Nedostatok pohybu môže zabíjať rovnako ako fajčenie. Ale...

Nedostatok cvičenia a telesného pohybu spôsobuje vo svete rovnaký počet predčasných úmrtí ako fajčenie. Vyplýva to zo štúdie, ktorú odborná revue Lancet zverejnila pred začatím olympijských hier.

19.07.2012 06:00
plávanie - pohyb - záber - kraul Foto:
Dospelí by sa mali každý týždeň venovať 150 minút aspoň miernej fyzickej aktivite.
debata

Tím 33 vedcov spracoval údaje dodané zo 122 krajín. Podľa štúdie sa tretina dospelých nevenuje aktívnemu pohybu odporúčaný čas 2,5 hodiny týždenne. Vedie to k 5,3 milióna úmrtí, teda asi desatinu úmrtí na srdcové choroby, cukrovku a rakovinu čreva či prsníka.

Podľa vedcov je rozsah problému taký, že sa rovná pandémii a jeho riešenie si vyžaduje nový prístup. Štúdia tvrdí, že by sa verejnosti preto malo zdôrazňovať nebezpečenstvo, ktoré sprevádza sedavý spôsob života, a nie len vyzdvihovať prednosti pohybu.

Dospelí by sa mali každý týždeň venovať 150 minút miernej fyzickej aktivite ako je svižná chôdza, jazda na bicykli či záhradkárstvo. Podľa štúdie odporúčania najmenej dodržiavajú ľudia v krajinách s vysokými príjmami. Británia vraj patrí k najväčším hriešnikom, keď dve tretiny dospelých sa pohybujú nedostatočne.

Podľa štúdie je „najlenivejšia“ krajina Malta, kde 72 percent ľudí uviedlo, že za týždeň sa nezúčastnilo aspoň na 150 minútach miernej aktivity. Za ňou nasleduje Svazijsko (69 percent), Saudská Arábia (68,8), Srbsko a Argentína (po 68,3), Mikronézia (66,3), Kuvajt (64,5) a Británia (62,5 percenta).

V Česku len štvrtina ľudí uviedla, že nemá dosť pohybu. Z európskych krajín je na tom lepšie len Chorvátsko (23,6 percenta), Litva (22,6), Slovensko (22,2), Rusko (20,8), Ukrajina (18,4), Holandsko (18,2) a Grécko (15,6 percenta). Celkovo majú najlepší výsledok Mozambik (7,1) a Bangladéš (4,7 percent).

Vedci pripúšťajú, že porovnávanie krajín môže byť zradné, rovnako ako vyhodnocovanie údajov z dotazníkov, ktoré vypĺňali ľudia zo 122 krajín. Tím vedcov si je však vraj istý celkovými závermi. Doktorka I-Min Lee z Harvardovej univerzity zdôraznila, že vedci sa pri hodnotení nedostatku pohybu na zdravie naopak skôr držali pri zemi.

„S nadchádzajúcou olympiádou bude šport a fyzická aktivita v centre pozornosti celého sveta. Svet bude sledovať súťažiacich športovcov …, ale väčšina divákov bude pomerne pasívna,“ povedal jeden z autorov štúdie Pedro Hallal.

Niektorí vedci však varovali pred porovnávaním dôsledkov fajčenia a nedostatku pohybu. Aj keď spôsobujú približne rovnaký počet úmrtí, oveľa menej ľudí fajčí, než je fyzicky pasívnych. Fajčenie je teda oveľa rizikovejšie. „Pokiaľ ide o prevenciu rakoviny, zďaleka najdôležitejšou vecou, ktorú môžete urobiť, je prestať fajčiť,“ povedala doktorka Claire Knight z organizácie Cancer Research UK.

debata chyba