Bez športovania budete chudnúť veľmi ťažko

Rozhodli ste sa, že zhodíte tie otravné nadbytočné kilogramy? Ak áno, potom sa vám hodí prehľad športov, ich výhody, nevýhody, ako aj to, koľko energie spálite pri ich vykonávaní.

11.12.2012 06:00
plávanie - pohyb - záber - kraul Foto:
Pri plávaní sa zapájajú všetky skupiny svalov a posilňuje sa srdcová činnosť.
debata (7)

Aerobic – zhodíte 2 452 kJ/za hodinu

Pri aerobicu si môžete vybrať z viacerých druhov a to podľa toho, na akú časť svojho tela sa chcete zamerať. Hodiny cvičenia sa obvykle dajú voliť podľa obtiažnosti, čo znamená, že zo začiatku nepotrebujete žiadne zvláštne skúsenosti ani znalostí. Aerobic je vytrvalostný šport, takže si zdokonaľujete fyzickú kondíciu a zlepšujete obehový systém.

Na čo si dať pozor?
Pri aerobicu sú časté rýchle pohyby a čiastočné výpady do kolien. Preto nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi na nohách. Navyše otrasy na betónovej podlahe nepôsobia priaznivo ani na chrbticu, takže si zabezpečte obuv, ktorá nohu odpruží a stlmí otrasy.

Behanie – zhodíte 3 024 kJ/za hodinu

Behať môže každý, vrátane ľudí s nulovou fyzickou kondíciou. Sami si môžte zvoliť tempo a dokonca i beh striedaný s chôdzou môže byť oveľa účinnejší než väčšina ostatných športov. Ak chcete schudnúť alebo si zvýšiť kondíciu, je beh tou správnou voľbou. Pri behu zapájate takmer všetky svaly vášho tela a tak formujete celú postavu a nielen jednotlivé časti.

Na čo si dať pozor?
Ak nemáte kvalitnú obuv na behanie, budú otrasy pri tomto športe pôsobiť negatívne na kolená, členky aj ďalšie kĺby. Preto nie je vhodné pre tých, ktorí trpia nadváhou. Vyhýbajte sa behu na betóne a asfalte.

Plávanie – zhodíte 3 563 kJ/za hodinu

Plávanie patrí k jedným zmála športov, ktoré môže vykonávať človek s akýmikoľvek problémami pohybového aparátu. Voda nadnáša a tak netrpia kĺby a navyše si oddýchne chrbtica a telo sa uvoľní. Pri plávaní sa zapájajú všetky skupiny svalov a posilňuje sa srdcová činnosť. Je taktiež výborným doplnkovým športom pri príležitostnej relaxácii a rehabilitácii. Ak chcete pri plávaní schudnúť, musíte plávať minimálne 40 minút.

Na čo si dať pozor?
Aby ste mohli počítať s vyššie uvedenými výhodami, musíte plávať správnym štýlom. Ak budete plávať s hlavou vysoko nad vodou (pretože si napríklad nechcete namočiť vlasy), zaťažujete si krčnú chrbticu. Rovnako tiež nie je vhodné roznožovanie s veľkým rozťahovaním nôh. Negatívne to pôsobí na bedrové kĺby. Odborníci preto neodporúčajú plavať štýl prsia, ale prednosť dávajú skôr znaku alebo kraulu.

Power joga – zhodíte 1 042 kJ/za hodinu

Power joga je kombináciou jogy s posilňovaním a strečingom, čo znamená, že všetky pohyby sú pomalé a ide skôr o výdrž než o výkon. Tento šport je vynikajúcim prostriedkom na formovanie postavy (zadok, brucho, stehná). Navyše si pri power joge posilnite svaly, o ktorých ste možno ani nevedeli. Pozitívne účinky má hlavne pre ľudí, ktorí trpia bolesťami chrbta.

Na čo si dať pozor?
Pri power joge sa nevýhody netýkajú zdravotných rizik, pretože všetky pohyby sú pomalé a plynulé. Hlavným kritériom je to, kam vás pustí vaše telo. Ak nemáte o power joge dostatočné znalosti, nerobte ju bez cvičiteľa. Ten môže skontrolovať, či dané polohy robíte správne.

Spinning – zhodíte 3 972 kJ/za hodinu

Spinning je jedným z najúčinnejších športov, ktorý podporuje maximálne spaľovanie tukov. Môžete si pri ňom nastaviť individuálnu záťaž, takže je vhodný aj pre tých, ktorí s týmto športom iba začínajú. Vďaka spaľovaniu tukov je spinning výborným prostriedkom na zhadzovanie prebytočných kilogramov.

Na čo si dať pozor?
Spinning neprináša žiadne výrazné riziká. Ak budete dodržiavať pokyny lektora (neprepínať kolena, neprehýbať sa v chrbte, nevyťahovať ramená), nebude vás spinning nijako zaťažovať. Nevýhodou pre niektorých môže byť jazda v skupine a pohyb v uzavretej miestnosti.

Využite zimu a vrhnite sa na zimné športy

Alpské lyžovanie – 200 kalórií/ 30 minút
Trénujete si svaly na nohách a formujete si postavu. Je vhodné pre tých, ktorí trénujú vytrvalosť a posilňujú. Hrozí nebezpečenstvo pá­du.

Beh na lyžiach – 350 kalórií/ 30 minút
Je vhodný pre všetkých, dokonca aj pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi a chrbtom.

Skialpinizmus – 380 kalórii/ 30 minút
Sú to dva športy v jednom – lyžovanie a horolezectvo. Formuje postavu, zadok, nohy a zvyšuje vytrvalosť. Musíte mať kvalitné vybavenie a poznať terén.

Snowboarding – 260 kalórii/ 30 minút
Je vhodný pre všetkých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a majú zmysel pre rovnováhu.

Freeride – 330 kalórií/ 30 minút
Ide o pohyb po zasnežených svahoch, ďaleko od preplnených zjazdoviek a je vhodný pre skúsených lyžiarov s dobrou kondíciou. Pri tomto športe počítajte s nástrahami prírody.

Snow-walk – 320 kalórií/ 30 minút
Trénujete srdce, pohybový aparát, krvný obeh a posilňujete imunitný systém. Má veľké relaxačné účinky. Treba si zvyknúť na manipuláciu so snežnicami. Je vhodný pre všetkých milovníkov prírody, ktorí trpia nadváhou.

7 debata chyba