Čo ovplyvňuje túžbu po sexe? A ako riešiť sexuálnu dysfunkciu?

Ženská sexuálna dysfunkcia je široký pojem a stále tabu. Často sa s tým navzájom nezdôveria ani kamarátky pri pohári vína. Je pravda, ako píšu dve švédske gynekologičky vo svojej známej knihe „Bez hanby o ohanbí“, že „na nedostatok sexu ešte nikto nezomrel a sex nie je pud, ale odmena“. Čo však môže „umrieť“, je vzťah, pretože pri poruchách v sexuálnom živote je postihnutá nielen pacientka, ale aj partner. Poruchy túžby, vzrušenia, orgazmu či bolestivé pocity pri sexe narúšajú osobný aj partnerský život.

28.12.2022 06:00
pár, muž, žena, posteľ, sex, intimita, bozk Foto:
Ženská sexuálna dysfunkcia je široký pojem a stále tabu. Často sa s tým navzájom nezdôveria ani kamarátky pri pohári vína.
debata

Ženská sexuálna dysfunkcia má skratku FSD. V automobilizme je to skratka pre „full self driving“, čiže čosi ako samostatná jazda auta (s minimálnym dohľadom vodiča). V prípade žien je to však „female sexual dysfunction“ a venujú sa jej gynekológ, endokrinológ, sexuológ, psychiater či psychológ. Alebo – povedzme si na rovinu – mohli by sa jej venovať. V situácii, keď je nedostatok špecialistov na podstatne vážnejšie diagnózy, je naivné myslieť si, že bežný ženský lekár sa bude v ambulancii sám od seba vypytovať svojej klientky na jej poruchy sexuálnej túžby, už ani nehovoriac o endokrinológoch, ktorých je málo, alebo psychiatroch, ktorí sú dnes zavalení pacientmi s depresiami a úzkosťami. Všetko však so všetkým súvisí a niekedy vyriešenie psychického či endokrinologického problému (napr. znížená funkcia štítnej žľazy), samozrejme, môže pomôcť riešiť aj pri riešení FSD. Alebo problémy s perimenopauzou a menopauzou sa dajú riešiť užívaním fytoestrogénov, úpravou stravy, pohybom a s pomocou lokálnych prípravkov.

„Muži sú na rozdiel od žien hormonálne monotematickí,“ hovorí sexuologička Danica Caisová. To znamená, že sa im v priebehu života natoľko nemenia hormonálne hladiny ako ženám, ktorým hormóny výrazne kolíšu už len v priebehu jediného menštruačného cyklu. „Aj starší muži majú pomerne vysokú hladinu mužského pohlavného hormónu testosterónu, ale nikdy sa nestane to, čo sa stane ženám: že v období menopauzy a po nej sa ženy dostávajú do bodu, keď im klesne hladina estrogénov na minimum, pretože časom úplne zaniká činnosť vaječníkov,“ dodáva sexuologička.

Najčastejšie príčiny sexuálnej dysfunkcie u...
sex, pár, vášeň, láska, hádka, problémy Najčastejšie príčiny sexuálnej dysfunkcie u žien sú poruchy túžby, vzrušivosti, orgazmu, ale aj bolestivý sexuálny styk.

Najčastejšie príčiny sexuálnej dysfunkcie u žien sú poruchy túžby, vzrušivosti, orgazmu, ale aj bolestivý sexuálny styk. „Pretrvávajúca alebo opakovaná bolesť, ktorá sa vyskytuje pri pokuse o pohlavný styk, sa odborne nazýva dyspareunia,“ vysvetľuje MUDr. Radmila Sládičeková, PhD., MPH. „Vyskytuje sa v období po pôrode, počas dojčenia, ako vedľajší účinok chemoterapie a rádioterapie, pri užívaní antiestrogénov či v období po menopauze.“ Všetky tieto príčiny spája jeden dôvod – nízka hladina ženského pohlavného hormónu estrogénu, a preto stenčená a nedostatočne zvlhčená vaginálna sliznica. Po pôrode a v období dojčenia je prirodzene zablokovaný ovariálny hormonálny cyklus, rádioterapia poškodzuje vaginálny epitel a zníži prekrvenie, u žien pred menopauzou a po nej klesá hladina estrogénov prirodzene. Keďže však priemerná dĺžka života sa zvyšuje, pokles hladiny estrogénov u menopauzálnych žien by mal byť v hľadáčiku klinikov,“ dodáva MUDr. Sládičeková. „Pacientky by nemali mať obavu diskutovať o svojom probléme so špecialistom,“ dodáva.

Problém sexuálnej dysfunkcie je veľmi široký, a tak sa tu nedá opísať všetko. Dôležitá je správna liečba diagnózy, ktorá s problémom súvisí (cukrovka, depresia, chronická únava), konzultovať užívanie liekov, ktoré znižujú libido, mať reálne očakávania (sex v živote nie je taký ako vo filme), dopriať svojmu sexuálnemu životu digitálny detox a urobiť si radšej čas na rozhovor a očný kontakt. Ďalej športovať (najmä fyzioterapia panvového dna), ale vhodný je každý šport, ktorý zrýchli tep a rozprúdi krv. Intimita, romantika a zmyselný priestor v spálni tiež môžu posilniť túžbu. Pri probléme suchosti v pošve existuje možnosť vaginálneho podávania hormónov, ale tiež gély i čapíky s obsahom kyseliny hyalurónovej. Na lepšie prekrvenie intímnych partií zasa môže pomôcť intímny oleogél s obsahom lokálneho vazodilatátora (rozširuje cievy), pričom intenzívnejšie prekrvenie a uvoľnenie svalov zvýši sexuálnu túžbu, vnímanie príjemných pocitov a pomáha aj pri vaginálnej atrofii (stenčenie sliznice) u postmenopau­zálnych žien (najmä látky visnadín, CBD a myrcén). V knihe Hormonálna inteligencia odporúča autorka, gynekologička a fytoterapeutka, prášok maca peruánska (600–900 mg štandardizovaného extraktu v kapsulách alebo 2–3 g denne v prášku) na nízke libido, na úzkosť, depresiu aj úľavu od stresu. Na nízke libido odporúča aj červený ženšen (jeden gram denne).

Nech sa teda FSD radšej premení na „dobrú jazdu“ a vôbec nie samostatnú, ale vo dvojici! Aby že nám dobre bolo. Aby ženám dobre bolo!

Sexuálna dysfunkcia u žien môže byť

Primárna – žena od začiatku pohlavného života nepociťuje potrebu sexuálneho prežívania (je tzv. sexuálne chladná). Napriek tomu aj frigidná žena môže byť dobrou milenkou, ak je jej vzťah s partnerom harmonický. Primárna sexuálna dysfunkcia ženy natoľko neobťažuje ako sekundárna.

Sekundárna – je závažnejšia, pretože vzniká po pôvodne bezproblémovom intímnom živote, keď mala žena harmonický sexuálny život, s ktorým bola spokojná. Po pôrode či v období klimaktéria sa však odrazu jej sexuálny život skomplikuje – pre bolestivý sexuálny styk, poruchy vzrušivosti, orgazmu, pre chýbanie túžby.

Najbežnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú túžbu po sexe a citlivosť, sú:

Zdravotné problémy: únava, fyzická bolesť, depresia, cukrovka, srdcové ochorenia, znížená činnosť štítnej žľazy, chronický únavový syndróm a dokonca aj rakovina

Lieky: antidepresíva, lieky na tlak, sedatíva, antipsychotiká, betablokátory

Citové problémy: stres, obavy, trauma (vrátane fyzickej či pôrodnej), tabu ohľadom sexu, spomienky na vyhrážanie či násilie, zrady vo vzťahu, negatívny sebaobraz, nízke sebavedomie

Životné faktory: uponáhľanosť, nároky na dojčenie a materstvo, zmeny v príťažlivosti partnera

Partnerské faktory: partner má depresiu, trpí úzkosťou, popíja, užíva lieky, nemá záujem o sex, je emocionálne nedostupný

(Podľa knihy Aviva Romm: Hormonálna inteligencia, Ikar 2022)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #Intimita #sexuálna dysfunkcia #poruchy túžby