby sa vylúčili prípadné zlomeniny. Pretrhnutý sval sa prejavuje podliatinami, opuchmi a silnými bolesťami. Závažným stavom možno nazvať prípad, ak sa sval pretrhne celý. Vtedy sa na postihnutom mieste objavia dve hrče, oddelené uprostred medzerou.

debata chyba