Hýbať by sme sa mali aspoň tridsať minút denne

„Výskum jednoznačne dokázal, že čím viac sa hýbeme, tým lepšie,“ hovorí gastroenterológ a dietológ, MUDr. Peter Minárik.

05.10.2012 07:00
beh, šport, pohyb Foto:
Ak máte dobrú kondíciu, zvoľte si beh, horskú turistiku, bicyklovanie...
debata

Upozorňuje na to, že nedostatok pohybu je rizikovým faktorom vzniku rakoviny, predovšetkým nádorov hrubého čreva a prsníka. Dostatočná telesná aktivita podľa jeho slov skutočne zvyšuje ochranu pred týmito ochoreniami.

Hýbať by sme sa mali aspoň tridsať minút denne, a to v strednom pásme intenzity. „Mojim pacientom hovorím, že nevyhnutné minimum pre vlastné zdravie urobia tak, ak si dajú pätnásťminútovú vychádzku svižným tempom ráno pri presune do práce a ešte jednu poobede pri návrate domov. Ideálna by však bola pohybová aktivita strednej intenzity šesťdesiat minút každý deň. A k tomu raz do týždňa intenzívnejší pohyb, povedzme návšteva posilňovne.“

Podľa MUDr. Minárika existuje mnoho spôsobov, ako dostať primeraný pohyb do každodennej rutiny. Párkrát vstať od pracovného stola a precvičiť si telo. Alebo bicyklovať v prírode či na stacionárnom bicykli. Tanec – to je tiež šport. Nepoužívať výťah, ale radšej ísť po schodoch peši. Aj práca v záhrade – všetko sa ráta.

„Nájdite si taký druh pohybu, ktorý vás teší. Len vtedy urobíte z telesnej aktivity pravidelnú súčasť svojho života, keď vám bude robiť radosť a potešenie,“ radí Minárik. Zorganizujte si partičku kamarátov, s ktorými zavediete dobrý zvyk aspoň raz týždenne sa stretnúť pri futbale, tenise alebo si zahráte squash. Ak máte dobrú kondíciu, zvoľte si beh, horskú turistiku, bicyklovanie, domáce trenažéry. Minimálne však chôdzu, rezkú tak, že sa pri nej zapotíte a zahrejete, no ešte stále viete konverzovať.

V prevencii rakoviny dokáže pohyb veľa. MUDr. Minárika zaujali na svetovom kongrese obezity vo Washingtone postery s informáciami o kluboch pre ženy, ktoré prekonali rakovinu prsníka a chodili spoločne cvičiť, aby si navykli na pravidelný pohyb. Pohybovú aktivitu odporúča ako lekár aj z dôvodu, že ide o „dobrý protistresový faktor“.

debata chyba