Závesný systém TRX – pre tých, ktorým sa už zunovali činky

Závesný systém známy pod skratkou TRX je jedna z podôb funkčného tréningu. Laná využije úplný začiatočník, ale aj pokročilý, či vrcholový športovec.

05.08.2012 08:22
shutterstock 108974438 Foto:
TRX sa teší veľkej obľube žien. Hlavne preto, že ženy vo všeobecnosti nemajú „extra rady“ činky.
debata

Spolumajiteľ pezinského fitnescentra Sport Fit, Ladislav Zapletal, si TRX pochvaľuje. Podľa jeho slov je to „úžasná vec“, s ktorou môže cvičiť ktokoľvek – muži, ženy, starší, mladší, aj ľudia s nadváhou. „Ak dá tréner na cvičenca pozor, nemá sa mu čo stať,“ myslí si.

TRX nám laicky povedané odoberá pevnú pôdu pod nohami. Vďaka tomu ostaneme počas cvičenia v nestabilnej polohe a zapojíme aj tie svaly, o ktorých ani netušíme, že ich máme – pri každom cviku napríklad brušné svalstvo. Len vlastnou váhou a určitým sklonom si môžeme cvičenie zľahčiť alebo naopak sťažiť. „Vďaka tomu viem cvičenie prispôsobiť pre každého klienta. Netrénovaný človek môže na TRX-ku odcvičiť štyri alebo päť základných cvikov a až keď si na tento druh cvičenia zvykne, posúvať sa ďalej,“ hovorí Zapletal.

Veľkou výhodou TRX-ka je, že sa dá zakúpiť aj domov a cvičiť s ním kdekoľvek – v interiéri aj v exteriéri. „Môžete si to zavesiť o strom, obtočiť o stĺp, preliezačku, dokonca sa dá upevniť pomocou redukcie aj doma o dvere,“ radí Zapletal. Podľa jeho slov je to vhodné cvičenie aj pre tých, čo nechcú chodiť do fitka, ale v tomto prípade odporúča absolvovať pár tréningov s trénerom. Z hľadiska komplexnosti je to vraj najfunkčnejšia pomôcka. Nie je ťažká ani veľká a je skladná. Môžete s ňou ísť behať, odviezť ju na bicykli. „Činku si so sebou do lesa vziať nemôžete. Vlastne môžete, ale vyskúšajte si to…“

Cvičiť sa dá v zavesenej pozícii za ruky aj nohy. Ladislav Zapletal: „Ako som už spomenul, s TRX-kom sú všetky cviky „celotelové“, ale podľa potreby vieme primárne zaťažiť vrchnú alebo spodnú časť tela. S touto pomôckou necvičíme desať opakovaní v troch sériach. Dnes učíme telo, aby fungovalo, aby sa zapájalo ako celok, nie izolovane.“

TRX sa teší veľkej obľube žien. Hlavne preto, že ženy vo všeobecnosti nemajú „extra rady“ činky. „Tréning klienta by mal byť nastavený podľa jeho potrieb. Mal by byť rôznorodý a zaujímavý. Klienti vo všeobecnosti nechcú vedieť, čo ich čaká, chcú zakaždým iný tréning, niečo nové,“ objasňuje Zapletal.

Existuje „čistá hodina“ s TRX-kom, dá sa však aj skombinovať s bosu alebo TRX využiť ako súčasť funkčného tréningu v kruhu (kruhový tréning). Osobný tréner z praxe vie, že čistá hodina s TRX sa môže cvičencom ľahko zunovať, preto je lepšie s niečim ju skombinovať.

Ak skupinové TRX, potom musí byť skupina vyrovnaná. Teda, nesmú v nej byť spolu s pokročilými takí, čo nikdy necvičili a nie sú pohybovo a koordinačne zdatní. Skupina má podľa Zapletalových slov jednu vlastnosť, ktorá je na jednej strane veľmi dobrá, no na druhej veľmi zlá: Vedie jednotlivca k tomu, aby podal najlepší výkon. Motivuje ho. No ak nie je pripravený, je to kontraproduktívne. V takom prípade to môže prehnať, presiliť sa a zraniť.

debata chyba