Masáž reflexných zón – sestra akupresúry a akupunktúry

Masáž reflexných zón sa právom považuje za najmladšiu "sestru" akupresúry a akupunktúry.

15.09.2012 07:37
masáž reflexných zón Foto:
Terapia reflexných zón hovorí o tom, že naše celé telo je akoby prenesené do istej časti tela. Napríklad do chodidla.
debata

Jej myšlienka je totiž podobná. Verí, že určité vonkajšie oblasti kože sú v spojení s vnútornými orgánmi. Pri tomto druhu masáže sa masírujú tlakové body povrchu kože, čím sa uvoľní napätie a zmierni sa bolesť. Masážne techniky môžu byť rôzne, každou však dôjde k intenzívnejšiemu energetickému prúdeniu v tkanive. Jedovaté látky sa vyplavia z tela skôr a posilní sa vlastná obrana tela.

Už samotné slovo „masáž“ v sebe nesie príjemný pocit, pretože evokuje dotyk. Masáž reflexných zón sa môže "odohrávať“ na ktorejkoľvek časti tela. Najbežnejšie a najčastejšie na chodidle. Za objaviteľku tejto masáže sa pokladá americká masérka Inhamová. Chodidlá masírovala už v tridsiatych rokoch 20. storočia. Inšpirovala sa doktorom Williamom Fitzgeraldom (zakladateľ zónovej terapie). On sa zaoberal liečením tlakových bodov na povrchu kože a známe je tiež jeho rozdelenie tela na desať zón.

Terapia reflexných zón hovorí o tom, že naše celé telo je akoby prenesené do istej časti tela. Napríklad do chodidla. Jednotlivé zóny, ktorých je desať, sú premietnuté v určitých bodoch chodidla. Aby to bolo ešte zložitejšie, spomínané zóny disponujú energetickými poľami, ktoré vykazujú priame spojenie s príslušnými telesnými orgánmi.

Ak teda masér prehmatá chodidlo, vie, čo človeku je, resp. bez toho, aby mu on niečo naznačil, vie, ktorý orgán v tele mu spôsobuje ťažkosti. Masáž chodidla teda býva aj nepríjemná, pretože na určitých miestach bolí. Masírovať toto miestečko však má význam, pretože sa prekrví a bolesť bude stále menšia. Masáž však musí byť jemná.

Reflexné zóny možno liečiť aj inak ako masážou. Môžu sa na ne nanášať bylinky, mastičky, teplo alebo naopak chlad. Pomáha tiež elektroakupunktúra alebo terapia farbami.

Ďalšou obľúbenou časťou tela, na ktorej sa reflexná masáž robí, je určite ruka. Myšlienka ostáva tá istá – masážou by sa mali zasiahnuť vnútorné orgány. Či už na ruke alebo na chodidle, v žiadnom prípade sa neodporúča masáž reflexných zón v prípade, že pacient má infekciu, horúčku, žilové alebo mykotické ochorenie alebo má rizikové tehotenstvo.

debata chyba