Cukrovku neradno podceňovať. Jej komplikácie môžu ohroziť život
Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa na Slovensku v roku 1980 liečilo na toto ochorenie viac ako 122-tisíc pacientov. O 20 rokov neskôr sa toto číslo zvýšilo na 256-tisíc a najnovšie dáta hovoria už o vyše 370-tisíc evidovaných pacientoch. „Celosvetovo trpí cukrovkou 425 miliónov ľudí, čo je jeden z jedenástich dospelých a predpokladá sa, že do roku 2045 sa toto číslo zvýši na 642 miliónov,“ hovorí docentka Katarína Rašlová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Na Slovensku počet pacientov s cukrovkou každým rokom rastie. „Intenzívny vývoj vo vede a medicíne priniesol dôležité nové poznatky o regulácii metabolických procesov. Odzrkadľuje sa to v neustále rastúcich nových možnostiach liečby, ktorá je komplexná, ale dá sa „ušiť na mieru“ pacienta. Pod komplexnosťou sa myslí diagnostika a liečba nielen cukrovky, ale aj s ňou súvisiacich komplikácií,“ uviedla docentka Rašlová.
Čítajte viac Ako by sa mali stravovať diabetici s nadváhou?Ak cukrovka nie je dostatočne a správne liečená, môže významne skrátiť očakávanú dĺžku života. Je totiž hlavnou príčinou srdcovocievnych ochorení, slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií dolných končatín.
Cieľom liečby je dostať a udržať hladinu glukózy v krvi pod kontrolu. Diabetik nemôže zjesť, čo chce a kedy mu napadne. Musí si počítať sacharidové jednotky – cukor v každej zjedenej porcii, musí si monitorovať hladinu krvnej glykémie a dávkovať si inzulín tak, aby nemal glukózy v krvi ani veľa, ale ani málo.
„Medzi základné piliere optimálnej liečby patrí strava, pohyb a dodržiavanie liečby,“ hovorí diabetológ Jozef Lacka. "Za ostatných 40 rokov sa zvýšil príjem energie v jedle o 23 %, ale pohybujeme sa až štyrikrát menej.“ Pravidelný pohyb 30 až 45 minút denne má priaznivý vplyv na ochorenie, akým je diabetes, rovnako by pacienti mali dbať na úpravu hmotnosti, ak trpia nadváhou. Diabetici by mali pravidelne raňajkovať a zjesť aspoň tri porcie zeleniny denne, obmedziť užívanie alkoholu a vyhýbať sa fajčeniu, konzumovať chudé mäso a ryby, celozrnný chlieb a stravu upravovať najmä dusením a varením. „Existuje zásada rozdelenia taniera diabetika. Polovicu taniera by mala tvoriť zelenina, jednu tretinu bielkoviny a jednu tretinu sacharidy,“ vysvetľuje doktor Lacka.
Diabetes mellitus alebo ľudovo nazývaný cukrovka je ochorenie, pri ktorom ľudský organizmus nie je schopný udržať koncentráciu krvného cukru v štandardných medziach. Rozoznávame dva základné typy. Diabetes 1. typu je spôsobený autoimunitnou reakciou, keď obranný systém tela útočí na bunky produkujúce inzulín, v dôsledku čoho si ho organizmus nedokáže produkovať a je odkázaný na jeho externý príjem. Dôvod, prečo k tomu dochádza, nie je úplne jasný. Až okolo 90 % pacientov tvoria diabetici 2. typu. Hoci toto ochorenie má i genetické pozadie, do veľkej miery je podmienené nesprávnym životným štýlom.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ