Nové prírodné antibiotikum: Enzým lyzozým bojuje aj proti vírusom

Bianka Stuppacherová | 23.12.2021 06:00
lyzozym, dobre zdravie, Foto:
Lyzozým sa nachádza vo všetkých telesných tekutinách, ako sú slzy, sliny, pot, krv či materské mlieko.
Pri boji s ochoreniami tvoria samostatnú, mimoriadne zaujímavú skupinu telu vlastné látky, ktoré pri správnom a citlivom používaní môžu ovplyvniť niektoré fyziologické pochody v organizme, napríklad vo forme liekov, ale aj doplnkov výživy. Takými sú hoci melatonín, prírodný hormón spánku, či enzým lyzozým s vynikajúcimi antibakteriálnymi účinkami, ktorý sa tvorí v telesných tekutinách.

Lyzozým sa nachádza vo všetkých telesných tekutinách, ako sú slzy, sliny, pot, krv či materské mlieko a takisto na povrchu tela, na slizniciach, koži, na výstelke dýchacích ciest. Všade tam, kde je prostredie vhodné pre prežívanie mikroorganizmov. Lyzozým v našom tele produkujú biele krvinky (tzv. makrofágy a neutrofily) a tkanivá dýchacích ciest, obličiek a črevnej sliznice, najmä tenkého čreva, ktoré je považované za najväčší orgán nášho imunitného systému. Jeho antimikrobiálne účinky sú dávno známe každému z nás aj z veterinárnej oblasti. Veď sliny využívajú aj zvieratá, ktoré si pri poranení lížu rany, aby predišli zápalovej reakcii.

vedec, pľúca, zápal pľúc, covid, skúmavka Čítajte aj Chrípková sezóna a jej riziká v otázkach a odpovediach odborníkov

Je to vlastne prírodný patent, ako chrániť náš organizmus proti patogénnym agresorom. Keďže ide o telu vlastnú látku, tento enzým nie je pre organizmus návykový, nevzniká naň rezistencia. V súčasnosti bol klinickými štúdiami potvrdený nielen jeho antibakteriálny účinok, ale aj účinok proti vírusom, čo v dnešnej „covidovej dobe“ možno považovať za skutočný poklad pre každého z nás. Účinné, telu vlastné látky budú mať v budúcnosti nesmierny význam, pretože nie sú toxické, nevzniká na ne rezistencia, nie sú návykové, nie je potrebné pri nich zvyšovať dávky a nemajú nijaké nežiaduce účinky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ