Kúpele nie sú dovolenka

Kúpele sú doplnkovou liečbou. Ak vám ich predpíše lekár a splníte zákonné podmienky, preplatí vám ich v plnom rozsahu alebo čiastočne zdravotná poisťovňa. Do kúpeľov však môžete ísť aj ako samoplatiteľ – vtedy vám ich nepredpisuje lekár, neschvaľuje zdravotná poisťovňa a pobyt si platíte sami.

28.10.2012 07:00
relax - kúpele - masáž - oddych - žena - sauna... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Či sú pre vás kúpele vhodné, rozhodne váš ošetrujúci lekár. Vychádza pritom z takzvaného indikačného zoznamu, kde je presne stanovené, s akými diagnózami sa do kúpeľov chodí a za akých podmienok. Kúpele nie sú dovolenka. Ak do nich idete ako pacient, musíte splniť zákonné podmienky a dodržiavať pravidlá liečby.

Zákon rozlišuje vážne a menej vážne diagnózy:

  • Do kategórie A patria najmä detskí pacienti a dospelí trpiaci na: onkologické ochorenia do 24 mesiacov od ukončenia komplexnej liečby; stavy po operáciách obehového ústrojenstva; stavy po operáciách tráviaceho ústrojenstva; stavy po operáciách tenkého alebo hrubého čreva; bronchiálnu astmu; stavy po operáciách dolných ciest dýchacích; niektoré nervové ochorenia (ochrnutie); stavy po operáciách alebo úraze pohybového ústrojenstva; stavy po operáciách obličiek; stavy po gynekologických operáciách; sterilitu žien do 38. roku veku; kožné ochorenia (psoriáza, stavy po popáleninách); nervovosvalové degeneratívne ochorenia.
  • V kategórii B sú menej vážne diagnózy: stavy po operáciách srdcových chýb; chronické ochorenia obehového systému; niektoré chronické choroby tráviaceho ústrojenstva; chronické ochorenia z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou; chronické netuberkulózne choroby dýchacích ciest; chronické nervové choroby; chronické ochorenia pohybového ústrojenstva; chronické choroby obličiek a močových ciest; niektoré chronické kožné choroby (ekzémy); chronické ženské choroby; choroby z povolania; choroby súvisiace s vysokým krvným tlakom; cukrovka.
  • Od 1. decembra 2011 sa do kategórie B presunuli aj ochorenia súvisiace s vysokým krvným tlakom tretieho stupňa, cukrovkou s komplikáciami a cukrovkou do 6 mesiacov po jej zistení. Pacienti s týmito chorobami si teda od decembra platia už aj za ubytovanie a stravu, poisťovňa naďalej hradí zdravotnú starostlivosť.
  • Zároveň sa nervovosvalové degeneratívne choroby hradia od 1. decembra v kategórii A (teda poisťovňa prepláca stravu, ubytovanie aj liečbu). Posledná zmena sa týka detí do 18 rokov s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest – do kúpeľov môžu nastúpiť od dosiahnutia troch rokov.
debata chyba