Čchi-kung: Človek je zdravý len vtedy, ak je v harmónii sám so sebou

Názov napovedá, že ide o čínske cvičenie, a to poriadne staré. Udáva sa, že Číňania ho praktizujú a jeho tajomstvo poznajú už viac ako štyri tisíc rokov. Čchi-kung vyplynul z liečebného tanca.

18.07.2012 06:00
kung fu, cvičenie, bojové umenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V Číne ho poznal takmer každý – jeho úlohou bola harmonizácia človeka s prírodou. Slovkom čchi označujú Číňania životnú silu, ktorá hrá v čínskej filozofii a prírodnom liečiteľstve centrálnu úlohu. Číňania verili tomu, že ak človek ochorie, jeho čchi je narušené. Sily jin a jang by mali byť v rovnováhe. Ak nie sú, organizmus ochorie.

Pri cvičení sa tvorí čchi. Miestom, kde by sa malo hromadiť, je tzv. rumelkové pole (tchan-tchian), ktoré sa nachádza pár centimetrov pod pupkom. Tento bod je imaginárny a je centrom telesnej rovnováhy. Stredný tchan-tchian je vo výške srdca a pľúc a ten horný, nazývaný tiež tretie oko, na čele medzi obočím. Pointou je dostať čchi do dolného tchan-tchianu. Ak sa tak stane, uvoľnia sa svaly bránice a dýchanie sa zavedie hlbšie do brucha. Spôsobí to aj iné skutočnosti, napríklad sa začne cirkulovať krv a zlepší sa funkcia látkovej premeny.

Čchi-kung pomáha ľuďom s tráviacimi a žalúdočnými ťažkosťami, vysokým krvným tlakom, tým, čo sú nervózni, bolí ich chrbát alebo trpia migrénami. Pohybové ústrojenstvo sa posilní, začneme správne dýchať. Výsledkom je pokoj a uvoľnenie.

Chrbtica je pri cvičení vzpriamená. Cvičenci voľne dýchajú a meditujú. Cvičí sa postojačky, pričom niektoré z cvikov sa vykonávajú na chrbte, iné v sede. Sú inštruktori, ktorí vedú začiatočníkov výlučne k cvičeniu postojačky (posadia ich až neskôr), hoci je to diskutabilné, pretože na cvičenie postojačky sa musí cvičenec oveľa viac sústrediť, čo môže byť preňho príliš stresujúce.

debata chyba