- Jedzte potraviny v čo najprirodzenejšej forme.
- Veľkú časť vašej stravy by mala tvoriť zelenina, orechy, semienka, strukoviny varené v tlakovom hrnci, divé ryby, morské plody a vajcia s vyšším obsahom omega-3, mäso z hydiny a príležitostne menej sladké sezónne druhy ovocia.
- Zaraďte do svojej stravy potraviny s vysokým obsahom probiotickej vlákniny: paštrnák, reďkovku, koreňovú zeleninu, čakanku, artičok, fazuľu, strukoviny varené v tlakovom hrnci, pór, špargľu, cibuľu, ľanové semienka, inulín a alulózu (sladidlá), mleté psyllium.

- Nezabúdajte na potraviny, ktoré podporujú vytváranie postbiotík: kapustovú zeleninu ako karfiol a brokolica a ďalšie druhy zeleniny obsahujúce síru, napríklad pažítku, cibuľu, cesnak, pór, jarnú cibuľku. Ak kapustovú zeleninu nakrájate ešte pred varením, vylúči enzým, ktorý má protirakovinové účinky.
- Odolné škroby sa trávia pomaly a niektoré sa dostanú až do hrubého čreva, kde poslúžia ako potrava pre mikróby. Sem patrí napríklad ryža, ale musíte ju uvariť v tlakovom hrnci a po vychladnutí znovu zohriať.
Tri hodiny pred spaním už nič nejedzte.
- Ovocie jedzte len počas sezóny a s mierou. Vyhýbajte sa šťavám v akejkoľvek podobe, obsahujú príliš veľa fruktózy. Ovocie vnímajte ako dezert. Snažte sa jesť lokálne a sezónne.
- Aby bunky dokázali vytvárať dostatok energie, potrebujú 2 látky – melatonín a fosfolipidy. Vedeli ste, že melatonín sa nachádza aj v potravinách? Napríklad v pistáciách, hubách, v hnedej ryži alebo bielej basmati a v olivovom oleji. Fosfolipidy nájdete v morských plodoch.
- Vyhnite sa lepku. Väčšinu lektínov, ktoré sa nachádzajú v ryži alebo strukovinách, zničíte varom v tlakovom hrnci. Lepku sa ale takýmto spôsobom nezbavíte. Nachádza sa v obilninách a niektorých pseudoobilninách.
- Skoncujte s cukrom. Väčšinou si neuvedomujeme, že konzumujeme potraviny s vysokým obsahom rafinovaných cukrov. Takmer v každej balenej potravine, energetickej tyčinke alebo sladkosti sa nachádza fruktózový sirup. Náhrady sladidiel – aj tie zdravé (napríklad stévia, inulín, xylitol), treba používať s mierou. Ich nadmerné používanie klame mozog, ktorý si myslí, že prichádza skutočný cukor, a keď nepríde, mozog nás môže nútiť siahnuť po ďalšom jedle. Väčšina umelých sladidiel – napríklad aspartám, sukralóza alebo sacharín nie je dobrá pre naše črevné baktérie.

- Doprajte si radšej menšie porcie mäsa, ale vo vyššej kvalite. Zaraďte do stravy divé ryby a morské plody. Čím menšia ryba, tým lepšie. Dajte prednosť výrobkom z kozieho a ovčieho mlieka. Bielkoviny môžete získať aj z rastlinných zdrojov. Šálka varenej šošovice obsahuje 18 g bielkovín a 15 g prospešnej vlákniny. V jednej 30 g porcii orechov sa nachádzajú takmer všetky esenciálne aminokyseliny, stavebné kamene bielkovín.
- Vyberajte si zdravé tuky – napríklad olivový alebo sezamový olej. Nachádzajú sa aj v avokáde a olivách. Omega 3-mastné kyseliny môžete užívať aj vo forme výživových doplnkov.
- Začnite sa hýbať a cvičiť. Výskumy ukazujú, že na pohyb nie je nikdy neskoro a pozitívne účinky pocítite, aj keď začnete cvičiť vo vyššom veku. Pravidelné cvičenie vám dodá energiu a zlepší kognitívne zdravie. Hlavným cieľom je hýbať sa neustále počas celého dňa.
- Doprajte si dostatok vitamínu D, a to tak, že budete čo najviac času tráviť vonku na vzduchu. Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že existuje akési prepojenie medzi kožou a črevom a UVB lúče z prirodzeného svetla pozitívne vplývajú na náš mikrobióm. Každý deň by sme mali stráviť vonku aspoň hodinu.
- Modré svetlo nám bráni zaspávať a vystavovanie sa mu dlho do noci vedie dokonca k priberaniu. Ak chcete mať dostatok energie, je potrebné napraviť svoje biologické hodiny a zosúladiť ich s prirodzeným svetlom.

- Doprajte si kvalitný spánok. Urobte z nočného odpočinku jednu zo svojich priorít. Snažte sa nejesť aspoň tri hodiny pred tým, ako pôjdete do postele. Ak máte problém so zaspávaním, cvičte a hýbte sa čo najviac počas dňa.
- Snažte sa odbúrať stres, ktorý vás oberá o energiu. Na to sú dôležité dve predchádzajúce činnosti – pravidelné cvičenie a kvalitný spánok. Najjednoduchší spôsob, ako sa v krízových situáciách upokojiť, je pomocou vedomého dýchania. Vyčleňte si čas hneď po prebudení alebo pred zaspávaním a snažte sa na chvíľu sústrediť na veci, za ktoré môžete byť vďační.
Zdroj: Skryté príčiny únavy a nedostatku energie, Steven R. Gundry, vydavateľstvo Grada