Vychutnajte si vodný svet

Dovolenky sa rozbehli naplno a okrem oddychu môžu byť voľné dni aj inšpiráciou a začiatkom zmeny životného štýlu. Plávanie je ideálnym športom pre telo a pomáha aj zbaviť sa stresu.

16.07.2022 06:00
kúpanie, kúpalisko, kúpanie, plávanie, bazén,... Foto:
Plávanie je ideálnym športom pre telo a pomáha aj zbaviť sa stresu.
debata

Je dokázané, že plávanie posilňuje svaly, srdce, kapacitu pľúc, pomáha pri bolestiach kĺbov, je vhodné aj pre tehotné ženy, pre ľudí s obezitou, zlepšuje cirkuláciu krvi i celkovú kondíciu. Vedci dokonca zistili, že pri pokojnom plávaní sa rýchlejšie strácajú pocity úzkosti. Dôležité je, aby ste si naň našli čas pravidelne. Práve tomu nahráva jedna z najväčších výhod akvaparkov, môžete ich využívať nielen v lete, ale aj v zime a nepotrebujete pritom náročnú výbavu, stačia plavky a uterák.

Hoci sa dovolenky spájajú najmä so slovom oddych, môžu byť aj začiatkom pre zdravší životný štýl. Okrem toho, že plávanie výborne tvaruje svaly celého tela, pomáha získať lepšiu ohybnosť. Je dobre známe, že značná časť populácie trávi počas roka dlhé hodiny pri počítači a dopláca na to i bolesťami chrbta.

plávanie Čítajte viac Plávanie - liek na bolesť chrbta

Lekári dlhodobo upozorňujú, že najmä deti sa hýbu málo, pre mnohé je problém urobiť aj obyčajný kotúľ či prebehnúť zopár metrov a pribúda tých, ktoré majú nadváhu alebo sú obézne. Plávanie je zbraňou proti tukovým vankúšom, za hodinu spálite 1 300 až 2 500 kilojoulov, a dá telu zabrať, pretože musí prekonávať až sedemstokrát väčší odpor, ako je odpor vzduchu. Príjemným plusom je, že vám pritom nebude teplo, keďže voda vás priebežne ochladí.

Druhou dôležitou zmenou, s ktorou môžete začať práve v lete, je strava. Teplé dni s bohatou ponukou čerstvého ovocia a zeleniny sú príležitosťou na to, aby jej deti i dospelí dali prednosť pred kalorickými, nezdravými jedlami. Pohyb a odľahčená strava sú základné predpoklady na to, aby ste sa cítili lepšie, získali dobrú kondíciu a aj lepšiu imunitu. Nehovoriac o tom, že pravidelné plávanie naučí deti žiť aktívnejšie a zdravšie aj v dospelosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #plávanie #bazén #šport