Joga a masáže – veľkí bojovníci proti bolestiam chrbta

Joga, masáž či japonské šiacu – v liečbe bolestí chrbta sú veľkými pánmi. Dnes už je totiž jasné, že bolesti chrbta neodstráni žiadna tabletka.

29.07.2012 06:00
relax, masáž, kúpele, spa Foto:
V niektorých prípadoch je masáž príjemná bolesť a veľký relax.
debata (1)

Nič, len dôsledné pravidelné cvičenie. Pomáha aj masáž – švédska technika alebo japonské šiacu. Tieto techniky sú zaručené aj ako prevencia proti bolestiam chrbta. Jednoducho, kto pravidelne cvičí jogu, toho bolieť nebude.

Joga

Vďaka joge možno nielen odstrániť bolesti chrbta, resp. predísť im, ale aj celkovo zlepšiť postoj, silu a pružnosť chrbtice. Ak už bolesti chrbta máte, cvičte opatrne a v žiadnom prípade doma ako samouk. Potrebujete kvalifikovaného učiteľa, aby ste dodržali svoj zámer: Zbaviť sa bolestí, nie prihnať si ďalšie, o ktoré si prípadným nesprávnym vykonávaním cvikov koledujete.

Masáž

V niektorých prípadoch je masáž „príjemná bolesť“ a veľký relax, pri ktorom sa odbúrava napätie. Sú ľudia, ktorých masáž oslobodzuje od bolestí chrbta, musí však byť profesionálna. (Opäť platí pravidlo: Aby pomohla a nie bolesti vystupňovala). Napríklad švédska technika uvoľňuje napätie vo svaloch a zlepšuje obeh krvi a živín.

Šiacu

Nazýva sa tak japonská masáž. Pacienta s boľavým chrbtom oslobodzuje predstava, že telom prúdi uzdravujúca energia. Na uvoľnenie blokácií sa používa tlak prstov a mierne naťahovanie, stimulujúce tok energie. Akupresúra je najvhodnejšia ako preventívna terapia, hoci má využitie aj pri upokojovaní bežných bolestí chrbta. Nie je však vhodná pre osoby trpiace osteoporózou alebo pre tehotné ženy.

Alexandrova technika

Cieľom Alexandrovej techniky je naučiť ľudí trvalo zaujímať správne postoje. Technika je založená na presvedčení, že väčšina z nás je zvyknutá na neprirodzené držanie tela. Môže to byť skvelá terapia na prevenciu bežných bolestí chrbtice a prináša úľavy aj tam, kde problémy súvisia so zlým držaním tela. Alexandrova technika predvádza ako máte sedieť, stáť a pohybovať sa, aby ste čo najmenej zaťažovali svaly a kĺby. Vykonávajú sa pri nej jednoduché činnosti, ktoré pomáhajú vycvičiť telo na to, čomu sa hovorí „vzorky použitia“. Nakoniec budete lepší postoj zaujímať automaticky. Výučba zvyčajne prebieha individuálne a dostanete aj súpis niekoľkých jednoduchých cvičení (napríklad ako zdvíhať telefón), ktoré budete vykonávať medzi jednotlivými sedeniami. Väčšina ľudí potrebuje 20–30 lekcií s pravidelnými kontrolami.

1 debata chyba