Mladým diabetikom nebráni choroba v aktívnom športe

Diabetes 1. typu nie je prekážkou aktívneho športovania. Presvedčiť sa o tom mohli aj účastníci medzinárodného futbalového turnaja pre deti s diabetom od osem do 12 rokov Junior Cup Diabetes, ktorý sa konal od 24. do 26. augusta na Olympijskom štadióne v Lausanne vo Švajčiarsku.

07.09.2012 14:00
dieťa - futbal Foto:
Ilustračné foto: Šport je aj pre dieťa s diabetom zdrojom úžasnej pozitívnej energie.
debata

Medzi 12 tímami z celého sveta nechýbali ani Slováci, ktorí obsadili ôsme miesto. Myšlienku viesť mladých diabetikov k aktívnemu životu podporil aj bývalý francúzsky futbalový reprezentant a majster sveta z roku 1998 Christian Karembeu,exmanžel slovenskej modelky Adriany Sklenaříkovej, ktorý sa stal oficiálnou tvárou a veľvyslancom turnaja.

„Šport je zdrojom úžasnej pozitívnej energie. Ak sa k tomu pridá stretnutie s osobnosťou, akou Christian Karembeu bezpochyby je, je to pre chlapcov úžasná motivácia do ďalšieho života,“ uviedol tréner slovenského tímu Marcel Putiška.

Najmä u detí môže mať diagnostikovanie diabetes mellitus vážny dopad na ich psychiku. Mnohé deti to popierajú a búria sa proti tomu. „Psychické následky choroby môžu mať obrovský vplyv nielen na deti s diabetom, ale aj ich prostredie. Je dôležité, aby deti pochopili, že diabetes nie je hendikep a rodičia by ich mali v tomto názore plne podporovať,“ vysvetlil Ľubomír Barák z Detského diabetologického centra SR.

Diabetes mellitus 1. typu je autoimúnne ochorenie, pri ktorom dochádza k deštrukcii inzulín produkujúcich beta-buniek pankreasu. "Pacienti, ktorí trpia diabetom 1. typu sú doživotne odkázaní na terapiu inzulínom, ktorý si aplikujú buď inzulínovým perom alebo inzulínovou pumpou. Bez podávania inzulínu by sa ochorenie skončilo fatálne.

Aby mohli ľudia s diabetom žiť plnohodnotný život, musia dodržiavať špecifické pravidlá životného štýlu, ktoré nie sú práve najjednoduchšie. Pre tých, ktorí ich nie sú schopní dodržiavať, nie je ani takou samozrejmosťou, ísť si len tak zahrať futbal, ako pre zdravých rovesníkov," uzavrel Barák.

debata chyba